ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Glen Hansard – “The Closing Door” (Η πόρτα που κλείνει)

Ένας καλλιτέχνης ανοιχτός σε νέες ιδέες και διαπολιτισμικές επιρροές, έκανε πάντα συναλλαγές με το γκρίζο και την αυθεντικότητα, με μια σπάνια ικανότητα να παραμερίζει το εγώ για να αναγνωρίζει ότι οι άλλοι έχουν συμβάλει στην επιτυχία και την εξέλιξή του.

Από τον Glen Hansard, σε μία ερμηνεία γεμάτη γνησιότητα κι ευαισθησία, θα ακούσουμε σήμερα το Τραγούδι της Εβδομάδας με τίτλο “The Closing Door”. Κυκλοφόρησε το 2019 μέσα από το άλμπουμ This Wild Willing, μια ηχογράφηση με άρωμα Ανατολής στην οποία συμμετείχαν ο μπασίστας Joe Doyle, οι ηλεκτρονικοί μουσικοί Dunk Murphy και Deasy και οι αδελφοί Khoshravesh, γεννημένοι στο Ιράν.

Glen Hansard

Τραγουδοποιός, ηθοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο Glen Hansard γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 21 Απριλίου 1970 και στην ηλικία των 13 ετών αποφασίζει να εγκαταλείψει το σχολείο για να δουλέψει. Διψασμένος για ζωή περιφέρεται παίζοντας μουσική στους δρόμους του Δουβλίνου όπου το 1990 με τη συνδρομή ντόπιων τραγουδιστών και ροκ μουσικών δημιουργεί την πρώτη του μπάντα, The Frames, ενός από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά συγκροτήματα των τελευταίων 30 περίπου ετών.

Φιλοδοξία του ήταν πάντα να είναι ο νέος ή ο επόμενος Dylan, Morrison, Cohen, οι τρεις αγαπημένοι του μουσικοί που τον έχουν επηρεάσει. “Ήθελα να γίνω τεράστιος, διάσημος, να είμαι ο Dylan, ο Morrison, ο Cohen ή ένα μείγμα όλων αυτών των παιδιών, να ζήσω σαν αυτούς, να κάνω περιοδείες σαν αυτούς, στα 70 μου. Αυτοί ήταν οι παιδικοί μου στόχοι και δεν άλλαξαν”.

Glen Hansard

Ο στόχος του, τόσο από σχέδιο όσο και από ένστικτο, ήταν σταθερός, ευθύς και αληθινός. Μια διασημότητα απρόθυμη να κατανοήσει πως η εξασφάλιση της επιτυχίας περνάει μέσα από μια μεγάλη δισκογραφική συμφωνία, προτίμησε να θυσιάσει την κορυφή από το να προδώσει τη στάση ζωής του.

Παράλληλα με το συγκρότημα του δημιουργεί κι ένα δεύτερο μουσικό σχήμα με τίτλο The Swell Season μαζί με την Τσέχα τραγουδίστρια και πιανίστρια Marketa Irglova. Το 2006 πρωταγωνίστησαν σε μια ιρλανδική Indie ταινία με τίτλο Once. Το Single “Falling Slowly” από την ταινία, κέρδισε το Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι. Μοιράζεται την ρομαντική του πλευρά γράφοντας τραγούδια γεμάτα πόνο με μία νότα αισιοδοξίας.

Μέχρι τα 30 του, το μουσικό του ταλέντο του είχε φέρει πλούτο, φήμη, κατάθλιψη και τραγωδία.

Glen Hansard

Μετά από τη σόλο καριέρα των τελευταίων χρόνων και την κυκλοφορία δύο άλμπουμ χαμηλών τόνων, ενώ θα μπορούσε να επαναπαυθεί στα κεκτημένα και να γράφει ρομαντικές μπαλάντες, κυκλοφορεί το άλμπουμ This Wild Willing.

Αποκηρύττει την εύκολη αθωότητα με μια ματιά που δεν είναι πια αφελής ή νοσταλγική αλλά πατάει γερά σε έναν ρεαλισμό που κρύβει ασχήμιες, αλήθειες, αδικίες. Το κεντρικό συστατικό παραμένει, η φθαρμένη αλλά υπέροχα ευέλικτη φωνή του, που ακούγεται τόσο ευγενική και εκφραστική όσο ποτέ, με ζεστασιά που ταιριάζει με τα τραγούδια που τραγουδά.

Glen Hansard

Τον Glen Hansard θα τον δούμε να παίζει στα πιο ασυνήθιστα μέρη, όπως στη βιβλιοθήκη, σε υπαίθριες αγορές, στους δρόμους του Δουβλίνου. Έχει παίξει για να στηρίξει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η προσφορά υπηρεσιών σε γυναίκες και παιδιά που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία και είναι όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους άστεγους της πόλης του.

Glen Hansard

The closing door
The end of people
His likes no more
Go tell it on the steeple
The river runs
At a fever
Just like a drum
With no meter

Η πόρτα που κλείνει
Το τέλος των ανθρώπων
Δεν του αρέσει άλλο
Πήγαινε να το πεις στο καμπαναριό
Το ποτάμι τρέχει
Σε πυρετό
Ακριβώς σαν τύμπανο
Χωρίς μέτρο

Glen Hansard

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button