ΓενικάΜουσική

Η Rock και Punk μουσική ενάντια στο φασισμό (video)

Η μουσική δίνει στον άνθρωπο δύναμη, ελπίδα και πάθος να στηρίξει τις ιδέες του, όπλα ανίκητα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό

Η μουσική ως μέσω έκφρασης δίνει τη δική της απάντηση κατά της ανοχής σε φαινόμενα εκφασισμού που φωλιάζουν στα μυαλά απογοητευμένων ανθρώπων, κατά της ήττας και του εφησυχασμού, κατά της παθητικότητας και της παραίτησης, κατά των αυταπατών και της υποκρισίας.

Η μουσική δημιουργία ανεξαρτήτως είδους και εποχής κατήγγειλε και συνεχίζει να καταγγέλλει το φαινόμενο του φασισμού και να υμνεί τον αγώνα εναντίον του. Η μουσική δίνει στον άνθρωπο δύναμη, ελπίδα και πάθος να στηρίξει τις ιδέες του, όπλα ανίκητα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Τα παρακάτω αντιφασιστικά τραγούδια γράφτηκαν από πολύ γνωστές μπάντες, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα και είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ.

Heaven 17, “(We Don’t Need This) Fascist Groove Thang”

Όταν οι Martin Ware και Craig Marsh αποχώρησαν από την μπάντα των The Human League για να σχηματίσουν το Heaven 17 το 1980, επέλεξαν ένα συναρπαστικό τραγούδι ως το πρώτο τους Single. “(We Don’t Need This) Fascist Groove Thang” είναι ένα ακανόνιστο κομμάτι χορού Electro-Funk που απευθύνεται άμεσα στον φασισμό και τον ρατσισμό και καλεί τον Χίτλερ και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan (αναφέρεται σε αυτόν ως “φασιστικός θεός σε κίνηση”). Φοβούμενοι τις νομικές κυρώσεις, το BBC απαγόρευσε την μετάδοση του.

Sonic Youth, “Youth Against Fascism”

Οι Sonic Youth δεν ήταν ποτέ αυτοί που αποφεύγουν τα αμφιλεγόμενα θέματα ή τις πολιτικές απόψεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Κοιτάζοντας να ταλαντεύεται σε διάφορα θέματα ταυτόχρονα, το τραγούδι τους “Youth Against Fascism” αναφέρεται στους Ναζί, το σεξισμό, τον ρατσισμό, μια διψασμένη από τον πόλεμο προεδρική διοίκηση και πολλά άλλα. Έκαναν ακόμη και την τολμηρή κίνηση να κυκλοφορήσουν το τραγούδι ως το δεύτερο Single του άλμπουμ και μαγνητοσκόπησαν επίσης ένα μουσικό βίντεο. Υπάρχουν αντίλαλοι του “Tear the Fascists Down” του Woody Guthrie στους στίχους, “χτυπάμε κατσαρόλες και ταψιά για να σας κάνουμε να καταλάβετε / θα σας θάψουμε”.

Rage Against The Machine, “Take the Power Back”

Η εύρεση ενός αντιφασιστικού τραγουδιού στον εκρηκτικό κατάλογο του Rage Against The Machine είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα, αλλά το “Take the Power Back” από το ντεμπούτο τους με ομώνυμο τίτλο το 1992 κρυσταλλώνει ότι είναι πιο γνωστό για το RATM, εκτοξεύοντας φρενίτιδα Hip-Hop και Punk, επιθετικούς πολιτικούς στίχους. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μισό του τραγουδιού επισημαίνει την ψεύτικη αφήγηση που επικαλείται συνεχώς από λευκές εθνικιστικές δομές εξουσίας από πάνω προς τα κάτω: “Μονόπλευρες ιστορίες για χρόνια και χρόνια και χρόνια. / Είμαι κατώτερος; Ποιος είναι κατώτερος; / Ναι, πρέπει να ελέγξουμε το εσωτερικό / του συστήματος που ενδιαφέρεται για μία μόνο κουλτούρα”.

The Clash, “Clampdown”

Όπως και πολλές πρώιμες πανκ μπάντες του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι οι Clash σίγουρα δεν τους ήταν άγνωστο να γράψουν το δικό τους μερίδιο των αντιφασιστικών ύμνων. Τα τραγούδια στο άλμπουμ του 1979 London Calling ήταν γεμάτα επανάσταση και το “Clampdown” χρησιμεύει ως το καθολικό μεσαίο δάχτυλο για όλους τους απογοητευμένους ακροατές να εφαρμόσουν τις δικές τους ατομικές μάχες ενάντια στο θάνατο του ιδεαλισμού. Όταν ο Joe Strummer τραγουδά την άρνησή του να εργαστεί για το «Clampdown», το κάνει με όρους που είναι αρκετά αόριστοι για τους παθιασμένους νέους παντού, για να βρουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στο δικό τους «Clampdown», σε οποιαδήποτε μορφή εκδηλώνεται.

Bob Dylan, “Only A Pawn in Their Game”

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του φασισμού είναι η ικανότητα των πολιτικών να υπόσχονται και να κερδίζουν την υποστήριξη ατόμων που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να βοηθήσουν όταν είναι στην εξουσία. Το “Only A Pawn In their Game” του Bob Dylan, από το άλμπουμ του 1964 The Times They Are a-Changin, χρησιμοποιεί τη δολοφονία του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Medgar Evers για να υπογραμμίσει αποτελεσματικά αυτήν την ιδέα, σκιαγραφώντας πώς η συστηματική καταπίεση και οι κυβερνητικές αφηγήσεις φυλετικών ανισοτήτων είναι και οι δύο καταχρήσεις εξουσίας που θυματοποιούν και βλάπτουν. Ενώ ο Dylan δεν απαλλάσσει ακριβώς εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα ρατσιστικού μίσους, ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος της καταδίκης του στις μεγαλύτερες δομές εξουσίας που εργάζονται για να διαιρέσουν και να αποσπάσουν την προσοχή: “Μαζί του για να προστατεύσει το λευκό δέρμα του. / Για να διατηρήσει το μίσος του, ώστε να μην σκέφτεται ποτέ ευθεία / για το σχήμα που έχει. / Αλλά δεν είναι αυτός που φταίει / είναι μόνο ένα πιόνι στο παιχνίδι τους.”

The Sex Pistols, “God Save the Queen”

Οι Sex Pistols αποφάσισαν ότι επίθεση τους εναντίον της βρετανικής μοναρχίας, το σκανδαλώδες σινγκλ “God Save the Queen” του 1977, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται μόνο σε στίχους και έργα τέχνης (το εξώφυλλο του βινυλίου παρουσίαζε ένα παραμορφωμένο πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’). Στις 7 Ιουνίου 1977, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του σινγκλ, το συγκρότημα «γιόρτασε» το Queen’s Silver Jubilee, νοικιάζοντας ένα σκάφος (συμπτωματικά ονομάστηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ) και παίζοντας το τραγούδι ζωντανά στο κατάστρωμα του καθώς επέπλεε κάτω από τον ποταμό Τάμεση κοντά στις Βουλές του Κοινοβουλίου. Το BBC απαγόρευσε το αμφιλεγόμενο τραγούδι, το οποίο έφτασε στο Νο.2 στα Singles του Ηνωμένου Βασιλείου.

Billy Bragg and Wilco, “All You Fascists”

Όταν η Nora Guthrie ανακάλυψε ένα κουτί με τους στίχους του πατέρα της που δεν είχαν ποτέ μελοποιηθεί, δεν θα μπορούσε να βρει ένα πιο συγγενή πνεύμα για να τους ολοκληρώσει και να τους αποδώσει από τον πολιτικό πανκ-λαϊκό μουσικό Μπίλι Μπράγκ. Στη συνέχεια, ήρθε σε επαφή με έναν σχετικά άγνωστο Wilco για να τον βοηθήσει με το έργο και ο Guthrie-ites κατέληξε να κυκλοφορεί τρία άλμπουμ κάτω από το Mermaid Avenue Moniker μεταξύ 1998 και 2012. Το “All You Fascists” είναι μια ενοποιητική αντιφασιστική κραυγή. Οι στίχοι φαίνεται να γίνονται πιο σχετικοί με τη μέρα: “Θα σας πω όλους τους φασίστες, μπορεί να εκπλαγείτε. / Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οργανώνονται. / Είστε υποχρεωμένοι να χάσετε. / Εσείς οι φασίστες αναμένεται να χάσετε.”

Dead Kennedys, “Nazi Punks Fuck Off”

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, Fresh Fruit for Rotting Vegetables το 1980, ο Frontman του Dead Kennedys, Jello Biafra, παρατήρησε μια εισροή νεοναζί που άρχισε να διεισδύει στο κίνημα τους. Απίστευτα εξαγριωμένος από αυτήν την απρόβλεπτη και ανεπιθύμητη σειρά γεγονότων, η άμεση απάντησή του ήταν να γράψει το τραγούδι “Nazi Punks Fuck Off“, το κυκλοφόρησε ως το πρώτο Single για το επόμενο άλμπουμ τους In God We Trust, Inc., και να συμπεριλάβει ένα ελεύθερο περιβραχιόνιο στο Single 7 ιντσών που είχε μία διαγραμμένη σβάστικα (ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε επίσης στο αυτοκόλλητο της ετικέτας του βινυλίου). Ενώ πολλοί από τους στίχους του στίχου είναι συγκεκριμένοι για το αντιναζιστικό κίνημα στην πρώιμη υποκουλτούρα πανκ, το απλό ρεφρέν του τραγουδιού (“Ναζί πανκ, ναζιστικά πανκ, ναζιστικά πανκ, FUCK OFF!”) τα λέει όλα!

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button