ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Steve Earle & The Dukes-“Goodbye Michelangelo”

“Τα τραγούδια δεν τελειώνουν μέχρι να τα παίξεις για ανθρώπους” έλεγε ο Guy Clark στον Steve Earle

Κανένας αγώνας δεν είναι ποτέ εύκολος, ο δρόμος είναι πάντα μακρύς και δύσκολος, κι όταν γίνεται δύσβατος γεμάτος λακούβες και παγίδες, όταν οι αντίπαλοι πλέον παίζουν ανέντιμα και βρώμικα βάζοντας διαρκώς τρικλοποδιές, εμείς συνεχίζουμε με απροβλημάτιστη αποφασιστικότηκα. Με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και πείσμα, κλείνοντας τα αυτιά σε κάθε είδους σειρήνες και καλοθελητές. ΚΟΝΤΡΑ σε όλους και όλα. Χωρίς να σκύβεις το κεφάλι πολεμώντας μέχρι τέλους. Δεν θα γινόταν να μην μας συγκινήσει λοιπόν ο Steve Earle. Τα τραγούδια του έχουμε την τιμή να γεμίζουν πολλές ώρες τις βραδυνές μουσικές λίστες της ραδιοφωνάρα μας.

Ένας τίμιος δημιουργός, με μια αξιοσημείωτη καριέρα 30+ ετών, που μας προσφέρει απλόχερα προκλητική τροφή για σκέψη, με φανταστική ποίηση και λαμπερή εναλλαγή μελωδίας καταφέρνοντας έτσι να μας ταξιδέψει σε έναν άλλο “καθαρό” κόσμο.

Steve Earle

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε για σήμερα, έχει τίτλο Goodbye Michelangelo, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ So You Wannabe An Outlaw του Steve Earle και κυκλοφόρησε το 2017.

Ο Earle γράφοντας αυτό το τραγούδι θέλησε να τιμήσει και να αποχαιρετήσει τον μέντορα και φίλο του Guy Clark, τον θρυλικό τραγουδοποιό και τραγουδιστή. Ο Clark είχε βαθύ αντίκτυπο όχι μόνο στη μουσική αλλά και στον τρόπο ζωής του.

Guy Clark

Ο Steve Earle είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς της γενιάς του και επίσης παραγωγός, συγγραφέας και ηθοποιός.

Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1955 στο Fort Monroe της Βιρτζίνια, μεγάλωσε κοντά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και πήρε την πρώτη κιθάρα του στην ηλικία των 11 ετών. Έχοντας ως δασκάλους τους θρυλικούς τραγουδοποιούς Townes Van Zandt και Guy Clark, έγινε γρήγορα κύριος αφηγητής, με τα τραγούδια του να καταγράφονται από τον Johnny Cash, τον Willie Nelson, τον Waylon Jennings, τον Joan Baez, τον Emmylou Harris, τους Pretenders και αμέτρητους άλλους.

Steve Earle  &  Townes Van Zandt 

Ο Earle και ο Clark συναντήθηκαν το 1974 όταν ο Earle ανέλαβε τη δουλειά του Rodney Crowell στη μπάντα του Clark. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδοποιός στο Nashville και κυκλοφόρησε το πρώτο του EP το 1982. Το πρώτο του άλμπουμ ήταν το Guitar Town του 1986. Μαζί με τους The Dukes, την μπάντα του, το 2019 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο GUY, ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Guy Clark.

Ο Steve Earle υπήρξε πάντα πιστός και ειλικρινής στις πολιτικές του απόψεις πράγμα που δεν δίσταζε να το εκφράζει μέσα από τους στίχους που έγραφε αλλά και μέσα από τις συνεντεύξεις του.

Steve Earle

Έντονα πολιτικοποιημένος τάχθηκε κατά του πολέμου του Βιετνάμ όπως και κατά της επιβολής της θανατικής ποινής.

Είναι επίσης υπέρμαχος του δικαιώματος της επιλογής για τις αμβλώσεις και έχει υποστηρίξει ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί είχαν πάντοτε πρόσβαση στις αμβλώσεις και ότι το πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα να έχουν πρόσβαση οι φτωχές γυναίκες.

“Ξέρετε καθώς ζείτε τη ζωή σας περνάτε και πάρα πολλές λύπες. Έχω κάνει πολλά πράγματα που μπορεί να είναι λυπηρά, αλλά για τα περισσότερα από αυτά δεν λυπάμαι γιατί συνειδητοποιώ ότι δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή. Με τον Guy, όμως, υπήρχε αυτό το πράγμα. Όταν ήταν άρρωστος, πεθαμένος πραγματικά για τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του, με ρώτησε αν μπορούσαμε να γράψουμε ένα τραγούδι μαζί. “Πρέπει να το κάνουμε για τους Grandkids”, είπε. Λοιπόν, δεν ξέρω … την εποχή εκείνη, δεν είχα γράψει πολλά τραγούδια, τότε ήμουν απασχολημένος. Στη συνέχεια, ο Guy πέθανε και ήταν πολύ αργά. Αυτό, λυπάμαι…”, Steve Earle.

Steve Earle

So long my captain, adios
Sail upon the sea of ghosts
Chase the white whale to the end
Bring the story back again

Aντίο λοιπόν καπετάνιε μου
Πλοηγηθείτε στη θάλασσα των φαντασμάτων
Κυνηγήστε τη λευκή φάλαινα μέχρι το τέλος
Φέρτε την ιστορία πίσω πάλι

Steve Earle

I’m bound to follow you some day
You have always shown the way
So we knew where we had to go
Goodbye Michelangelo

Σκοπός μου είναι να σας ακολουθήσω κάποια μέρα
Μας έχετε δείξει πάντα το δρόμο
Γνωρίζουμε λοιπόν πού πρέπει να πάμε
Αντίο Μιχαήλ Άγγελε

Καλή σας ακρόαση!!!…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button