ΓενικάΜουσική

Το προφητικό τραγούδι των Clash: “Justice Tonight/Kick It Over” για τις οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ (video)

“Πολλοί άνθρωποι δεν θα πάρουν δικαιοσύνη απόψε… Πολλοί άνθρωποι τρέχουν απόψε και κρύβονται απόψε…”

Οι ΗΠΑ είναι βυθισμένες στο χάος καθώς συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει έως τις πύλες του Λευκού Οίκου. Λεηλασίες, βανδαλισμοί και ξυλοδαρμοί παντού. Η οργή για την αστυνομική βία έχει ξεχειλίσει και η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη εδώ και μέρες.

Σαράντα χρόνια πριν, το 1980, οι The Clash έγραψαν ένα τραγούδι που ακούγοντας το σήμερα μοιάζει προφητικό για όσα διαδραματίζονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Με τον τίτλο “Justice Tonight/Kick It Over” ή αλλιώς Armagideon Time, φωνάζουν, αντιδρούν, αντιστέκονται στο ρατσισμό, σε κάθε μορφή βίας. Ξεσηκώνουν τον κόσμο να αντισταθεί, να συγκρουστεί με την αδικία.

Το συγκρότημα The Clash έχει μείνει στην ιστορία, όχι μόνο ως ηγέτες της βρετανικής Punk-Rock μουσικής μαζί με τους Sex Pistols, αλλά και για τους έντονα πολιτικοποιημένους στίχους τους.

Οι Clash με τα τραγούδια τους μίλησαν για το ρατσισμό, τη βία, τα ναρκωτικά, την αστυνομία, την πλήξη, τον καταναλωτισμό, τις εξεγέρσεις, τις χαμηλές αμοιβές κ.a. Έχουν γράψει τραγούδια για να ενθαρρύνουν τη νεολαία σε βίαιες συγκρούσεις όπως εκείνες που είχαν ξεσπάσει στο Νότινγκ Χιλ το 1976, ανάμεσα στην αστυνομία και τους μαύρους.

Οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Ο μάνατζερ του συγκροτήματος Bernard Rhodes ενθάρρυνε τη μπάντα να γράψει για πράγματα που τους επηρεάζουν προσωπικά. Ο Τζο Στράμερ εξηγεί: “Ο Μπέρνι μας έλεγε, μη γράφετε για την αγάπη, γράψτε για το τι σας επηρεάζει, τι είναι σημαντικό”. Οι περισσότεροι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Στράμερ και τον Τζόουνς.

Το μανιφέστο των Clash: “Είμαστε κατά του φασισμού, της βίας και του ρατσισμού. Είμαστε παραγωγικοί”.

Οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

The battle is gettin’ hotter
In this iration
Armagideon time
A lot of people runnin’ and a hiding tonight
A lot of people won’t get no justice tonight

Η μάχη γίνεται πιο ζεστή
Σε αυτήν την ρήξη
Ώρα Armagideon
Πολλοί άνθρωποι τρέχουν και κρύβονται απόψε
Πολλοί άνθρωποι δεν θα πάρουν δικαιοσύνη απόψε

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button