Γενικά

Νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο με 53% δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 69%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinioway-Kea Partners για την Les Echos και το Radio Classique.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε σήμερα ότι υπάρχει οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία με τον συντηρητικό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τη στήριξη του τελευταίου στον Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Γαλλικά ΜΜΕ έκαναν εικασίες ότι ο Μακρόν, που θα χρειαστεί μια νέα πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, εξασφάλισε τη στήριξη του Σαρκοζί αφού προσέφερε πολιτική επιρροή σε αντάλλαγμα.

«Δεν υπήρξε συμφωνία» δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 μία μέρα αφότου ο Σαρκοζί είπε ότι θα τον στηρίξει. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια δύσκολη αναμέτρηση με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Η στήριξη του Σαρκοζί θα βοηθήσει τον Μακρόν να προσελκύσει ψηφοφόρους που υποστήριξαν τη συντηρητική υποψήφια Βαλερί Πεκρές στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά θα μπορούσε να αποτρέψει επίσης αριστερούς ψηφοφόρους που θα τη δουν ως επιβεβαίωση πως ο Μακρόν είναι τόσο δεξιός όσο και ο Σαρκοζί.

Ο 67χρονος Σαρκοζί είναι ο τελευταίος συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας και εξακολουθεί να θεωρείται πρόσωπο με επιρροή στο κεντροδεξιό ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ωστόσο, ακόμα και η ύπαρξη των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται τώρα να απειλείται, αφού πολλοί από τους ψηφοφόρους τους υποστήριξαν είτε τον Μακρόν είτε τη Λεπέν στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι έτοιμος να σφυρηλατήσει νέες πολιτικές συμμαχίες ώστε να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει τη Γαλλία.

«Τα ρήγματα που έχουμε στη χώρα θα απαιτήσουν από εμένα όχι μόνο να εξασφαλίσω πλειοψηφία, αλλά και να συγκεντρώσω όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις πίσω από εμένα που δεν συμμερίζονται πλήρως τις απόψεις μου σε όλα τα θέματα, αλλά θα ήταν ανοικτοί στο να εργαστούν μαζί μου σε κάποιες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Μακρόν.

«Δε μιλάω για συνασπισμούς», πρόσθεσε, λέγοντας πως τέτοιες διακομματκές συμφωνίες δεν αρμόζουν στο προεδρικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Leave a Reply

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button