ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: The Yardbirds – “Mystery of Being” (Το μυστήριο της ύπαρξης)

Μια άγνωστη, για πολλούς, μπάντα που ανέδειξε σπουδαίους και πασίγνωστους μουσικούς

Όλοι οι άνθρωποι σ όλο τον κόσμο, όλοι μας, ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα, φύλο, εθνικότητα, είτε είναι πλούσιοι και ισχυροί, είτε είναι φτωχοί, μοιραζόμαστε τώρα τον ίδιο φόβο, τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία για τη ζωή.

Η αχτίδα φωτός που υπάρχει λέγεται ανθρώπινη αλληλεγγύη και μέσα από αυτήν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ξεπεράσουμε αυτόν τον εφιάλτη. Θυμήκαμε ξανά πως είναι να προσφέρουμε, να αγαπάμε, να μοιραζόμαστε, να νοιαζόμαστε έμπρακτα. Και τι καλύτερο από όταν θα έχει τελειώσει όλη αυτή η ιστορία θα είναι να μην τα ξεχάσουμε ποτέ ξανά και να μας συντροφεύουν για πάντα.

Γι’ αυτήν την “χαρά στο δόσιμο” μας μιλάνε οι The Yardbirds στο σημερινό αφιέρωμα, ένα τραγούδι που αγαπάμε πολύ στο Yellow και σας το αφιερώνουμε.

The Yardbirds

Το Τραγούδι της Εβδομάδας που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα μαζί σας είναι το “Mystery of Being” από τους The Yardbirds. Ένα εκπληκτικό μουσικό κομμάτι που κυκλοφόρησε το 2003 μέσα από το άλμπουμ Birdland.

Οι The Yardbirds είναι κάτι παραπάνω από ένα Rock συγκρότημα, είναι ένα θεσμός, που μέσα στη σύντομη περίοδο 1963-1968, άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη μουσική σειρά των πραγμάτων που ακολούθησε.

The Yardbirds

Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από τους Yardbirds αναδείχτηκαν τρεις από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της Rock. Oι Eric Clapton, Jeff Beck και Jimmy Page υπήρξαν μέλη της μπάντας, έκαναν εκεί τα πρώτα μουσικά τους βήματα πριν προχωρήσουν στη μετέπειτα ένδοξη καριέρα τους. Ο Jimmy Page μετά τους Yardbirds σχηματίζει τους Led Zeppelin και οι άλλοι δύο έχουν γίνει επίσης διάσημοι για την πορεία τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βοήθησαν να δημιουργηθεί η βάση για την περαιτέρω συνέχιση του Rock N Roll στην επόμενη δεκαετία. Η μουσική τους εξακολουθεί να έχει την δύναμη να εμπνέει, να επηρεάζει και να συγκινεί τους μουσικούς και τους οπαδούς τους ακόμα και σήμερα.

The Yardbirds

Η ίδια η μπάντα όμως έχει παραμένει άγνωστη, δεν έκανε εμπορική επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω εσωτερικών προβλημάτων διαλύθηκε. Έχουν γράψει όμως εκπληκτική μουσική γιατί στην πραγματικότητα αυτό ήταν που πραγματικά τους ενδιέφερε να κάνουν και τίποτε άλλο.

Ήθελαν μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών τους να κάνουν όλους εμάς να αισθανθούμε τον πόνο, το θυμό, τη λύπη, τη χαρά, την αγάπη, την αντίδραση, να νιώσουμε όπως ένιωθαν κι αυτοί.

The Yardbirds

Το 1992 ο κιθαρίστας Chris Dreja και ο ντράμερ Jim McCarty, ως τα μοναδικά αρχικά μέλη της θρυλικής αυτής μπάντας ενώνουν τις δυνάμεις τους βγάζοντας ξανά τους Yardbirds στο προσκήνιο και το 2003 κυκλοφορούν το άλμπουμ Birdland.

Ακόμα και σήμερα η δύναμη τους είναι συναρπαστική, οι συναυλίες τους είναι γεμάτες από παιδιά γύρω στα είκοσι που στην κυριολεξία βιώνουν την ιστορία του Rock N Roll.

Το περιοδικό Goldmine Magazine έχει γράψει: “Το χαρακτηριστικό αυτής της κορυφαίας μπάντας παραμένει…Δεν υπάρχουν επιβάτες σε αυτή τη μπάντα”.

The Yardbirds

Someone said the journey is the learning
In this mystery of being
In the mystery of living
Seems to me there’s such a joy in giving
Without sadness how could there be elation

Κάποιος είπε ότι το ταξίδι είναι η μάθηση
Σε αυτό το μυστήριο της ύπαρξης
Στο μυστήριο της ζωής
Φαίνεται ότι υπάρχει μια τέτοια χαρά στο δόσιμο
Χωρίς θλίψη πώς θα μπορούσε να υπάρξει ενθουσιασμός

The Yardbirds

Feel my life is down to my creation
If I could shine a light on where I’m going
If I could shine a light on what I’m doing
If I could find the love that might be freeing


Νιώθω ότι η ζωή μου είναι κάτω από τη δημιουργία μου
Αν θα μπορούσα να λάμψει ένα φως για το πού πηγαίνω
Εάν θα μπορούσα να λάμψει ένα φως σε αυτό που κάνω
Αν μπορούσα να βρω την αγάπη που μπορούσε να με απελευθερώσει

Καλή σας ακρόαση!!!…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button