Ποδόσφαιρο

Football Factory – Επίθεση

Έχοντας διανύσει ικανοποιητικό δρόμο στην κούρσα του πρωταθλήματος, μπορούμε πλέον να αντλήσουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά της ομάδας μας.

Έχοντας, ήδη, μιλήσει για τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο αμύνεται ο Άρης, για το ισχνά υπαρκτό rotation, για τα ποδοσφαιρικά συστήματα και για τις στατικές φάσεις οδηγούμαστε νομοτελειακά στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας, η οποία αποτελεί διχαστικό στοιχείο μεταξύ των αγώνων της. Παρατηρούμε, δηλαδή, μία ανασφαλή επιθετική νοοτροπία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλο πρόβλημα, διότι η επιθετική νοοτροπία και αποτελεσματικότητα είναι ίσως από τα πιο δύσκολα κομμάτια του αγωνιστικού παζλ και σχεδόν πάντα έπεται της άμυνας η οποία είναι συνήθως το πρώτιστο μέλημα των προπονητών. 

Κάνοντας την παραδοσιακή επίκληση στα ποδοσφαιρικά πνεύματα θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις τεχνικές επιθέσεις σε σχέση, βέβαια, πάντα με τον αγαπημένο μας Άρη.

Οπότε…

Let’s talk about football

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι, πλέον, ένα παιχνίδι πιο σωματικό. Δηλαδή, στηρίζεται περισσότερο σε στοιχεία όπως η αντοχή, η ταχύτητα και η αγωνιστική προσήλωση. Παραδόξως, όμως, βλέπουμε μία ποιοτική άνοδο ποδοσφαιριστών σε θέσεις όπου παλαιότερα δεν ενδιέφερε και πολύ. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της ροπής των προπονητών, στα πρόσφατα χρόνια, να τοποθετήσουν στο επιθετικό κομμάτι περισσότερους παίχτες. Η γέννηση αυτής της ιδέας, μελετώντας την ποδοσφαιρική ιστορία, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του ιστορικού κύκλου και της εναλλαγής της άμυνας με την επίθεση ως κυρίαρχα στοιχεία της κάθε εποχής, εξελίσσοντας το ένα το άλλο σαν αντίδοτο.

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, κάποια στοιχεία του επιθετικού προσανατολισμού στον σύγχρονο ποδόσφαιρο.

1) Wing Wonders και Inside Forwards

     ( Να και οι λατρεμένες ορολογίες)

2) Build up και παιχνίδι κυριαρχίας

3) Τhrough Passes

     (Σαν να το παρακανω λίγο)

4) Μετάβαση στη μετάβαση

Wing wonders και inside forwards

  Ένα απ’τα αρχικά συμπεράσματα στην σύγχρονη επιθετική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου είναι η μετατροπή των ακραίων μπακ σε κυρίαρχα γρανάζια της μηχανής παραγωγής επίθεσης των ομάδων. Σε wing wonders. Δηλαδή, η θέση αυτή “εφευρέθηκε” τοποθετώντας τους σε υψηλότερη ζώνη εντός του αγωνιστικού χώρου και επιλέγοντας παίχτες υψηλών αντοχών και ιδιαίτερα ικανών στην τεχνική τους. Ένας παίχτης που καλύπτει με άνεση όλη την πλαγιά κάθετη γραμμή και ως αμυντικός αλλά και ως εξτρέμ, καταργώντας την ύπαρξη του τελευταίου ως θέση.

Αυτή η εξέλιξη δεν επήλθε τυχαία αλλά ως αποτέλεσμα της έμπνευσης των προπονητών της προηγούμενης εικοσαετίας, να τοποθετήσουν εξτρέμ με ανάποδο πόδι, όπως αρέσκεται να λέγεται. Έτσι, προϊόντος του χρόνου, τα πλάγια μπακ έγιναν μπακ-εξτρεμ και οι παλιοί εξτρέμ έγιναν inside forwards. Δηλαδή επιθετικοί εντός της περιοχής, οι οποίοι εισέρχονται από την πλάγια πλευρά της αμυντικής ζώνης του αντιπάλου. Έτσι, έχοντας μαζί με τον επιθετικό και πιθανόν τον επιτελικό μέσο, 4 ή ακόμα και 5 παίχτες να βρίσκονται εντός της περιοχής, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας. Τακτικά, είναι ένα χαρακτηριστικό που η ομάδα μας, με τον προπονητή, ακολουθεί και συντάσσεται με τις ταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Build up και παιχνίδι κυριαρχίας

  Μία από τις λίγες σταθερές σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι ο χρόνος. Τα 90′ λεπτά που διαρκεί. Επενδύοντας λοιπόν σ’αυτό, αναπτύχθηκε η ποδοσφαιρική υπομονή. Η αποτίναξη του άγχους και οι δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, προϊόντος του χρόνου.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, εφαρμόστηκε το λεγόμενο build up (χτίσιμο παιχνιδιού από την πίσω ζώνη) και το κυριαρχικό παιχνίδι μέσω του υπομονετικού passing game, των κοντινών αποστάσεων, των παικτών – στηρίγματα και της επιβολής του ρυθμου. Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως οι ομάδες που υπερέχουν σε ποσοστιαία αναλογία στην κατοχή της μπάλας, στο τέλος πετυχαίνουν και την νίκη, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί θέσφατο, διότι σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού υπάρχει η ποδοσφαιρική απάντηση.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα, που συμπλέει ποιοτικά με τα βαλκανικά πρωταθλήματα, τα ευρήματα της έρευνας βρίσκουν σημαντική βάση απόδειξης. Στον Άρη παρατηρούμε μια τάση κυριαρχικης κατοχής, σε ψηλά ποσοστά, απέναντι στις περισσότερες ομάδες. Αυτό είναι σίγουρα μια νοοτροπία του προπονητή, χωρίς όμως να φτάνει σε υπερβολή, όπως π.χ είχαμε δει με τον, πολύ καλό κατά τα άλλα, Paco Herrera. Συμπερασματικά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επίλυσης μιας κλειστής άμυνας, αρκεί να υπάρχει το καθαρό μυαλό στην τελική πάσα και η ικανότητα στην τελική προσπάθεια.

Through passes

 Ένας παραδοσιακός, αλλά και εναλλακτικός τρόπος επίθεσης ή αντιμετώπισης μιας πίεσης από έναν καλοκουρδισμενο αντίπαλο, είναι και οι λεγόμενες through passes ή αλλιώς μεγάλες κάθετες πάσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας του Βόλου απέναντι στον Άρη.

Βέβαια, αυτό γίνεται με τρόπο και πολύ δουλειά, όπως και επίσης με επιλογές παιχτών που μπορούν να ανταποκριθούν και στην ευστοχία της πάσας, αλλά και στην υποδοχή της. Πράγματα λίγο σπάνια για το επίπεδο της λίγκας μας, αλλά όχι ακατόρθωτα. Βέβαια, οφείλει όλη η ομάδα να δουλέψει προς αυτόν τον σκοπό, εξυπηρετώντας τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, να δημιουργήσουν τον χώρο και τον χρόνο στον παίχτη που θα πασάρει, όπως και στον παίχτη που θα υποδεχθεί.

Στην ομάδα μας δεν είναι πάνω από δύο οι παίχτες που μπορούν να κάνουν αυτού του είδους την μεταβίβαση ( Ματιγια, Φαμπιάνο) και ενώ υπάρχουν στην επίθεση αρκετοί παίχτες που διακρίνονται για την ταχύτητά τους, δεν έχει φανεί κάποιος που να μπορεί να υποδεχτεί έτσι την μπάλα ώστε να φέρει τον εαυτό του σε πλεονεκτική θέση.

Μετάβαση στην μετάβαση

   Από το «ανοιχτό» παιχνίδι το 27% των τερμάτων που επιτεύχθηκαν προέρχονταν από αντεπιθέσεις, και σύμφωνα με τον προπονητή Jürgen Klopp είναι ιδιαίτερα σημαντική η ικανότητα να κινείται η ομάδα γρήγορα μπροστά όταν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Η ταχύτητα εναλλαγής της κατάστασης του παιχνιδιού, σήμερα, είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα οι περισσότερες αντεπιθέσεις να περιλαμβάνουν 4-5 παίκτες που συμμετέχουν στην επίθεση. 

Αυτός είναι ένας τρόπος που λίγες ομάδες είναι ικανές να το καταφέρουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι απαιτεί πολύ υψηλό αγωνιστικό tempo. Βέβαια, όπως προείπαμε στο, σε γενικές γραμμές, αργό ελληνικό πρωτάθλημα αν μία ομάδα όπως ο ΑΡΗΣ, η οποία έχει αποδεδειγμένα υψηλές αντοχές και δουλεμενη πιεστική άμυνα σε όλα τα σημεία του γηπέδου, εργαστεί μέσω του προπονητή της στην γρήγορη μετάβαση, έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρει το φάρμακο στην επιθετική δυσκολία που αντιμετωπίζει με κλειστές άμυνες. Αυτό προϋποθέτει την εκχώρηση αρκετού περίπου του ενός τρίτου του γηπέδου ώστε με την εναλλαγή της κατάστασης από άμυνα σε επίθεση να βρεθούν μεγάλοι χώροι και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των αμυντικών, του αντιπάλου, για την εκμετάλλευση τους.

Ως επίλογο θα κρατήσουμε την άποψη πως δεν μπορούμε στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, να τα έχουμε όλα και δεν μπορούν όλα να εξυπηρετηθούν από όλους. Επίσης, κρατάμε τα στάδια βελτίωσης και του προπονητή και της ομάδας, δείγμα θετικό για όλους μας.

Πάντα με αγάπη και Αριανοσυνη

By Σοφό Πνεύμα

Υπό τους ήχους….

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button