ΓενικάΜουσική

Κοινοί Θνητοί: «Το θέμα για τον καλλιτέχνη είναι οι επιλογές του, ο δρόμος που έχει διαλέξει να ακολουθήσει στη ζωή του, με ποιους θέλει να είναι και με ποιών τα δικαιώματα θέλει να συντάσσεται…»

Οι Κοινοί Θνητοί είναι μια τετραμελής μπάντα που αποτελείται από τον Βασίλη Φωτιά (φωνή, στίχοι, μουσική), τον Μητσοφού (στίχοι, ραπ), τον Αντώνη Μεϊμάρη (μουσική) και τον Τάσο Μεϊμάρη (μουσική, διάφορα όργανα, ραπ).

Γράφει: Δημήτρης Τζάνογλος

Όλοι καταγόμαστε από το Αλιβέρι της Εύβοιας όπου κάναμε και τα πρώτα μας βήματα και τον τελευταίο χρόνο είμαστε μια full μπάντα με τη συμμετοχή δυο καλών μας φίλων που παίζουμε μαζί από παλιά, του Παναγιώτη Μπαρόλα στην ηλεκτρική κιθάρα και του Στέλιου Γκίνη στα τύμπανα. Τελευταία προσθέσαμε και ένα νέο μέλος στην μπάντα των Κοινών Θνητών, τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, τον μόνο που δεν είναι παλιός γνώριμος και δεν κατάγεται από το Αλιβέρι.

Κοινοί Θνητοί

Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική από μια επαρχιακή πόλη, σίγουρα μας δυσκόλεψε σε κάποια θέματα, αλλά από την άλλη πλευρά μας βοήθησε σε κάποια άλλα, τα οποία μπορεί να είναι και πιο σημαντικά. Για παράδειγμα, χρειάστηκε μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποκτήσουμε κάποια επαφή με την πρωτεύουσα και πρόσβαση στα event που γίνονται εκεί. Από την άλλη, στο Αλιβέρι υπάρχει η δυνατότητα ενός δικού μας χώρου που λειτουργεί σαν στούντιο για να δημιουργούμε και να έχουμε περισσότερο χρόνο τα απογεύματα μετά τη δουλειά για να ασχολούμαστε με τη μουσική, κάτι που με τους χρόνους της μεγαλούπολης και με τον τρόπο ζωής εκεί μάλλον θα ήταν δύσκολο να το πετύχουμε.

Κοινοί Θνητοί

Στο συγκρότημα, όλα τα μέλη έχουμε πολύ διαφορετικές καταβολές και επιρροές, αλλά και κοινά ακούσματα. Υπάρχουν επιρροές από τη rock, που είναι και ο πιο κοινός παρονομαστής αφού πολλά μέλη άκουγαν και ακούν το συγκεκριμένο είδος και, φυσικά, από το low bap που είναι ένα βασικό μας άκουσμα. Ο Μήτσος ασχολείται περισσότερο με το hip hop, ο Αντώνης έχει ασχοληθεί με το ρεμπέτικο, το λαϊκό και την παραδοσιακή μουσική, ο Βασίλης με το ελληνικό rock, ο Μπαρόλας με το metal – δηλαδή είμαστε μια μπάντα με διαφορετικά γούστα κι έτσι μας αρέσει να τα μπλέκουμε όλα μαζί για να βγαίνει το πολύμορφο αποτέλεσμα που νομίζουμε ότι αρέσει και στο κοινό και είναι και το ενδιαφέρον.

Οι στίχοι μας σίγουρα είναι κοινωνικοί και πολιτικοί με στόχο να δημιουργήσουν έναν προβληματισμό στον ακροατή. Αυτό απορρέει και από την καθημερινότητά μας, από αυτά που βλέπουμε και αυτά που μας συμβαίνουν. Δεν ζούμε μέσα σε μια γυάλα κι έτσι γράφουμε για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των νέων, πράγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, η παιδική εκμετάλλευση, τα ναρκωτικά. Συνήθως επιλέγουμε να ασχολούμαστε με θέματα που τα κατακρίνουμε προσπαθώντας να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα και να βρούμε μια διέξοδο μέσα από αυτά.

Κοινοί Θνητοί

Η τέχνη, γενικά, χωρίς να εξαιρούμε κανένα είδος, μπορεί και πρέπει να περνάει κάποια μηνύματα πολιτικά και κοινωνικά. Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση για τον καλλιτέχνη είναι οι επιλογές του, ο δρόμος που έχει διαλέξει να ακολουθήσει στη ζωή του, με ποιους θέλει να είναι και με ποιών τα δικαιώματα θέλει να συντάσσεται. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε με τους εργαζόμενους, με τον απλό κόσμο, εξ ου και το όνομά μας – Κοινοί Θνητοί. Πάντα θα παλεύουμε μέσα από τα κομμάτια μας αλλά και έξω από τη μουσική με τέτοια ζητήματα, με την ελπίδα να ευαισθητοποιήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος του κοινού προκειμένου να γίνει ποιο δραστήριο, να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του και να επιδιώξει γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία.

Δεν πιστεύουμε ότι το hip hop στην Ελλάδα και οι καλλιτέχνες που το εκπροσωπούν έχουν πολιτικό στίχο και με σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει τεράστια άνθιση σε αυτό το στυλ μουσικής και είναι κρίμα ένα τόσο άμεσο είδος όπου μπορείς να πεις τα πράγματα με όνομά τους χωρίς γενικολογίες, να πηγαίνει χαμένο ασχολούμενο με επιμέρους και πιο ανούσια θέματα χωρίς να βλέπει το πρόβλημα στη ρίζα του, που στην ουσία είναι η εκμετάλλευση.

Κοινοί Θνητοί

Ο κορονοϊός και εδώ και δυο χρόνια έχει χτυπήσει πολύ έντονα τον καλλιτεχνικό χώρο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί καλλιτέχνες αλλά και οι άνθρωποι πίσω και κάτω από τη σκηνή, οι φωτιστές, οι ηχολήπτες και όλοι όσοι συνεισφέρουν σε μια συναυλία, θεατρική παράσταση ή σε οποιοδήποτε σχετικό δρώμενο, είναι για τόσο καιρό άνεργοι ή μερικώς άνεργοι, με τη στήριξη του κράτους σχεδόν ανύπαρκτη. Από εκεί και πέρα εμείς σημειώνουμε αυτά τα πράγματα καθώς έχουμε επαφή με τον καλλιτεχνικό χώρο και θεωρούμε υποχρέωσή μας να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τα αιτήματά του.

Κοινοί Θνητοί

Στο συγκρότημα δεν βιοποριζόμαστε από τη μουσική, έχουμε ο καθένας άλλα επαγγέλματα και η μουσική είναι ουσιαστικά ένα χόμπι για εμάς. Αυτό βέβαια μας βοήθησε στην πανδημία επειδή το εκμεταλλευτήκαμε ως μια διέξοδο. Ήδη από το πρώτο λόκνταουν καθίσαμε και συζητήσαμε ότι πρέπει να είμαστε όσο πιο ενεργοί μπορούμε και για εμάς αλλά και για το κοινό μας, αφού σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες ο κόσμος ζητούσε μουσική. Έτσι σκεφτήκαμε να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί για να περνάει και πιο εύκολα η ώρα μας και πολύ γρήγορα οργανώσαμε κάποια live που πραγματοποιήσαμε με επιτυχία μέσα στην καραντίνα και ήταν επιτυχημένα, ενώ κυκλοφορήσαμε τον τελευταίο μας δίσκο με τίτλο Κόκκινα Σημάδια.

Το πιο άμεσο σχέδιο για το μέλλον είναι να κάνουμε πολλά live σε όσες περισσότερες πόλεις μπορούμε σε όλη την Ελλάδα επειδή ξέρουμε ότι υπάρχει κοινό που μας περιμένει. Από τώρα και όλο το 2022, εφόσον οι συναυλίες γίνονται κανονικά μέχρι τότε, προγραμματίζουμε να γυρίσουμε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε.

ΠΗΓΗ: www.merlin.gr

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button