ΓενικάΜουσική

Ακούστε το “Nike Soldier” από το χαμένο άλμπουμ του Alan Vega (video)

Το άλμπουμ του θρυλικού Alan Vega, “Mutator”, με ακυκλοφόρητα τραγούδια θα είναι διαθέσιμο στις 23 Απριλίου.

Η ανεξέλεγκτη δημιουργικότητα του Vega εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι τα χρόνια που έπαιζε στους Suicide και μέχρι το θάνατό του το 2016. Το πάθος του, η έκφραση του αποτυπώθηκαν στο έργο του και καθώς ένα μεγάλο μέρος του πλούσιου αυτού υλικού δεν έχει δει το φως της ημέρας, αυτό έγινε γνωστό με το όνομα Vault.

Το “Mutator” λοιπόν είναι το πρώτο άλμπουμ σε μία σειρά από αρχειακές κυκλοφορίες από το Vault. Ηχογραφήθηκε με την μακροχρόνια συνεργάτιδα και σύζυγο του Liz Lamere και ανακαλύφθηκε το 2019 από την ίδια και τον στενό του φίλο Jared Artaud (The Vacant Lots). Μαζί με τον σκηνοθέτη Μάικλ Χάντις έχουν αναλάβει το έργο του Vega, Vault, έχοντας ως σκοπό να δώσουν στο κοινό σπάνιες και ακυκλοφόρητες δημιουργίες του για πρώτη φορά.

Alan Vega

Ο Jared Artaud σχολίασε: “Δουλεύοντας σε αυτό το άλμπουμ, με εκπλήσσει η απόλυτη ένταση και η ακατέργαστη δύναμη της ικανότητας του Alan να μετατρέπει τον ήχο και να προσφέρει απαράμιλλη φωνητική παράσταση. Το «Nike Soldier» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των απαράμιλλων ενστίκτων του Άλαν”.

Ο Alan Vega ένας εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός και ποιητής, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1938. Μαζί με τον Martin Rev δημιούργησαν το επιδραστικό Avant-Garde συγκρότημα Suicide. Το πρώτο άλμπουμ των Suicide ήταν ένα έργο που διαμόρφωσε τη Synth-Punk, Post-Punk, Art-Rock, βιομηχανική μουσική και πολλά άλλα είδη.

Alan Vega

Έχοντας απορρίψει από την αρχή την εμπορικότητα και τα κυκλώματα συνεχίζει ως σόλο καλλιτέχνης με κυκλοφορία δίσκων στις επόμενες δεκαετίες. Τα άλμπουμ Deuce Avenue, Dujang Prang και το αριστουργηματικό It θεωρούνται ως τα κορυφαία της εικαστικής τέχνης του που δεν ήταν παρά η αντανάκλαση του κόσμου γύρω του.

“Ο Alan διψασμένος για δημιουργία, εστίαζε πάντα στο να κοιτάει μπροστά για να ανακαλύψει νέους ορίζοντες και να πειραματιστεί με ήχο και εικόνες. Σπάνια κοιτούσε πίσω, τι είχε κάνει στο παρελθόν και βρισκόταν σε μία μόνιμη επιδίωξη του αγνώστου… Ο πρωταρχικός μας σκοπός όταν μπαίναμε στο στούντιο ήταν να πειραματιστούμε με τον ήχο και όχι να «κάνουμε δίσκους»… θυμάται ο Lamere.

Suicide

Το Mutator που ηχογραφήθηκε στο στούντιο NYC του Vega κατά τη διάρκεια 1995-1996, έμεινε εκτός κυκλοφορίας όχι από σκοπιμότητα αλλά η ασταμάτητη ανάγκη του για δημιουργία, αναγκαστικά το άφησε πίσω. Εμπνεύστηκε από τη ζωή στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όχι μόνο από τις σκηνές χιπ χοπ, αλλά και από τους ήχους των δρόμων, το θόρυβο της κυκλοφορίας και βιομηχανική ατμόσφαιρα της πόλης. Αυτή η έκφραση μέσω της μουσικής του σε συνδυασμό με την ευαισθησία, την αδιαμφισβήτητη φωνή και τη δύναμη της προσωπικότητας του, είναι αυτό το υπέροχο άλμπουμ που έχουμε τώρα.

“Τη στιγμή που η Liz και εγώ ανακαλύψαμε τις αυθεντικές ταινίες ADAT του Mutator, ξέραμε ότι βρήκαμε κάτι ξεχωριστό και ένιωθα έντονα ότι έπρεπε να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Ο δίσκος αυτός γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος”, λέει ο Artaud. “Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα ήταν πραγματικά περήφανος, βλέποντας αυτό το χαμένο άλμπουμ που κυκλοφόρησε σήμερα. Για πολλούς λόγους, η μουσική του χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ”.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button