ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Phil Shoenfelt – “Come Along with Me” (Έλα μαζί μου)

“Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολύ τυχερό τύπο – όχι μόνο που είμαι ακόμα ζωντανός και περισσότερο ή λιγότερο υγιής μετά από όλα όσα έχω περάσει, αλλά που έχω αυτή τη ζωή όπου μπορώ να ισορροπήσω δουλειά και τέχνη και να συνεχίζω να χαμογελάω”.

“Εάν η μουσική μου βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα, ανθρώπινα συναισθήματά τους και αν μπορεί να φέρει κάποια προοπτική που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικό στη ζωή τους – όχι όλα τα ρηχά, υλιστικά, σύνεργα της σύγχρονης ζωής – τότε Θα θεωρήσω ότι έχω πετύχει κάτι. Απλά για να δείξουμε στους ανθρώπους πώς να είναι ήσυχοι, πώς να ακούν τις εσωτερικές τους φωνές – αυτό θα ήταν αρκετό. Αυτό είναι που κάνει η μουσική για μένα, και ελπίζω να κάνει το ίδιο για όσους την ακούσουν”.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Come Along with Me” από τον Phil Shoenfelt. Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες μέσα από το άλμπουμ “Caroline Says… and More”, ένα ερωτικό κάλεσμα σε ένα κυκλοθυμικό, ατμοσφαιρικό κομμάτι που εκφράζει τη χαρά και την ευφορία μιας νέας ερωτικής σχέσης, ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσεται το μελαγχολικό τέλος.

Phil Shoenfelt

Ο Phil Shoenfelt γεννήθηκε στο Μπράντφορντ της Μεγάλης Βρετανίας στις 18/12/1952 και μετά την έκρηξη της Punk στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια 1976-1977, κι ένα μεγάλο ταξίδι σε Γαλλία, Μαρόκο και Ισπανία, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Το 1981 δημιουργεί τους Khmer Rouge, παίζοντας στο CBGBs και ανοίγοντας Live εμφανίσεις για μεγάλα ονόματα όπως Alan Vega, The Gun Club, Tom Verlaine, Nico, Clash. Παρ’ όλη την επιτυχία που γνώρισε στις ΗΠΑ επιστρέφει στο Λονδίνο και η πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται μέχρι το 1986. Συνοδεύει τον Nick Cave & The Bad Sheeds στην περιοδεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1994 μετά από μια περιοδεία στην Τσέχικη Δημοκρατία αποφασίζει να μετακομίσει εκεί μόνιμα.

Ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί τους Southern Cross με τους οποίους έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ μέχρι σήμερα. Το 1997 δημιουργεί τους Fatal Shore με τους Αυστραλούς Bruno Adams και Chris Hughes μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Adams το 2009.

Με την κιθάρα του έχει συνοδέψει τον Nikki Sudden σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και ηχογράφησαν μαζί το άλμπουμ Golden Vanity. Η επόμενη μπάντα για τον Phil έρχεται το 2011, οι Dim Locator, με τον ντράμερ Chris Hughes και τον μπασίστα Dave Allen.

Phil Shoenfelt

Εκτός από μουσικός ο Phil Shoenfelt είναι συγγραφέας και ποιητής, το πρώτο του βιβλίο Junkie Love αναφέρεται στην προσπάθεια του να απεξαρτηθεί από τις ουσίες. Την ίδια χρονική περίοδο προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα του είχε δουλέψει κι ως ταξιτζής και στη συνέχεια αποφασίζει να γραφτεί στο κολέγιο προκειμένου να γίνει εκπαιδευτικός, πλέον διδάσκει σε σχολείο.

Δεν έγινε πλούσιος μέσω της μουσικής και επιβίωσε από ηρωίνη και αρκετές υπερβολικές δόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας φοράς που η καρδιά του σταμάτησε για μερικά λεπτά να χτυπάει. Επέλεξε να ζήσει αλλά για να ζήσει δημιουργικά έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να ασχολείται με τη μουσική (που είναι η ζωή του, όχι ένα χόμπι), ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι έπρεπε να είναι αυτάρκης με άλλους τρόπους. Παραμένει αυθεντικός, ειλικρινής, πιστός στις αξίες του και προσπαθεί να συνεχίζει να κάνει μουσική από καρδιάς…

Phil Shoenfelt

“H μουσική βιομηχανία είναι τώρα, όπως ήταν πάντα, μια φωλιά από οχιές και αρουραίους. Λίγοι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι, αλλά οι περισσότεροι όχι, και οι πιο ευαίσθητοι καταλήγουν εθισμένοι, τρελοί ή απλά δυσλειτουργικοί. Τόσοι πολλοί άνθρωποι γ@μιούνται από αυτό. Λατρεύω τη ζωή μου όπως έχει αποδειχθεί – συνεργάζομαι με ωραίους πολιτισμένους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να με σκοτώσουν ή να με ξεσκίσουν, που είναι πολύ επιεικής και κατανοούν την καλλιτεχνική μου πλευρά και τις δραστηριότητές μου και μου δίνουν χρόνο και χώρο για αυτά. Αν μπορώ να τους δώσω πίσω κάποιες από τις γνώσεις μου για την αγγλική γλώσσα, και γενικά τις πολιτιστικές μου γνώσεις, τότε νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό αντάλλαγμα. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολύ τυχερό τύπο – όχι μόνο που είμαι ακόμα ζωντανός και περισσότερο ή λιγότερο υγιής μετά από όλα όσα έχω περάσει, αλλά που έχω αυτή τη ζωή όπου μπορώ να ισορροπήσω δουλειά και τέχνη και να συνεχίζω να χαμογελάω”.

Phil Shoenfelt

Τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Caroline Says… and More”, το κυρίαρχο θέμα θα μπορούσε να περιγραφεί ως ρομαντική εμμονή, ακόμη και συναισθηματικά μαζοχιστική αγάπη, που οδηγεί κάποια στιγμή στην απογοήτευση, την τρέλα και στο άκρο του φάσματος τη σωματική βία.

Βασικό θέμα που τον έχει εμπνεύσει στη μουσική του είναι αυτό του αναπόφευκτου της απώλειας. Το θέμα της ομορφιάς και της απώλειας, η φευγαλέα φύση της ίδιας της ζωής, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να το κρατήσουμε, όσο όμορφο κι αν είναι, ή πόσο θέλουμε ο χρόνος να μείνει ακίνητος – αυτό το μεγάλο αιώνιο θέμα της μαγείας και της απώλειας είναι αυτό που τον εμπνέει περισσότερο και τον οδηγεί στη δημιουργία τραγουδιών που ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ ευτυχίας και μελαγχολίας, μεταξύ γιορτής και πένθους για όσα είμαστε καταδικασμένοι να χάσουμε.

Phil Shoenfelt

“Come Along with Me” (Έλα μαζί μου)

In your eyes I read a painful past
A part of you that will forever last
And how I’d love to take this burden from you
To make you laugh and smile

Your black dress, you wear it like a shell
With a hidden sun inside: yourself
Let me take your tender hand
And come, come along with me

You’re beautiful, so fragile and true
I never met a girl like you
Your soul is strong, you’re acting light
You make my senses wild

Come along with me

Phil Shoenfelt

Στα μάτια σου διάβασα ένα οδυνηρό παρελθόν
Ένα κομμάτι σου που θα κρατήσει για πάντα
Και πόσο θα ήθελα να πάρω αυτό το βάρος από σένα
Για να σε κάνω να γελάσεις και να χαμογελάσεις

Το μαύρο σου φόρεμα, το φοράς σαν κοχύλι
Με έναν κρυφό ήλιο μέσα σου: τον εαυτό σου
Άσε με να πάρω το τρυφερό σου χέρι
Και έλα, έλα μαζί μου

Είσαι όμορφη, τόσο εύθραυστη και αληθινή
Δεν γνώρισα ποτέ ένα κορίτσι σαν εσένα
Η ψυχή σου είναι δυνατή, εκπέμπεις φως
Μου κάνεις τις αισθήσεις άγριες

Έλα μαζί μου

Phil Shoenfelt

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button