Ποδόσφαιρο

Βανγκέλι: «Πολλές αδικίες εις βάρος του Άρη φέτος – Το εκτός έδρας γκολ θα είναι το “κλειδί” για τον τελικό του Κυπέλλου»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Το Μπακότερμα» φιλοξενήθηκε ο Κρίστι Βανγκέλι.

Το «πολυεργαλείο» του Άρη και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με όλες τις επιτυχίες της ομάδας τα τελευταία χρόνια, με τα καλά και τα άσχημα μίλησε για την φετινή πορεία των «κιτρινόμαυρων» σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, θυμήθηκε την..μαγική πορεία στην Ευρώπη ενώ τόνινε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τι θα πρέπει να προσέξουν Άρης και προπονητής για να πετύχουν τους στόχους τους.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην Πόπη Αστεριάδου:

Με αφορμή την «απόβαση στο Μάντσεστερ» στις 24 Φεβρουαρίου 2011, τι μνήμες έρχονται στο μυαλό σου;

Ήταν μια πετυχημένη χρονιά από το ευρωπαϊκό ξεκίνημα. Νομίζω πως η ομάδα ήταν σε άλλο επίπεδο εκείνη την χρονιά, το είχε δείξει με πολλά «μεγαθήρια», το έδειξε και στο Χαριλάου απέναντι στον κόσμο της που πήρε ένα τεράστιο αποτέλεσμα με μια υπερ-ομάδα όπως ήταν η Μάντσεστερ Σίτι που φτιαχνόταν με τους καλύτερους παίκτες. Εμείς σε εκείνη την φάση που ήμασταν το βλέπαμε περισσότερο ως γιορτή, είχαμε φυσικά στο μυαλό μας την πρόκριση απλώς γνωρίζαμε από την αρχή πως είναι κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά στην έδρα τους.

Είχατε συνειδητοποιήσει τι κάνετε εκείνη την στιγμή; Και στο Μάνστεστερ αλλά και στην Μαδρίτη με την Ατλέτικο φυσικά.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι γίνεται, στην πορεία το συνειδητοποιήσαμε. Όταν περνάς και ξαναπερνάς στην επόμενη φάση, όλο αυτό το σκηνικό γίνεται συνήθεια σιγά σιγά (γέλια), έχεις την αίσθηση σαν ομάδα ότι μπορείς, ότι στέκεσαι στα πόδια σου. Ειδικά στην έδρα μας που ήμασταν και αήττητοι και όλες οι ομάδας δυσκολεύονταν, όλα ήταν πιθανά.

Εκείνη την χρονιά βέβαια «έδρες» γίνονταν και τα υπόλοιπα γήπεδα στα οποία έπαιζε ο Άρης, έγιναν από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις ελληνικής ομάδας στο εξωτερικό.

Έτσι ακριβώς είναι. Στο Μάνστεστερ ήταν ουσιαστικά το τελευταίο ευρωπαϊκό που έπαιξα με την φανέλα της ομάδας και ήταν μια από τις πιο καλές στιγμές μας, είχα πετάξει και την φανέλα μου στον κόσμο του Άρη.

Μια ακόμη μεγάλη στιγμή ήταν φυσικά και ο τελικός Κυπέλλου το 2010. Περιέγραψε μας εκείνες στις στιγμές…

Ήταν κάτι το ξεχωριστό που έζησα με τον Άρη και τον κόσμο του. Φέτος, είναι η ευκαιρία της ομάδας να το ξανακάνει αν περάσει την ΑΕΚ. Ήταν κάτι τότε, που δεν το πίστευε κανένας, μόνο ο κόσμος του Άρη το έχει καταφέρει και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό, έδειξε άψογη συμπεριφορά και αν και έχασε δεν έγιναν ούτε επεισόδια ούτε τίποτα.

Παρακολουθείς τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Ναι παρακολουθώ και από κοντά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκεί που κάνουμε ένα βήμα παραπάνω με το VAR, εκεί γίνονται λάθη και μάλιστα πολλές φορές και εσκεμμένα λάθη ειδικά εις βάρος του Άρη. Βλέπουμε διαιτητές να μην δίνουν πέναλτι ή αντιστοίχως να τα δίνουν εναντίον του όταν δεν υπάρχουν. Αυτό κάτι μας λέει, ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει εξελιχθεί είναι μια «κωμωδία» θα έλεγα και όσοι..τα παίρνουν όλα..κλαίγονται, πιστεύω όμως πως ο Θεός θα τους το γυρίσει και όχι απλώς δεν θα παίρνουν αυτά που δεν αξίζουν, αλλά θα τιμωτηθούν όπως πρέπει π.χ με αποκλεισμούς στην Ευρώπη κτλ.

Πως βλέπεις το φετινό επίπεδο του Άρη αγωνιστικά;

Από την προετοιμασία ακόμα, ήταν δύσκολα φέτος για τον Άρη, αλλά στην πορεία κάποια πράγματα έφτιαξαν και αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσμτα. Το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες αγωνίζονται σε 2-3 θέσεις για εμένα είναι πάρα πολύ καλό, δίνει κίνητρο σε όλους και τεράστιες λύσεις στον προπονητή. Νομίζω η χρονιά για τον Άρη χάθηκε στην προετοιμασία του, όταν π.χ αποκλείστηκε τόσο νωρίς από την Ευρώπη, αν τότε η ομάδα έμπαινε στους ομίλους θα είχε διαφορετική πορεία και σύνολο.

Πως βιώνει μια ομάδα την αλλαγή προπονητή συνήθως;

Αυτό έχει να κάνει και με τον προπονητή, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα ενταχθεί στην ομάδα, πόσο γρήγορα θα καταλάβει τους παίκτες, το ρόστερ, τι κίνητρα θα τους δώσει. Προσωπικά από όσα έχω βιώσει αυτά τα χρόνια, η ομάδα πρέπει να έχει έναν προπονητή για πολλά χρόνια προκειμένου να χτίσει μια βάση και να πετύχει αυτά που θέλει να δείξει, αυτό πρέπει να πετύχει ο Άρης φέτος που πιστεύω πως ο Ένινγκ είναι ένας καλός προπονητής από αυτά που έχει δείξει. Έχει έναν καλό κορμό και αν γίνουν μερικές προσθήκες, θα είναι από χρονιά σε χρονιά όλο και καλύτερα και θα πετύχει και τους στόχους που είναι οι πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα και η Ευρώπη, ακόμη και το κύπελλο. Αυτό είναι μια φιλοσοφία, πρέπει να στηριχθεί από την αρχή της χρονια΄ς και να μην γίνονται λάθη.

Θεωρείς πως υπήρξε προπονητής στον Άρη, που αν είχε αυτά τα 2-3 χρόνια που αναφέρεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να πετύχει αυτούς τους στόχους;

Ο Κούπερ π.χ που λέμε όλοι φυσικά τα όσα πέτυχε με την ομάδα, νομίζω ότι αν καθόταν σε ένα πλάνο τεσσάρων χρόνων στον Άρη, θα είχε καταφέρει πάρα πολλά στην ομάδα και δεν μιλάω μόνο αγωνιστικά. Η ομάδα θα ήταν διαφορετική, θα έπαιρνε αρκετούς παίκτες από τις ακαδημίες γιατί ήταν ένας προπονητής που δούλευε έτσι. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι ένας μεγάλος προπονητής και η καριέρα του έχει δείξει τι έχει προσφέρει και όχι μόνο εδώ φυσικά.

Πιστεύεις στην δουλειά που γίνεται ειδικά φέτος στις ακαδημίες του Άρη;

Πιστεύω πως γίνεται καλή δουλειά, δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Η ομάδα θα πρέπει να προσέξει τις ακαδημίες (από Κ-15 και μετά), πρέπει να γίνεται σοβαρή δουλειά γιατί όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ παικτών που είναι 17-19 χρονών, είναι πολύ πιθανό να γίνονται προσθήκες στην μεγάλη ομάδα. Αν υπάρχει ταλέντο, με πολλή δουλειά μπορείς να φέρεις όχι μόνο έναν, αλλά και παραπάνω παίκτες. Δεν λέω να πάρουν κατευθείαν θέση βασικού, αλλά σίγουρα μέσω προπονήσεων και φιλικών αγώνων, μπορείς να τους βοηθήσεις.

Είναι κάτι που ο Μίχαελ Ένινγκ επιδιώκει φέτος…

Είναι πολύ σωστό αλλά δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Θέλει χρόνο και βάσεις. Οι ακαδημίες να είναι από την Κ-15 και μετά έτσι ώστε το πλάνο που θα έχουν να γίνει ακόμη πιο εύκολο όταν ένα παιδί πάει στην μεγάλη ομάδα.

Σου μεταφέρουν συμπαίκτες σου στην Εθνική όπως ο Μπάσα π.χ, σχόλια για τον Άρη;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω επαφές με τα παιδιά που ήταν τώρα στον Άρη καθώς εγώ έπαιζα εκεί παλιότερα. Όμως μέσω κοινών γνωστών και φίλων μαθαίνω ότι έχουν μείνει άφωνοι με τον κόσμο και την ομάδα, θα ήθελαν να παίζουν περισσότερα χρόνια, αλλά σίγουρα το ποδόσφαιρο είναι επιλογές. Σίγουρα ήταν ευχαριστημένοι και με την πόλη και με την ομάδα.

Τι πιστεύεις ότι φταίει και το ελληνικό ποδόσφαιρο «παίρνει» τον κατήφορο;

Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι σίγουρα σχετικά με τους διαιτητές, άλλο θέμα είναι οι εκλογές της ΕΠΟ, να το πάρει η μία ομάδα ή η άλλη, να κερδίζει «αβαβά» παιχνίδια κτλ. Αυτά δεν αφήνουν το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά, όπως βλέπεις όταν έρχονται ξένοι διαιτητές κανείς δεν μιλά. Όταν είναι Έλληνες, υπάρχουν παράπονα, μιλούν οι παράγοντες, ομάδες όπως ο Άρης παίζουν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και φτάνουν σε σημείο να τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, αυτά δεν γίνονται. Να πληρώνει κάποιος με το «έτσι θέλω»..

Αυτό υπήρχε και παλιότερα ή είναι τωρινό φαινόμενο;

Υπήρχε και τότε που αγωνιζόμουν εγώ στον Άρη, απλώς τότε «κυριαρχούσαν» κάποιοι άλλοι. Η δουλειά πηγαίνει από το ένα χέρι στο άλλο, θέλουν να κυνηγήσουν ομάδες, να έχουν δανεικούς παίκτες κτλ. Είναι ένα κίνητρο που υπήρχε και παλιά αλλά σε μικρότερες ομάδες που μπορούσαν να αφήσουν βαθμούς. Ο Άρης π.χ δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό για να έχει κίνητρο, τον κυνηγούσαν πάντα.

Πως αισθάνεσαι όταν έχεις μπροστά σου ένα ματς που ξέρεις ότι θα υπάρξουν αυτά εναντίον σου;

Επειδή μας έχει τύχει τέτοιο παιχνίδι, νομίζω ότι παίζει ρόλο και η ψυχολογία στους παίκτες, να μην επηρεάζονται, να μην σταματούν. Δεν μπορείς να το παρατήσεις. Αν αντιδράσεις άσχημα κάνεις μόνο κακό στην ομάδα και στους παίκτες, βγαίνεις εκτός συγκέντρωσης. Αυτό που σκέφτεσαι μόνο είναι ότι «κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την ομάδα».

Ο Άρης έχει ελπίδες να κατακτήσει φέτος το Κύπελλο;

Είναι πολύ θετικό ότι παίζει τον πρώτο αγώνα εκτός έδρας. Ο Άρης είναι μια πολύ επιθετική ομάδα και μπορεί να σκοράρει ακόμη και πρώτος, αυτό θα είναι το «κλειδί» για τον τελικό. Αυτό το εκτός έδρας γκολ μπορεί να το κάνει και να του δώσει το κίνητρο για να περάσει στην επόμενη φάση.

Και τι θα πρέπει να προσέξει στον τελικό η ομάδα;

Ο Άρης έχει εμπειρία από τελικούς. Θα παίξει και πάλι ρόλο η ψυχολογία του κάθε παίκτη, να σκέφτεται ότι η κάθε στιγμή που περνάει θα είναι για την ομάδα, ότι ούτε στο 90′ δεν τελειώνει κάτι. Πρέπει να είναι συγκεντρωμένος για να αντιμετωπίσει έναν τελικό. Θέλει ψυχραιμία, εμπειρία και ο Άρης έχει πολύ καλή ομάδα που μπορεί να τα καταφέρει και την εμπειρία έχει και την ποιότητα και τους παίκτες. Πιστευώ είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Άρη φέτος το Κύπελλο!

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button