Ποδόσφαιρο

Τοσίδης: «Έτσι αποφασίστηκε το να βγούνε μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες – Το νέο γήπεδο του Άρη ας πάρει το όνομα του Άλκη…»

Ο φωτογράφος, Δημήτρης Τοσίδης μίλησε στο “Yellow Radio FM 101.7” και την εκπομπή «Box to Box» για την πρωτοβουλία με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μετά την δολοφονία του Άλκη και κατέθεσε μια ιδιαίτερη πρόταση

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ο φωτογράφος Δημήτρης Τοσίδης είχε γνωστοποιήσει πως οι φωτογραφίες του ντέρμπι Άρης-ΑΕΚ θα ήταν ασπρόμαυρες σε ένδειξη πένθους για την δολοφονία του Άλκη. Ο ίδιος μίλησε στο “Yellow Radio FM 101.7” για την συγκεκριμένη απόφαση ενώ προς το τέλος της συνέντευξης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, κάνοντας την πρόταση το νέο γήπεδο του Άρη να πάρει το όνομα του αδικοχαμένου 19χρονου. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την πρωτοβουλία με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες: “Δεν κάναμε κάτι τόσο σημαντικό, που θα φέρει μια μεγάλη αλλαγή, αλλά κάναμε το αυτονόητο. Ήταν μια τόσο αυθόρμητη κίνηση και απόφαση. Ήταν μια πρωτοβουλία που πάρθηκε εύκολα και είδαμε τον αντίκτυπό της στα πρωτοσέλιδα, αλλά και σε διάφορες ανακοινώσεις. Αυτό σημαίνει πως έστω και λίγο, έπιασε τόπο όλο αυτό, ως αντίδραση. 

Είμαι στο επάγγελμα από το 2013. Τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι μου που είναι πιο έμπειροι, έχουμε δει πολύ πόνο στη ζωή μας. Επειδή ζούμε σε μια χώρα που έχει ζήσει την κρίση, πέρασε προσφυγική κρίση και υπάρχουν κι άλλα πράγματα γύρω, όπως ατυχήματα καθώς και άλλοι φόνοι, έχουμε δει θανάτους και μπόλικο πόνο. Αυτό, όμως, με τον Άλκη ήταν κάτι το πρωτόγνωρο… 

Είχα γυρίσει από το ματς με τον Παναιτωλικό, από το Αγρίνιο και την επόμενη μέρα κλήθηκα να πάω στο σημείο της δολοφονίας για να τραβήξω τις πρώτες εικόνες και να δω τι έγινε. Εγώ σοκαρίστηκα… Όπως εξήγησα πριν, με όλα αυτά που έχω κληθεί να καλύψω τόσα χρόνια, δεν σοκάρομαι εύκολα όμως αυτό που είδα με σόκαρε. Όταν είδα το αίμα του παιδιού και έμαθα τι έγινε, το λιγότερο που θα μπορούσα να σκεφτώ, ήταν να κάνω κάτι το οποίο θα δείξει πως είμαστε κι εμείς παρόντες και υπάρχουμε κι εμείς ως άνθρωποι. 

Έχουμε δει και έχουμε βιώσει βία σαν φωτορεπόρτερ, τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Έχουμε κάνει διάφορες καταγγελίες κατά καιρούς, αλλά δεν προχώρησε τίποτα. Όλα αυτά που έχουμε ζήσει ως φωτορεπόρτερ -γιατί έχουμε κυνηγηθεί και έχουν πέσει και κάτι ψιλές- μοιάζουν πταίσματα μπροστά στην δολοφονία του Άλκη. 

Την κίνηση μας για τις φωτογραφίες, την υιοθέτησε αμέσως η ΠΑΕ Άρης, η ΠΑΕ ΑΕΚ και αργότερα όλη η Ένωση μας για την Α’ Εθνική. Πάρθηκε η απόφαση όλα τα ματς να έχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Όλα τα πρωτοσέλιδα και όλες οι εικόνες ήταν ασπρόμαυρα. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, τιμήσαμε την μνήμη του Άλκη και ταυτόχρονα εκφράσαμε τον πόνο μας αλλά και την οργή μας για όλα αυτά που γίνονται”.

Για την απόφαση να μην υπάρχει “χρώμα” στις εικόνες του ντέρμπι: “Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα… Το ματς του Άρη με την ΑΕΚ ήταν τόσο κοντά στην δολοφονία και αυτό από μόνο του ήταν σοκαριστικό αλλά και δύσκολο να πάμε στον αγώνα για να φωτογραφήσουμε τους φιλάθλους, την χαρά, την λύπη… Είναι δύσκολο να δουλεύεις στο χώρο του ποδοσφαίρου -που μόνο χαρά προσφέρει ο αθλητισμός- και από έξω να υπάρχει αίμα”.

Για το ότι η ΠΑΕ Άρης δέχτηκε την εισήγησή του για ασπρόμαυρες φωτογραφίες: “Οι φωτογραφίες μου καταλήγουν στο Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Άρης. Δεν χρειάστηκε να μιλήσουμε πάνω από 10 δευτερόλεπτα για το θέμα. Αμέσως, υιοθέτησαν αυτή την πρωτοβουλία”. 

Για τα όσα γίνονται στη Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό μέχρι την δολοφονία του Άλκη: “Το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Δεν υπάρχουν ισχυροί θεσμοί στην πόλη ή στη χώρα για να προστατεύεται η ζωή μας, δεν υπάρχει ισχυρή Πολιτεία ή εκπαίδευση. Για να φτάσει ένας άνθρωπος να σκοτώσει έναν άλλο, δεν ξέρω σε τι πόλη ζούμε… Πάνω από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο και δεν ξέρω πότε θα φύγει. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να φύγει μέχρι να αποδοθεί Δικαιοσύνη”.

Για το ότι πλήθος κόσμου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη για να τιμήσουν την μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού: “Αυτό είναι σημαντικό. Βρέθηκα στο σημείο πολλές φορές και πολλές φορές πάω εκεί καθημερινά. Μου έκανε εντύπωση ότι περνάει πολύς κόσμος άσχετος με τον αθλητισμό, όπως ηλικιωμένοι άνθρωποι. Κοιτάνε με τις ώρες, δίχως να πουν κάτι. Ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός, που δεν μπορείς να είσαι αποστασιοποιημένος”.

Για την ιδέα σχετικά με τον Άλκη: “Ζητάω συγγνώμη για την ένταση που έχω (σ.σ. σε εκείνο το σημείο ήταν συγκινημένος). Θέλω να πω κάτι για μια ιδέα, μιλώντας με τον πατέρα μου. Τυχαία ήμασταν εκεί στην περιοχή της Πυλαίας, που υπάρχει σχέδιο να γίνει το καινούριο γήπεδο του Άρη. Θα ήταν μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία, όταν γίνει το νέο γήπεδο του Άρη -και μακάρι να γίνει όπως προβλέπει το σχέδιο- να πάρει το όνομα του Άλκη. Αυτός ο άνθρωπος είναι σύμβολο. Ας είναι μια θυσία ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, όπως είπαν οι γονείς του. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολικό αυτό που είπα, αλλά ήθελα να το πω στον αέρα”.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button