ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Eloy – “Up And Down” (Πάνω και Κάτω)

Ρυθμός που μοιάζει με έκσταση, όργια οργάνων, μπάσο, ατελείωτα τραγούδια και στίχοι επιστημονικής φαντασίας.

“Όχι πραγματικά, το Rock ‘n’ Roll δεν θα πεθάνει ποτέ. Δεν μ’ αρέσουν οι μουσικές Βusiness τόσο πολύ και είναι σε άθλια κατάσταση αυτή τη στιγμή… και γίνονται όλο και χειρότερα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σώσουμε το πνεύμα της καλής μουσικής, το οποίο κάνει έναν πραγματικό καλλιτέχνη και να παίζουμε αληθινή μουσική που να βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς μας”, Frank Bornemann.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “Up And Down” από τους Eloy. Κυκλοφόρησε το 1973 μέσα από το άλμπουμ Inside ένα υπέροχο ατμοσφαιρικό κομμάτι, μια πανδαισία ήχων και συναισθημάτων.

Eloy

Οι Eloy δημιουργήθηκαν στο Ανόβερο το 1969 από τον Frank Bornemann (κιθάρα) και τους Erich Schriever (φωνητικά, πιάνο), Manfred Wieczorke (κιθάρα), Wolfgang Stöcker (μπάσο), Helmut Draht (ντραμς). Αυτό που τους χαρακτήριζε στο ξεκίνημα τους εκτός από το μουσικό ταλέντο ήταν το πνεύμα, η μαγεία, το χάρισμα και ο ενθουσιασμός.

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τους Eloi, μια φουτουριστική φυλή ανθρώπων από το μυθιστόρημα του HG Wells The Time Machine. Ο Wells περιγράφει στο βιβλίο του την κατάσταση της ανθρωπότητας περίπου 800.000 χρόνια αργότερα και οι Eloi είναι μια ανθρώπινη φυλή που έκανε μια νέα αρχή με τη βοήθεια του ταξιδιώτη του χρόνου. Θεώρησαν την ιστορία αυτή ως ένα τέλειο σύμβολο που αντανακλά την κατάσταση ενός γερμανικού συγκροτήματος εκείνη την εποχή που τόλμησε να παίξει τις δικές του συνθέσεις με αγγλικούς στίχους. Ήταν ένα τεράστιο και θαρραλέο βήμα καθώς κανείς στη χώρα δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη μουσική του γερμανικού ροκ συγκροτήματος. Οι λάτρεις της ροκ και της ποπ μουσικής ήθελαν μόνο τα επιτυχημένα τραγούδια από διάσημα γκρουπ και καλλιτέχνες, τίποτα άλλο!

Eloy

Ο ήχος Eloy, μια σύνθεση σφαιρικών ήχων, παλλόμενων ρυθμών, πανίσχυρων κιθάρων και περίπλοκων διασκευών γεννήθηκε και ξεκίνησε να ενθουσιάσει μια συνεχώς αυξανόμενη κοινότητα θαυμαστών παγκοσμίως.

Οι θαυμαστές τους ήταν ενθουσιασμένοι, αν και αρκετές κριτικές των γερμανικών ΜΜΕ ήταν ανησυχητικά αρνητικές, μερικές φορές ακόμη και επιθετικά εξευτελιστικές και σχεδόν εχθρικές. Ποτέ πριν κανένα συγκρότημα δεν είχε εμπνεύσει τόσο έντονα διχασμένες απόψεις μεταξύ του κοινού και του μουσικού τύπου όπως έκαναν οι Eloy μετά το “Ocean”.

Eloy

Εμπνευσμένοι από τους The Shadows και τους Beatles, έγιναν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Progressive Rock σκηνής με μεγάλη επιρροή από το Space Rock των Pink Floyd. Ξεκίνησαν ως συγκρότημα σκληρής ροκ με πολιτική τάση με τους κοινωνικό – κριτικούς στίχους να αντικατοπτρίζονται στα εμβληματικά εξώφυλλα των άλμπουμ τους.

Εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο καινοτόμα γερμανικά συγκροτήματα στο είδος της έντεχνης και Progressive Rock. Συνολικά, κυκλοφόρησαν 18 στούντιο και 2 ζωντανά άλμπουμ τα τελευταία 54 χρόνια που είναι ένας σημαντικός αριθμός παρά τις πολλές διασπάσεις που πέρασαν. Οι Eloy παρέμειναν πιστοί στον ήχο τους και στη συνέχεια της καριέρας τους υιοθέτησαν ένα ύφος ατμοσφαιρικού, συμφωνικού Rock.

Eloy

“Up And Down”

We oppose these matter of facts
But sometimes we couldn’t do against that
In the course of time we succeed in doing
The next time will demonstrate
If our time
If our time come thru

Είμαστε αντίθετοι σε αυτά τα γεγονότα
Αλλά μερικές φορές δεν μπορούμε να εναντιωθούμε σε αυτό
Με την πάροδο του χρόνου καταφέρνουμε να το κάνουμε
Η επόμενη φορά θα δείξει
Αν ο χρόνος μας
Αν ο χρόνος μας
γίνει πραγματικότητα.

Eloy

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button