ΓενικάΕρασιτέχνης

Ζορπίδης: «Μέτρα- ασπιρίνη για τα μάτια του κόσμου, το κράτος δεν ρώτησε καν τους επαγγελματίες»

Ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του Άρη Μιχάλης Ζορπίδης μίλησε στο Yellow Radio 92,8 με αφορμή την τεράστια κρίση που ξέσπασε μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή Αθλητικό X-press με τον Γιώργο Τότσικα και τον Ιάσονα Μίσχο:

«Όσο μπορούμε αντέχουμε… δεν ξέρουμε που θα πάει… Η κατάσταση είναι τραγική και θα γίνει πιο τραγική. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι στα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώθηκαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα ενταχθούν και όλες οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είχαν λόγω της πανδημίας μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Κάθε άλλη ρύθμιση θα ήταν τραγέλαφος…».

Για τις άμεσες επιπτώσεις στους επαγγελματίες:

«Τεράστιες. Για παράδειγμα ο τουρισμός έχει υποστεί τα χειρότερα από την απαγόρευση των μεταφορών, των εκδρομών, το κλείσιμο των σχολείων. Είμαι ο πρώτος που έπαθα τεράστια ζημιά, αλλά για τον τουρισμό π.χ. δεν έχει πει τίποτα ο υπουργός».

Για το αν υπάρχει ορίζοντας πόσο θα κρατήσει και τον υπολογισμό της ζημίας:

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ορίζοντας. Δεν ξέρουμε αν όλο αυτό θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι ή τα Χριστούγεννα… Επίσης δεν μπορεί να γίνει οικονομικός απολογισμός. Όλα στο πόδι γίνονται, έβγαλαν μέτρα για τις εντυπώσεις. Άντε και δόθηκε το 800αρι ευρώ αυτόν τον μήνα, τον άλλο και τον επόμενο τι θα γίνει. Επίσης κανείς δεν ξέρει πώς θα παίρνει από τους εργαζόμενους τα χρήματα αυτά».

Για το πλήγμα στους επαγγελματίες:

«Είναι η οικονομική κρίση της δεκαετίας. Και δεν μιλάμε για τα 6.000 ευρώ των βουλευτών, αλλά για τα 1.000 ευρώ ενός υπαλλήλου. Ο Υπουργός οικονομικών είπε ότι θα μεταφερθεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων για τρεις μήνες. Ε, και; Δεν θα τα πληρώσουμε μετά; Πού θα βρούμε τα χρήματα αφού σταμάτησαν τα πάντα! Μας κλέβει το ίδιο το κράτος κανονικά».

Για την σκληρή γλώσσα απέναντι στο κράτος:

«Δεν μας ρώτησε κανείς. Τους αρμόδιους επαγγελματίες δεν τους ρώτησε κανείς, έβγαλαν μόνοι τους αποφάσεις και ούτε καν μας άκουσαν. Είμαι 15 χρόνια πρόεδρος και δεν ρώτησαν πώς σκέφτονται οι επαγγελματίες και πώς πάει η αγορά».

Για τα μέτρα:

«Είναι μια ασπιρίνη για τα μάτια του κόσμου. Κλείνουν όλα, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι πληρώνονται και όχι οι επαγγελματίες. Δείτε για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία: η Κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία αλλά δεν φρόντισε να καλύψει τους επαγγελματίες που εργάζονται στα κυλικεία. Δείτε τα επαγγέλματα του τουρισμού: η Κυβέρνηση απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, έκλεισε τα σχολεία, οπότε δεν έχουμε πια μετακινήσεις με λεωφορεία, απαγόρευσε τις σχολικές εκδρομές, απαγόρευσε τις οργανωμένες μετακινήσεις, έκλεισε τα εποχικά τουριστικά καταλύματα δηλαδή απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες που αποτελούν το έργο χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλά δεν προέβλεψε την ίδια ώρα να δώσει στους εργαζόμενους τις αποζημιώσεις και στις επιχειρήσεις τις διευκολύνσεις που προέβλεψε για άλλους κλάδους».

Για τις προτάσεις του και το πώς βιώνουν την κατάσταση οι επαγγελματίες:

«Υπάρχει δυσαρέσκεια και προβληματισμός όλων. Δυστυχώς, ο Τουρισμός, που κατά τα άλλα αποτελεί την βαριά ελληνική βιομηχανία της πατρίδας μας, έχει μείνει εκτός της κυβερνητικής πρόνοιας. Εμείς προτείνουμε να συμπεριφερθούν στην βοήθεια όλα τα επαγγέλματα ανεξάρτητα κώδικα, που έχουν άμεσες επιπτώσεις από το κλείσιμο των δημόσιων λειτουργιών. Καλούμε την κυβέρνηση να διορθώσει την αβλεψία της πριν είναι πολύ αργά».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button