ΓενικάΜουσική

Η αποκλειστική συνέντευξη της σπουδαίας Rykarda Parasol στο Yellow Radio FM 101.7

“Η ελπίδα και το φως είναι σημαντικά για μένα. Θα πρέπει να τα βρείτε μέσα στο σκοτάδι και να πολεμήσετε τη χειραγώγηση, τον πόνο και την ανεντιμότητα. Όποιο κι αν είναι αυτό το σκοτάδι”.

H Rykarda Parasol ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ανεξάρτητης Rock σκηνής, δίνει σπάνια συνεντεύξεις, φιλοξενήθηκε (τηλεφωνικά) στην εκπομπή “Τραγουδάμε Ανάποδα”. Η αγαπημένη μουσικός, συγγραφέας και καλλιτέχνης αποδέχθηκε την πρόταση του Yellow και μας έκανε την τιμή να μιλήσει ON AIR στους Εύη Αλεξίου και Πέτρο Γαβριηλίδη, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα, το κορίτσι αυτό που μας απογειώνει με τις μουσικάρες της.

Γνωρίσαμε τη Rykarda μέσα από τα δικά της μάτια, μας μίλησε για τη δική της ιστορία, μια ιστορία γεμάτη αλήθεια που αναζητάει το φως μακριά από τα σκοτάδια, πέρα από συγκρίσεις και παρομοιώσεις.

Rykarda Parasol

Σε έχουν παρομοιάσει με τους Nick Cave, Nico, PJ Harvey ακόμη και με τον Jim Morrison. Τι έχει να πει η Rykarda για τον εαυτό της και πως θα περιέγραφε τη μουσική της;

“The demons hear the exterior / They’ll try and hold her down / They never meant much to me / The way you do now” – Ready to Burn, Color of Destruction
Αυτές είναι σκέψεις μου σε ένα τραγούδι.

Όπως όλοι, θέλω να με βλέπουν και να με ακούν από τη δική μου πλευρά. Φαντάζεστε πως είναι σε όλη μου την καριέρα στη μουσική να ακούω πρώτα την ίδια ερώτηση, πάντα αυτά τα ονόματα και να νιώθω πως δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό; Αυτά είναι για μένα τόσο γενικά που δεν περιγράφουν αυτά που κάνω. Η κολακεία της σύγκρισης έχει ξεθωριάσει από καιρό. Υπήρξε πολύ περισσότερο εμπόδιο παρά κομπλιμέντο. Περιορίζει την άποψη των ακροατών χωρίς να μου αφήνει την ευκαιρία να την αλλάξω. Έχει ήδη διαμορφωθεί.

Η μουσική μου είναι εκλεκτική και εμπνέεται από Vintage, Folk, κλασσικούς ήχους της δεκαετίας του ’60 και νωρίτερα. Δεν είμαι προσηλωμένη σε ένα είδος με τον τρόπο που ήταν άλλοι όπως η Dalida και η Mina. Είναι κομψή και κινηματογραφική.

Rykarda Parasol

Δεν είμαι υποκατάστατο ή αντίγραφο κανενός. Ποτέ δεν θέλησα να είμαι ή να ακούγομαι σαν κάποιον άλλο. Αποκλειστικά εγώ ξεκίνησα να γράφω 4 άλμπουμ που αποδεικνύουν την εξέλιξη του αφηγητή. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ είναι αλληλένδετη με την ηχογράφηση και παραπέμπει στο περιεχόμενο. Φεύγουμε από την απόρριψη, την απομόνωση, μαθαίνουμε να αγαπάμε…

Έχω πολύ λίγα κοινά με αυτούς τους καλλιτέχνες. Έχω τη δική μου ιστορία. Η μουσική μου δεν αναφέρεται στο σκοτάδι. Μιλάει για την εύρεση του φωτός μέσα μας. Δεν εκθειάζω το σκοτάδι άσκοπα. Είναι απαραίτητο να μεγαλώσουμε την ανάγκη για φως. Ο ήχος μου εξελίσσεται ολοένα και μακρύτερα από το σκοτάδι γιατί κι εγώ έχω μάθει να φεύγω μακριά του. Αυτό ήταν το μήνυμα.

Rykarda Parasol

Ποια ήταν η καθοριστική στιγμή στη ζωή σου που αποφάσισες να γίνεις μουσικός;

Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου μουσικό. Μπορώ μόνο να πω ότι υπήρξε καθοριστική η στιγμή όταν σταμάτησα πλέον να θέλω να γίνω, αυτό με απελευθέρωσε.

Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί που να σε έχουν επηρεάσει; Κατά πόσον έχει επηρεαστεί η δουλειά σου από την τέχνη, την λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο;

Χωρίς δεύτερη σκέψη οι Cellista και Milosz Wosko είναι φίλοι με τους οποίους έχω συνεργαστεί και θαύμαζα πάντα την ικανότητα τους να εναλλάσσονται στον κλασικό κόσμο και στη σύγχρονη μουσική. Είναι σημαντικό να πειραματίζεσαι και να νιώθεις άνετα σε πολλές μορφές τέχνης, μέσα κι έξω από την μουσική. Είναι σαν να μιλάς πολλές γλώσσες. Και σίγουρη η ποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική για μένα. Διαβάζω παλιούς και νέους ποιητές. Αγαπώ τις λέξεις και τους ήχους της γλώσσας. Διαβάζω πολύ. Οτιδήποτε από τον 18ο αιώνα, βιβλία, μυθιστορήματα.

Rykarda Parasol

Έχεις πει ότι “οι διασκεδαστές θέλουν να σας ευχαριστήσουν, αλλά οι καλλιτέχνες θέλουν να ευχαριστήσουν την ψυχή τους. Ωστόσο θέλω να σας δώσω κάτι που έχει μαγαλύτερο νόημα, τη χαρά στου στοχασμού”. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα τη στιγμή που όλα είναι επιφανειακά στη σημερινή κοινωνία;

Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα στο μουσικό κοινό αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μία κοινωνία σκεπτόμενη, αφοσιωμένη, πρόθυμη να προσπαθήσει να έρθει πιο κοντά στην τέχνη, στην κοινότητα.

Αν συνεχίζουμε να ταϊζουμε μια κοινωνία με Fast Food τυλιγμένο σε πλαστικό τότε είναι δυσκολότερο να εκτιμήσουμε την σπάνια βιολογική καλλιέργεια (για παράδειγμα).

Μερικές φορές είναι απαραίτητο για το κοινό να μπει στη διαδικασία για να συμμετέχει ή για να καταλάβει το νόημα. Πλέον ποιος διαβάζει Dostoevsky; Όλοι διαβάζουν Buzzfeed. Δεν νομίζω πως θα αλλάξει ο τρόπος που δημιουργώ αλλά καταλαβαίνω ότι μια δισκογραφική εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με κάποιον που έχει 10 ακροατές.

Εκτός από τα δικά σου τραγούδια τι άλλη μουσική ακούς;

Αυτή τη στιγμή κάνω μεγάλους περιπάτους ακούγοντας μυθιστορήματα ή Γιαπωνέζικη Pop από τα ’60ς. Συνιστώ επίσης τους Folk Crusaders και Chiemi Eri.

Rykarda Parasol

Ακούς κάτι συγκεκριμένο πριν από μία συναυλία σου;

Δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ χρόνος να ακούσω οτιδήποτε πριν από μια παράσταση. Αν έχω την ευκαιρία θα ακούσω κάτι από Motown ή Warlocks.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς;

Θα μου άρεσε να γράψω κάτι για τον Colin Firth και ίσως να το τραγουδούσε στα Ιταλικά. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκλειδώσει την προοπτική του ως μουσικός. Επίσης θα μπορούσα να κάνω παρέα με τον Colin Firth.

Έχεις επηρεαστεί συναισθηματικά και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η μουσική σου από την κατάσταση στον πλανήτη όπως την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων, την μεταναστευτική κρίση, την καταστροφή του περιβάλλοντος;

Όλα αυτά με επηρεάζουν. Όλα αυτά οφείλονται στην κακοποίηση και το τραύμα. Κακοποιείτε τον πλανήτη: τον τραυματίζετε. Πριν από όλες τις φυσικές κακοποιήσεις υπάρχει πάντα η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση. Χειραγώγηση. Όλα αυτά έχουν αυτόν που κακοποιεί κι αυτόν που κακοποιείται. Τον τραύμα θα σε κάνει πρόσφυγα. Το τραύμα θα σε κάνει βασανιστή. Το τραύμα θα σας κάνει να βρείτε καταφύγιο κάτω από ιδεολογίες που μειώνουν τον πόνο σας και γίνονται αιτία να υποφέρουν άλλοι. Η ελπίδα και το φως είναι σημαντικά για μένα. Θα πρέπει να τα βρείτε μέσα στο σκοτάδι και να πολεμήσετε τη χειραγώγηση, τον πόνο και την ανεντιμότητα. Όποιο κι αν είναι αυτό το σκοτάδι.

Rykarda Parasol

Εκτός από συνθέτης, στιχουργός και ερμηνεύτρια έχεις αναλάβει η ίδια την παραγωγή και την προώθηση των δίσκων σου. Έχει αυτό κάποιο αντίκτυπο στη μουσική σου;

Ποτέ δεν επέλεξα να κάνω όλα αυτά τα πράγματα αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αν ένας καλλιτέχνης δεν έχει τύχη, ευκαιρίες, διασυνδέσεις και τα σχετικά, θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ότι μπορεί. Το βρήκα εξαντλητικό. Ένιωσα πως όσο και να δουλεύεις δεν υπάρχει διαφορά: Φωνάζεις στο κενό. Το θετικό είναι ότι νιώθεις όλο αυτό κομμάτι του εαυτού σου.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη μουσική βιομηχανία;

Λυπάμαι για αυτή.

Έχεις παίξει και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ αυτά τα δύο ακροατήρια;

Δεν μπορώ εύκολα να το γενικεύσω. Και τα δύο ακροατήρια είναι μεγάλα και υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Αμερικανοί με προσκάλεσαν σε περισσότερα Afterparties απ΄ότι οι Ευρωπαίοι αλλά αυτό είναι σίγουρα θέμα τύχης.

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος που η Rykarda αγαπάει να παίζει;

Η σκηνή! Δεν την έχω δει εδώ και δύο χρόνια και δεν είμαι σίγουρη ότι θα τη δω σύντομα. (γελάει)

Rykarda Parasol

Η τελευταία σου εμφάνιση στην Αθήνα ήταν πριν από δέκα χρόνια. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τους Έλληνες Fans;

Tι όνειρο! Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τους διοργανωτές του φεστιβάλ. Ήταν η αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Πιστεύω πως το κοινό ανταποκρίθηκε. Ήμουν τόσο χαρούμενη γιατί υπήρχαν τόσα διαφορετικά είδη μουσικής και καλλιτέχνες και αξίζει παρά μόνο θαυμασμός για το κοινό αυτό που ενδιαφέρεται για περισσότερα από ένα είδος.

Αυτή τη στιγμή, που είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας, γράφεις κάποια νέα τραγούδια;

Ναι συνεχίζω να γράφω τραγούδια και συνεργάζομαι με ένα φίλο μου στο Παρίσι σε πολλά από αυτά. Επίσης τώρα είναι μια πολύ καλή εποχή για γράψιμο.

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανες! Όταν θα τελειώσει όλη αυτή η θύελλα με την πανδημία θα χαρούμε να σε δούμε πολύ σύντομα στην Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ πολύ, η χαρά ήταν δική μου! Θα έρθω σίγουρα είτε για συναυλία είτε για διακοπές.

Όλη η μουσική της είναι διαθέσιμη στο Spotify, Apple music, iTunes κλπ. όπως και στην ιστοσελίδα της: https://www.rykardaparasol.com που επιμελείται η ίδια.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button