Ποδόσφαιρο

Football factory- προετοιμασία αγώνα

Ποδοσφαιρικό έτος 2021! Κάποια πράγματα μοιάζουν να έχουν εξελιχθεί τόσο έτσι ώστε να δημιουργούν μια νέα πορεία στο ποδόσφαιρο και κάποια άλλα θυμίζουν την ρήση του λαού ” Σαν να μην πέρασε μια μέρα”.

       Γράφει το Σοφό Πνεύμα

Έτσι επιβεβαιώνεται ο διαχρονικός στοίχος του Μανώλη Ρασούλη ” Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Ένα απ’τα πιο σταθερά σημεία που επισημαίνεται στο ποδόσφαιρο όσον αφορά τα πράγματα που δεν αλλάζουν είναι η ελλιπής προετοιμασία των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα των φιλάθλων και οπαδών να αποδεχτούν τις πραγματικότητες του αθλήματος.

Τις αλήθειες αυτές, που μας λευτερώνουν από αγκυλώσεις και τα κόμπλεξ, οδηγώντας την ματιά μας σε καθαρούς ουρανούς.

 Μιλώντας λοιπόν, για προετοιμασία, θα κάνω την παραδοσιακή, πλέον, επίκληση στα πνεύματα του ποδοσφαίρου για να μας αποκαλύψουν τις έννοιες της προετοιμασίας στην ποδοσφαιρικό κόσμο

Προερχόμενοι από μία βαριά εντός έδρας ήττα, θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την ποδοσφαιρική ανάλυση με το αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας.

Θα αποφύγουμε τις ταμπέλες περί πιο βαριάς ήττας κ.λ.π διότι όσο υπάρχει ποδόσφαιρο τόσο θα υπάρχουν παραδόσεις και ρεκόρ να σπάνε.

Για κάθε αγώνα υπάρχουν δύο σταθερές και δύο μεταβλητές που αφορούν την έννοια προετοιμασία.

Αν μπορούσαμε να τις τιτλοφορήσουμε θα τις χωρίζαμε σε:

                      1) ΣΤΑΘΕΡΕΣ

α) Προετοιμασία φυσικής κατάστασης

β) Προετοιμασία έμψυχου δυναμικού

                     2) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

α) Προετοιμασία αγωνιστικού πλάνου

β) Προετοιμασία έκτακτης ανάγκης

Ας δούμε λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά και πως σχετίζονται με τον περασμένο αγώνα.

1)α) Προετοιμασία φυσικής κατάστασης:

    Όπως όλοι σχεδόν οι φίλαθλοι και οπαδοί έχουμε διαβάσει για την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Εκεί, λοιπόν, ισχυροποιείται το θεμέλιο όλων των ομάδων. Σε αυτόν τον τομέα φαίνεται, ως τώρα, πως η ομάδα μας έχει δουλέψει άριστα. Έπειτα από 10 αγωνιστικές βγαίνει το ασφαλές συμπέρασμα πως ο Άρης δεν δείχνει σε κανένα σχεδόν χρονικό σημείο των αγώνων του να “κρεμάει”. Η φυσική κατάσταση του  γενικώς, ως σύνολο, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, χωρίς την ελάχιστη αμφισβήτηση περί αυτού. Εδώ, θα σημειώσουμε πως αυτό δεν είναι δεδομένο για καμία ομάδα και πως είναι αποτέλεσμα σκληρής και ομαδικής δουλειάς.

1)β) Προετοιμασία έμψυχου δυναμικού:

     Η έτερη σταθερά είναι η προετοιμασία των αθλητών σε σωματική και πνευματική κατάσταση τέτοια ώστε να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό στην ανάλογη στιγμή, δηλαδή τον αγώνα. Το έχω προαναφέρει και σε παλαιότερα γραπτά πως η έλλειψη πραγματικού rotation λειτουργεί ως τροχοπέδη κυρίως στην πνευματική προετοιμασία των παικτών της ομάδας μας. Δηλαδή, δεν μπορώ να χρεώσω στον οποιοδήποτε Sacic την, ομολογουμένως, κακή του απόδοση όταν τα αγωνιστικά του λεπτά είναι ελάχιστα. Έχοντας απουσία επαφής με λεπτά πραγματικού αγώνα νομοτελειακά δεν μπορεί σχεδόν οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής να βρει σε λίγα, μόλις, λεπτά τον αγωνιστικό του ρυθμό. Σε αυτή την κατηγορία πιστεύω πως ο προπονητής του Άρη υστερεί κυρίως από τον φόβο της κατακραυγής και όχι της διάθεσης. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί δείγμα γραφής μικρότερου προπονητή σε σχέση με το μέγεθος της ομάδας.

2)α) Προετοιμασία αγωνιστικού πλάνου:

   Η πρώτη μεταβλητή στην έννοια της προετοιμασίας είναι το λεγόμενο αγωνιστικό πλάνο. Εδώ θα δούμε τρείς διαφορετικές σχολές. Αρχικά, την σχολή του σταθερού πλάνου της μεγαλύτερης ομάδας. Κάτι που ο προπονητής μας το υπηρετεί ευλαβικά ποντάροντας στην επιβολή του ισχυρότερου. Στη συνέχεια, βρίσκεται η σχολή του ποσοστιαιου πλάνου. Δηλαδή, έχοντας από 7 έως 9 εντεκατα σταθερά στην ομάδα και προσθαφαιρώντας κάποιους παίχτες ειδικών αποστολών δημιουργώντας έτσι μια χειρουργική ισορροπία. Κάτι που το διακρίνουμε σε υψηλών προδιαγραφών προπονητές. Τέλος, βρίσκεται η σχολή προσαρμογής. Κάτι που κάνουν, συνήθως, προπονητές που αισθάνονται την ομάδα τους μικρότερη των δυνατοτήτων ενός αγώνα, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του ίδιου. Δηλαδή, όταν προσαρμόζουν την ομάδα τους πάνω στα χαρακτηριστικά του αντιπάλου.

2)β) Προετοιμασία έκτακτης ανάγκης:

  Ας φανταστούμε μία ποδοσφαιρική ομάδα σαν μια μηχανή οχήματος. Θα καταλάβουμε, έτσι, πως για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της δεν χρειάζεται απλά να κολλήσουμε το πόδι στο γκάζι. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι που επηρεάζουν την αποδοτικότητα του κινητήρα. Άρα, όταν μια ομάδα δεν αποδίδει στο χορτάρι δεν είναι απαραίτητη, πάντα, η προσθήκη επιθετικών στοιχείων. Πολλές φορές χρειάζεται μια προσθήκη τέτοια η οποία θα αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα έστω κι αν αυτή θα είναι σε μη ορατό, από τους πολλούς, σημείο της ενδεκάδας. Δηλαδή, μπορεί η προσθήκη ενός διαφορετικού αμυντικού να βραχυκηκλωσει την επιθετικότητα του αντιπάλου έτσι ώστε να δώσει την δυνατότητα στην ομάδα μας να δημιουργήσει τις συνθήκες πίεσης που χρειάζονται ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτόν τον τομέα η ομάδα δεν έδειξε, τουλάχιστον στον τελευταίο αγώνα, να έχει την βοήθεια που χρειαζόταν.

Συμπερασματικά, λοιπόν, βλέπουμε πως έχουμε έναν προπονητή ο οποίος έχει δουλέψει σχεδόν άριστα την φυσική κατάσταση.(δυνατά θεμέλια). Παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στον τρόπο πνευματικής συντήρησης του ρόστερ ( Πολύ σημαντικό για την διάρκεια). Προσφέρει μια ασφαλή σταθερότητα στο αγωνιστικό πλάνο, χωρίς όμως να δείχνει την σιγουριά των μικροεπεμβάσεων. Και τέλος δείχνει μία αστάθεια και ένα περίσσιο άγχος όταν  το πλάνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός αγώνα. Αναγνωρίζοντας αυτές τις αλήθειες μπορούμε να στηρίξουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε με ασφάλεια το μέλλον.

Υπό τους ήχους….

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button