ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Sun: Τα τέσσερα μέτρα που αλλάζουν την Πρέμιερ Λιγκ

Τέσσερα μέτρα για να προστατευτεί το ποδόσφαιρο, τέσσερα μέτρα που θα αλλάξουν την Πρέμιερ Λιγκ, σχεδιάζει να πάρει η βρετανική κυβέρνηση!

Οι σχετικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η βρετανική εφημερίδα «SUN] αποκαλύπτει τα μέτρα που αναμένεται να επιβληθούν, από τη σεζόν 2024-25, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο.

Ποια είναι τα τέσσερα μέτρα που αναμένεται να επηρεάσουν την Πρέμιερ Λιγκ;

-Μεγαλύτερος έλεγχος στους ιδιοκτήτες των συλλόγων

-«Φωνή» στους οπαδούς στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

-Δημιουργία οργανισμού που θα επιβλέπει τα οικονομικά ζητήματα

-Απαγόρευση συμμετοχής σε… αποσχιστικές διοργανώσεις, όπως η European Super League

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια. Και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος της νέας νομοθεσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από που προέρχονται τα χρήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πάντα υπήρχε αμφισβήτηση για τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για παράδειγμα» ανέφερε σχετικά η βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τρέισι Κράουτς σχολιάζοντας την πρόθεση να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στους ιδιοκτήτες των συλλόγων, είτε αυτοί προέρχονται από τη χώρα είτε είναι… εισαγόμενοι.

Στο έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση η «SUN«, σημειώνεται πως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην προέλευση των χρημάτων που θέλουν να επενδύσουν οι πιθανοί ιδιοκτήτες. Πως έγιναν πλούσιοι; Πως διατηρούν τις επιχειρήσεις τους; Ποιες είναι οι μπίζνες τους; Σημειώνεται, μάλιστα, πως θα γίνεται αναφορά και στο αν αυτοί παραβιάζουν ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω των επενδύσεών τους, μια κουβέντα που άνοιξε κυρίως όταν η Public Investment Fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε τη Νιούκαστλ.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η πρόθεση δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ειδικού οργανισμού που θα επιβλέπει κάθε οικονομική διαδικασία, ώστε να εξασφαλίζεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, η νομιμότητα και η διαφάνεια. Ο αυστηρός οικονομικός έλεγχος είναι, επίσης, ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι ζημίες των συλλόγων ή ακόμα και οι πτωχεύσεις. Από το 1992 μέχρι σήμερα, συνολικά εξήντα αγγλικοί σύλλογοι κατέρρευσαν οικονομικά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της… δύναμης που θα έχουν οι οπαδοί, αυτή αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρχει το δικαίωμα του βέτο σε περίπτωση που η διοίκηση ενός συλλόγου επιθυμεί να αλλάξει την ονομασία ή το έμβλημα, για παράδειγμα. Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα προβλέπει καθώς θεωρείται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί νομικά «φωνή» στους φιλάθλους και δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων.

Όταν, τον Απρίλιο του 2021, έγινε γνωστό το σχέδιο για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της, αν και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη ήταν και έξι σύλλογοι της χώρας. Σύμφωνα με δήλωση του τότε υπουργού Αθλητισμού της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντόουντεν «οι ενέργειες θα είναι άμεσες, ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα το κάνουν οι ποδοσφαιρικές αρχές. Εξετάζουμε κάθε επιλογή από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για το δίκαιο του ανταγωνισμού και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν το ποδόσφαιρο να πραγματοποιηθεί. Με απλά λόγια, θα επανεξετάσουμε ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει αυτούς τους συλλόγους να παίξουν… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το εθνικό μας ποδόσφαιρο».

Δύο χρόνια μετά, οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε ειδική νομοθεσία που θα απαγορεύει στους συλλόγους της χώρας να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε διοργάνωση που δεν θα είναι υπό την αιγίδα της UEFA και των άλλων διεθνών Συνομοσπονδιών.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button