Καζάνας: «Απαραίτητο στην Ελλάδα το VAR-Στο Βικελίδης, όλα μπορούν να γίνουν»
Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό Χ-Press» φιλοξενήθηκε ο προπονητής της Κ-17 ομάδας του Άρη, ο Κώστας Καζάνας.
Μίλησε για την εμπειρία του VAR, την προετοιμασία της Κ-17 αλλά και για τον αγώνα του Άρη με την Μόλντε στις 15 Αυγούστου στο «Κλεάνθης Βικελίδης»
Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:
Είστε ο πρώτος άνθρωπος που «γνώρισε» το VAR στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έτσι;
Ήταν μια ωραία διαδικασία, ήταν κάτι καινούργιο και για εμάς αλλά και για τα παιδιά. Είναι ωραίο να το βιώνεις από κοντά, γιατί μέχρι τώρα έτσι κι’αλλιώς δεν το είχαμε στην Ελλάδα. Το βλέπαμε μόνο από την τηλεόραση, τώρα το είδαμε και από κοντά. Νόμίζω ήταν μια καλή εμπειρία για τα παιδιά κυρίως.
Επηρεάζει το VAR τον αγώνα; Και αν ναι, σε ποιον βαθμό;
Γενικώς για το VAR, θέλω να πω ότι η γενική εικόνα που έβλεπα σε αγώνες με υψηλό ρυθμό κτλ, το VAR δημιουργούσε την αίσθηση ότι λειτουργεί σαν «υπερδιαιτητής», ότι δηλαδή αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό και μια εικόνα με μια λέξη, είναι πως η απόφαση του διαιτητή επηρεάζεται κατά κάποιον τρόπο, από κάποιον «υπερδιαιτητή». Για εμένα, νομίζω ότι ίσως έτσι χάνεται η «μαγεία του λάθους» που είναι μέρος της παράδοσης του ποδοσφαίρου. Αλλά ταυτόχρονα και η ιστορική παράδοση καθώς το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών σε όλους τους τομείς, διαιτητές, παίκτες, δηλαδή βασίζεται στο λάθος. Όμως για την Ελλάδα νομίζω πως θα είναι μια καινοτομία, γιατί με τα τόσα κρούσματα λαθών που έχουμε τα τελευταία χρόνια και τις συνέπειες (ακόμη και κοινωνικές) αυτών των λαθών σε διάφορους τομείς, θεωρώ πως το VAR είναι ένα μέσο διαφάνειας και έχει την ολική αποδοχή. Θα συμφωνούν όλοι με τις αποφάσεις του, χωρίς να υπάρχουν διαμάχες.
Άρα για την Ελλάδα είστε θετικός για το VAR;
Ναι, θεωρώ πως για την Ελλάδα είναι απαραίτητο. Και φυσικά αυτό αν λάβουμε υπόψη, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις παραμέτρους και να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρχει άμεση συνεργασία στα άτομα του VAR και στον διαιτητή. Για να μην χαμηλώνει ο ρυθμός του παιχνιδιού, για να μην έχουμε μεγάλες διακοπές. Νομίζω ότι αν λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο θα εξαληφθούν τα λάθη που εκθέτουν τους διαιτητές, τις ομάδες αλλά και γενικότερα το άθλημα.
Σας ακούω λίγο διστακτικό για τον υπόλοιπο κόσμο και την καθολική εφαργομή του σωστά;
Γενικά, σε ένα ποδόσφαιρο και μιλάω περισσότερο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που βασίζεται στην διαφάνεια,γιατί κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, υπάρχουν σενάρια γύρω από τις αποφάσεις. Μιλάω για ένα «καθαρό» ποδόσφαιρο και ναι νομίζω πως είναι απαραίτητο το VAR. Ακόμη και για τα ανθρώπινα λάθη εμένα μου αρέσουν, είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Ακόμη και αν είναι κατά μου μερικές φορές. Αλλά στην Ελλάδα το θεωρώ απαραίτητο για να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Ένα βήμα μπροστά και στην νοοτροπία μας έτσι;
Αυτό είναι και το βασικό. Γι’αυτό και το θεωρώ απαραίτητο στην Ελλάδα διότι θα μας πάει και ένα βήμα μπροστά. Και νομίζω πως δεν θα ασχολούμαστε άλλο με τέτοια θέματα και θα κοιτάξουμε λίγο την ουσία του ποδοσφαίρου και πως θα το μεταρυθμίσουμε και θα το «ανεβάσουμε» ένα επίπεδο.
Πως επηρέασε την ροή του αγώνα το VAR;
Επειδή το είδα μέσα από το γήπεδο, έλαβε χώρα μια φάση όπου το VAR λειτούργησε 100& αποτελεσματικά. Ο διαιτητής σε πρώτο χρόνο έδωσε επιθετικό φάουλ, συμβουλεύτηκε το VAR και εν τέλει έδωσε πέναλντι. Είδαμε δηλάδη άμεσα τα αποτελέσματα και την χρήση του. Δεν πιστεύω πως κόβει τον ρυθμό, οι παύσεις είναι συνηθισμένες. Όσος χρόνος δηλαδή χρειάζεται για να εκτελεστεί το ελέυθερο, τόσο χρειάζεται και για την γρήγορη συνεργασία των ανθρώπων του VAR με τον διαιτητή. Στην ουσία δεν διακόπτεται καθόλου από ρεαλιστικό χρόνο παιχνιδιού. Εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρό λάθος που τότε θα πρέπει ο διαιτητής να συμβουλευτεί την «οθόνη» και να πάρει κάποιον χρόνο 40-50 δευτερολέπτων.
Έγιναν κάποια σεμινάρια για το VAR, είδατε εσείς ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το VAR και να το χειριστούμε σωστά; Σαν διαιτητές αλλά και σαν παρατηρητές ακόμα..
Εγώ νομίζω πως οι διατητές ήταν έτοιμοι, δηλαδή θεωρώ πως και το επίπεδο των διαιτητών έχει ανέβει και νομίζω πως γρήγορα προσαρμόστηκαν στην διαδικασία του VAR και δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν πολύ ρεαλιστικές οι συνθήκες ακόμη και αν το παιχνίδι ήταν προπονητικού χαρακτήρα. Οι διαιτητές ήταν επαγγελματίες, το παιχνίδι φαινόταν υψηλού επιπέδου και αγωνιστικής δραστηριότητας επαγγελματικού παιχνιδιού. Οπότε ναι, νομίζω πως οι διατητές ήταν έτοιμοι και το έδειξαν με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το παιχνίδι.
Σκορ κρατήσατε;
Εντάξει, το σκορ δεν ήταν το προτεύον ζήτημα αλλά νομίζω το παιχνίδι έληξε 6-2, ήταν χορταστικό ματς. Ήταν περίοδος προετοιμασίας, τα παιδιά ένιωσαν την αύρα του γηπέδου, ήταν πολύ όμορφο απ’όλες τις πλευρές. Και για τον κόσμο που παρακολούθησε και για τους διαιτητές που επί του πρακτέως μπήκαν πρώτη φορά στο γήπεδο για να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση του VAR αλλά και τα παιδιά το δέχτηκαν και τους άρεσε η φάση του παιχνιδιού με τις μικρές διακοπές του VAR. Όλοι χάρηκαν.
Τέτοιες εμπειρίες κάνουν και τους παίκτες να δεθούν περισσότερο και να καταλάβουν που βρίσκονται έτσι;
Σίγουρα η φιλοσοφία και το DNA περνάει και από αυτές τις διαδικασίες που για κάποιους είναι ασήμαντες αλλά για τους παίκτες είναι κάτι άκρως σημαντικό γιατί μπορεί να τους στιγματίσει και να κρατήσει αυτό μια ζωή.
Πως είναι το ρόστερ της ομάδας τώρα (Κ-17);
Εμείς έχουμε ήδη τρεις εβδομάδες που αρχίσαμε να δουλεύουμε συστηματικά και πάνω στο πλάνο που έχει η ακαδημία. Φέραμε κάποιους παίκτες ταλαντούχους αλλά όχι πάρα πολλούς γιατί δεν θέλουμε να χαλάσουμε την χημεία της ομάδας, ήδη από πέρσι χτίζουμε κάτι καλό και δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε κάποιους παίκτες που είναι στο ίδιο επίπεδο με τους δικούς μας και να τους μεταδίδουμε αυτά που έχουμε χτίσει τόσο καιρό. Αλλά 2-3 παίκτες που μπορούν να μας ανεβάσουν επίπεδο, τους προσθέσαμε στο ρόστερ και νομίζω ότι φέτος η ομάδα θα είναι πιο δεμένη και ένα επίπεδο πάνω από την περσινή.
Σας «έκλεψε» κανέναν παίκτη η Κ-19;
Όχι, έτσι κι’αλλιώς η φιλοσοφία της ομάδας είναι οι πάικτες να πηγαίνουν όταν θα είναι έτοιμοι στο μεγαλύτερο επίπεδο και να μην πηγαίνουν για να «μπαλώσουν» τρύπες θέσεων που μπορεί π.χ η Κ-19 να μην έχει καλύψει. Οπότε η φιλοσοφία μας φέτος είναι λίγο αλλαγμένη σε σχέση με πέρσι που οι παίκτες πήγαιναν πάνω-κάτω που χάσαμε λίγο τον τρόπο εκπαίδευσης. Εμείς κάθε μήνα κάνουμε κάτι διαφορετικό, επομένως αν ένας παίκτης λείψει έναν μήνα, είναι σαν το σχολείο.
Άρα ο Άρης πλέον κινείται σε πιο σύγχρονα επίπεδα, στρέφεται περισσότερο στο «αύριο»;
Στρέφεται περισσότερο στην εκπαίδευση των παικτών και όχι στην παροδική εκπλήρωση του αγωνιστικού στόχου που μπορεί να είναι μια νίκη στην Κ-19 σε μια αγωνιστική επειδή λείπουν κάποιοι παίκτες. Φέτος η δουλειά που θα γίνει, θα είναι πιο επαγγελματική.
Υπάρχει κάποιος αγωνιστικός στόχος; Το κίνητρο;
Ο Άρης έτσι κι αλλιώς είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, δεν μπορεί να πούμε ότι μια τέτοια ομάδα δεν έχει αγωνιστικό στόχο. Πρέπει να μάθουμε στους παίκτες πως να κερδίζουν, να έχουν την νοοτροπία του νικητή, να θέλουν να κερδίζουν από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και να βάζουμε ως προτεύων στόχο αυτό και ν ααφήνουμε πίσω την εκπαίδευση και την μεθοδολογική προσέγγιση της προπόνησης.
Φέτος, θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα ακόμη final 4;
Εγώ θεωρώ πως και πέρσι θα πηγαίναμε αν δεν είχαμε τις ελλείψης παικτών που μεταφέρθηκαν στην Κ-19, η ομάδα είχε προβλήματα συνοχής, είχαμε κάποιους τραυματισμούς που μας πήγαν πίσω αλλά παρόλα αυτά καταφέραμε η Κ-17 είναι αήττητη από 10 Ιανουαρίου, κάναμε έναν εκπλητκτικό δεύτερο γύρο και για ένα πέναλντι στην τελευταία φάση δεν καταφέραμε να βγούμε στο final 4. Για εμένα τα παιδιά στην ουσία τα κατάφεραν. Και φέτος, γιατί πάντα αυτός είναι ο στόχος και επιπλέον γιατί όχι να φέρουμε και ένα κύπελλο στην Θεσσαλονίκη. Όμως ποτέ δεν βάζουμε τον αγωνιστικό στόχο πιο πάνω από την εκπαίδευση των παικτών.
Ο αγωνιστικός χώρος πως είναι; Διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση;
Εγώ τον είδα σε καλή κατάσταση. Δηλαδή μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα δεν ήταν όπως ήταν πριν από μια εβδομάδα αλλά νομίζω πως μπορεί να γίνει αγώνας υψηλού επιπέδου στο χόρτο και αυτό είναι το ευτυχές.
Σχετικά με το Άρης-Μόλντε, που πιστεύετε ότι θα κριθεί το παιχνίδι;
Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες και της ομάδας αλλά και στο πλάνο του προπονητή. Νομίζω ότι ο κόουτς θα καταφέρει να γυρίσει την κατάσταση γιατί χρειάζεται ο ψυχολογικός τομέας τώρα και γιατί αν η ομάδα πετύχει ένα γρήγορο γκολ, η έδρα θα βοηθήσει να καταφέρουμε κάτι που μέχρι τώρα θεωρείται πολύ δύσκολο. Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει κάτι πολύ δύσκολο και ειδικά σε αυτό το γήπεδο, όλα μπορούν να γίνουν.
Έχουν φτιαχτεί πρότυπα από την πρώτη ομάδα;
Επειδή οι φανέλες μας είναι ίδιες, η μία ομάδα αναγκάστηκε να βάλει τις φανέλες της πρώτης ομάδας και από πίσω ήταν τα ονόματα των παικτών. Οπότε καταλαβαίνει πως έγινε μια μικρή «μάχη» για το ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει τις φανέλες των παικτών, ήθελε και η Κ-16 και η Κ-15. Ήταν μια πολύ ωραία εικόνα γιατί φάνηκε πως τα παιδιά αγαπούν την ομάδα, τους παίκτες, γνωρίζουν τι γίνεται και έχουν έναν στόχο, να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν αυτούς τους παίκτες που βλέπουν στην τηλεόραση.