ΓενικάΜουσική

Το Yellow προτείνει: Mighty Afrin: in the time of floods, του Άγγελου Ράλλη

Ένα κορίτσι κόντρα στην κλιματική κρίση. Δεν τη λένε Γκρέτα.

Του Κώστα Καρδερίνη:

Λασπονήσι στη μέση του τρομερού Βραχμαπούτρα λιώνει σιγά-σιγά από την πλημμυρίδα. Η ανήλικη Αφρίν η ατρόμητη, το παλεύει να το σώσει γιατί πάνω του κείται το σπίτι της. Πρέπει να διαλέξει: θα πάει στον πατέρα της να αναλάβει της ευθύνες του ή θα παντρευτεί πριν έρθουν οι μουσώνες και οι πλημμύρες; Η μάνα απέθανε. Ο πατέρας δεινός κωπηλάτης την έκανε πριχού. Τώρα η Αφρίν πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά και πάει στην Ντάκα να βρει τύχη και πατέρα, ακολουθώντας το ποτάμι και τα ίχνη του.

Mighty Afrin: in the time of floods

Κωπηλατεί, κολυμπά, περπατεί και τρενάρει λαθραία στην οροφή και σε βαγόνι εμπορικό. Νύχτα στην Ντάκα. Θεόρατα ποταμόπλοια. Στενά πενταβρόμικα, λιμανίσια και μη. Άθλιοι τρισάθλιοι πανάλθιοι ξαποσταίνουν στα γιαπιά. Η αστραφτερή άμαξα της σταχτοπούτας και η Αφρίν στη χώρα των περιττωμάτων. Όλα είναι δρόμος και οδύσσεια. Οι ρυθμοί και οι θόρυβοι της πόλης φτάνουν εκκωφαντικοί στα αυτιά της. Τσαντίρια δίπλα στα σκουπίδια. Άστρα και πουλιά στη νυχτιά. Σαφάρι πλαστικών και φωτιές σκουπιδιών.

Mighty Afrin: in the time of floods

Φαντάζεται ή όντως κωπηλατεί ολομόναχη στην κοσμοπλημμύρα και την λαοθάλασσα; Στο ποντισμένο δάσος βρίσκει έναν γενειοφόρο με λευκά. Αλληλοκοιτάζονται. Της προσφέρει απ’ το τσάι του. Βγαίνουν μαζί για ψάρεμα. Το τέρας των μουσώνων καραδοκεί. Την πήγε να δει το σπίτι του πατέρα που έφυγε για τη δύση μόλις ξανάρχισαν οι πλημμύρες. Διάλεξε, κόρη του, το πιο μακρύ μονοπάτι! Νάναι μακρύς ο δρόμος. Όνειρο θερινής νυκτός.

Mighty Afrin: in the time of floods

Αμφί ιέρειες του αγοραίου έρωτα και ιεροτελεστίες με φίλια και έκσταση. Καλειδοσκόπιο ζωής και επίκληση στον λυματολασποφόρο ποταμό. Θεατρικό έργο ζωής. Στο δέλτα της Βεγγάλης οι πλημμύρες πληθαίνουν και θεριεύουν. 16 ετών σήμερα δουλεύει για να βοηθήσει άλλα αδέσποτα και περιπλανώμενα του ποταμού παιδιά. Τζάρτα ηθοποιός το όνειρό της.

Άγγελος Ράλλης

Ο Άγγελος Ράλλης παθιάζεται, εθίζεται και ακολουθεί την ηρώισσά του μέχρι το όνειρο. Ένα όνειρο τρελό, απατηλό, ποιητικό κι ελλειπτικό άλλα πόσο είναι αυτό ντοκιμαντέρ; Η κρίση δική σας. Η μουσική του Alexis Rault μάλλον δεν χρειάζεται. Ο σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο WWF στον 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button