ΓενικάΜουσική

Το Yellow προτείνει: “Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος) (video)

“Η εσωτερική ομορφιά είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο που βλέπεις όταν το ψάχνεις… ο εγκέφαλος βλέπει τι θέλει η καρδιά να νιώσει…”

Οι αδελφοί Farrelly με την εξαιρετική κωμωδία “Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος) του 2001, καυτηριάζουν με το δικό τους ευφάνταστο τρόπο όλους αυτούς τους επιφανειακούς και κυνικούς τύπους που ζουν ανάμεσα μας, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα και σημείο αναφοράς στη ζωή τους την εξωτερική εμφάνιση.

Το “εξωτερικό περιτύλιγμα” ή αλλιώς το “εξώφυλλο του βιβλίου” είναι το πρώτο πράγμα που ο καθένας από εμάς αντικρίζει σε κάποιον άλλον άνθρωπο με το που τον γνωρίζει.

“Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος)

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας έρχεται αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο στις κοινωνίες μας. Σε έναν κόσμο γεμάτο υπερκαταναλωτισμό και ματαιοδοξία καλείται να κάνει το παρακάτω βήμα, πέρα από την ψεύτικη λάμψη, και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο. Να ξεφύγει από τα στερεότυπα της φτηνής επιφανειακής κριτικής και να μπορέσει έτσι να δει την αλήθεια που δεν είναι άλλη από τη αντανάκλαση της ψυχής.

“Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος)

Ο Hal Larsen (Jack Black) είναι ο ορισμός του επιφανειακού ανθρώπου. Για τον Hal η ομορφιά βρίσκεται μόνο στα ελκυστικά σώματα των φωτομοντέλων και στις κεντρικές σελίδες του Playboy. Οι γυναίκες είναι για αυτόν σκεύη ηδονής ακολουθώντας την τελευταία συμβουλή του πατέρα του: “Πάντα να κοιμάσαι με την ενσάρκωση της θηλυκής ομορφιάς”. Κάτι βέβαια που δεν το καταφέρνει καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός όπως και ο καλύτερος φίλος του ο Mauricio (Jason Alexander) κι έτσι ο ένας παρηγορεί τον άλλο. Ο Hal συναντά τον γκουρού αυτοβοήθειας της Νέας Εποχής Tony Robins, ο οποίος τον υπνωτίζει. Η επιφανειακή στάση του για τις γυναίκες αλλάζει έπειτα από την επέμβαση του υπνωτιστή έχοντας ως αποτέλεσμα να αντικρίζει μόνο την πραγματική, εσωτερική ομορφιά τους παρά την εξωτερική τους εμφάνιση.

“Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος)

Τότε εμφανίζεται στη ζωή του η υπέρβαρη και ατσούμπαλη Rosemary (Gwyneth Paltrow) αλλά ο Hal κάτω από την επιρροή της ύπνωσης και παρασυρόμενος από την καλοσύνη, την αγνότητα και το χιούμορ της, την οραματίζεται ως την επιτομή της θηλυκότητας. Σε όλους όσους συναντάει βλέπει την ομορφιά ή την ασχήμια της ψυχής, που αυτό είναι και το πραγματικό τους πρόσωπο κι όχι το περιτύλιγμα.

Ερωτεύεται την Rosemary και για πρώτη φορά στη ζωή του είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το κοινωνικό του περιβάλλον που φρίττει με την απρόσμενη αλλαγή της συμπεριφοράς του και πιστεύει ότι χρίζει ψυχιατρική παρακολούθηση.

“Shallow Hall” (Βαριά Ερωτευμένος)

Ο φίλος του δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει και προσπαθεί να τον επαναφέρει. Όταν φτάνει αυτή η στιγμή και ο Hal βγαίνει από την ύπνωση του γκουρού, έρχεται αντιμέτωπος με το πιο σημαντικό δίλημμα της ζωής του.

Αφιερώνουμε την ταινία σε όλους τους κυνικούς και μισανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβληθούν ως πρότυπα…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button