ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: 16 Horsepower – “American Wheeze” (LIVE)

Αν τους ακούσεις έστω και μία φορά θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός μέχρι ν’ αρχίσεις να τους ξεχνάς, εκτός κι αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά σου…

Αν αναλογιστούμε τις πραγματικά αληθινές σχέσεις στη ζωή μας, όπου υπάρχει ειλικρίνεια, ευθύτητα και ανιδιοτέλεια συνειδητοποιούμε ότι εκεί νιώθουμε και τα εντονότερα συναισθήματα. Από τις φιλικές μέχρι τις ερωτικές μέχρι ακόμα και στην αγάπη μας για τον Άρη, μόνο όταν δεν είμαστε επιφανειακοί, αλλά γνήσιοι, μπορούμε να αισθανθούμε, να ριγήσουμε από συγκίνηση, να πονέσουμε, να κλάψουμε, να πετάξουμε στον έβδομο ουρανό από χαρά. Έτσι είναι και η ροκ μουσική και γι’ αυτό τη λατρεύουμε, είναι έκφραση, κατάθεση ψυχής, είναι μοίρασμα συναισθημάτων.

16 Horsepower – David Eugene Edwards

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που θα ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “American Wheeze” από τους 16 Horsepower. Κυκλοφόρησε το 1996 μέσα από το άλμπουμ Sackcloth ‘n’ Ashes και το επιλέξαμε Live γιατί έχει φοβερή εκτέλεση. Επιστρατεύστε την καρδιά και την ψυχή σας για να ακούσετε ή μάλλον να νιώσετε τα μοναδικά φωνητικά να τα συνοδεύουν ήχοι από ακορντεόν, κιθάρα και μπάντζο…

Σε κάθε τους εμφάνιση έχουν καταθέσει την ψυχή τους και αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για το φανατικό κοινό τους που έχει έρθει προετοιμασμένο και με ανάλογη διάθεση. Άλλωστε, το να βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους σε κάθε τους τραγούδι αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στον τρόπο που εκφράζονται.

16 Horsepower

Οι 16 Horsepower δημιουργήθηκαν στο Ντένβερ του Κολοράντο το 1992 από τους David Eugene Edwards, την ψυχή της μπάντας, και τους Jean-Yves Tola και Pascal Humbert. Η μουσική τους επικαλέστηκε συχνά θρησκευτικές εικόνες που ασχολούνται με σύγκρουση, λύτρωση, τιμωρία και ενοχή μέσω των στίχων του Edwards και ένα πάντρεμα της ροκ μουσικής με τις πιο παραδοσιακές όπως Bluegrass, Gospel και μουσικών οργάνων Appalachian. Η βάση της μουσικής τους παραμένει η εναλλακτική Country και η Folk εμπλουτισμένη από στοιχεία που προέρχονται από το Gothic και το Post-Punk. Όλα αυτά, λειτουργούν ως υπόβαθρο για την εκστατική, ενίοτε σπαρακτική φωνή του, ίσως τη μοναδική που μπορεί να φέρει τόσο πολύ στο νου τον μοναδικό Jeffrey Lee Pierce, η οποία εξιστορεί τις εμμονές και τα πάθη του, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες κάθαρσης και θρησκευτικής κατάνυξης.

16 Horsepower – David Eugene Edwards

Έχουν επηρεαστεί από τους Joy Division, Gun Club, Nick Cave και Birthday Party και τη χριστιανική πίστη.

Μετά από την κυκλοφορία τεσσάρων άλμπουμ και πολύ επιτυχημένες περιοδείες, τον Απρίλιο του 2005 το συγκρότημα ανακοίνωσε την επίσημη διάσπασή τους λόγω προσωπικών, πολιτικών και πνευματικών διαφορών.

“Δεν υπάρχει θρησκεία που να είναι πραγματική. Υπάρχει μόνο Θεός και είναι εκεί. Ο άνθρωπος δημιούργησε τη θρησκεία, αλλά ο Θεός ήρθε να συναντήσει τον άνθρωπο στη θρησκεία γιατί έτσι το επέλεξε ο άνθρωπος. Δεν γνωρίζει το Θεό έξω από τη δική του εικόνα. Αλλά ο Θεός δεν είναι σαν κι εμάς, δεν συμπεριφέρεται όπως εμείς και δεν κρίνει όπως εμείς. Είναι ελεήμων. Εμείς δεν είμαστε ελεήμονες”, David Eugene Edwards.

16 Horsepower – David Eugene Edwards

“Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο στο οποίο να πιστέψει κάποιος. Μερικές φορές αισθάνομαι τόσο χαμένος, αλλά ακόμα και στις χειρότερες ημέρες, το “American Wheeze” των 16 Horsepower ήταν το μοναδικό σημάδι που χρειαζόμουν, ένας χορός της ιστορίας, του μόχθου, της δύναμης και της δόξας της αληθινής μουσικής δημιουργίας. Έτσι, ανεξάρτητα με το τι προφητεύει ο David Eugene Edwards, οποιοδήποτε σκοτεινό τέλος και αν αναμένει, σε αυτό λέω: Αμήν!”, Consequence of Sound.

16 Horsepower – David Eugene Edwards

Bring your blade and your gun
And if I die by your hand
I’ve gotta home in glory land

Φέρτε τη λεπίδα και το όπλο σας
Και αν πεθάνω από το χέρι σου
Πρέπει να πάω σπίτι σε γη δοξασμένη

Καλή σας ακρόαση!!!…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button