ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Bundesliga: Το επενδυτικό σχέδιο της Ομοσπονδίας απορρίφθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες οπαδών!

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μπορούσια Ντόρτμουντ Γιόακιμ Βάτσκε, αυτή θα έπρεπε να ήταν μια εβδομάδα νίκης και γιορτής, με τον σύλλογό του μόλις μία νίκη μακριά από τον πρώτο τίτλο της Bundesliga σε μια δεκαετία.

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο Βάτσκε υπέστη μια μεγάλη προσωπική ήττα στον πρόσθετο ρόλο του ως πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδίας (DFL), όταν η πρόταση για ένταξη στην Bundesliga σε μια συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με έναν επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων απορρίφθηκε.

Για μήνες, ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας και τα προσωρινά διευθυντικά στελέχη της DFL Axel Hellmann και Oliver Leki εργάζονταν για να πείσουν τους 36 συλλόγους που απαρτίζουν την Bundesliga και την Bundesliga 2 να υπερψηφίσουν ένα σχέδιο για την εξασφάλιση επένδυσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε αντάλλαγμα, ο επενδυτής – οι τρεις πιθανοί υποψήφιοι ήταν η Advent, η Blackstone και η CVC – θα λάμβανε το 12,5% των κερδών από μια νέα θυγατρική εταιρεία της DFL, την «DFL MediaCo», η οποία θα διαχειριζόταν και θα πουλούσε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης της Bundesliga, για 20 χρόνια!

Αλλά η πρόταση που κατατέθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της DFL στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων (24 ψήφοι) που απαιτούνταν στη μυστική ψηφοφορία, με μόνο 20 συλλόγους να ψηφίζουν υπέρ. Έντεκα καταψήφισαν —μεταξύ των οποίων η Κολωνία, η Στουτγάρδη και η Ζανκτ Πάουλι— και πέντε απείχαν.

«Μερικές φορές, τα πράγματα είναι απλά στη ζωή», παραδέχτηκε ο Βάτσκε, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Αυτή είναι η δημοκρατία. Είχαμε την πλειοψηφία [υπέρ] αλλά όχι την πλειοψηφία που θέλαμε. Αυτό είναι το τέλος του θέματος».

Γιατί η Bundesliga έψαχνε για επενδύσεις;

Οι Βάτσκε, Χέλμαν, Leki και άλλοι υποστηρικτές της προτεινόμενης συμφωνίας είχαν υποστηρίξει ότι το γερμανικό ποδόσφαιρο χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις για να αποφευχθεί να μείνει πίσω από αντίπαλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης, η Bundesliga υστερεί πολύ σε σχέση με την Premier League της Αγγλίας, της οποίας η τρέχουσα διεθνής συμφωνία δικαιωμάτων είναι 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2022 και 2025 κι εκείνη της κορυφαίας κατηγορίας της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται στα 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι νάνος.

Επιπλέον, οι αγγλικοί σύλλογοι είναι επίσης πιο ελκυστικοί για πλούσιους επενδυτές και ιδιοκτήτες, χωρίς περιορισμούς από τον λεγόμενο κανόνα 50+1 που ορίζει ότι οι γερμανικοί σύλλογοι πρέπει να παραμένουν υπό τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μελών τους. Και έτσι, με τους συλλόγους απρόθυμοι και μη ικανοί να μπορούν να ανοιχτούν σε σημαντικές επενδύσεις σε ατομικό επίπεδο, το σχέδιο DFL προέβλεπε επενδύσεις στο πρωτάθλημα στο σύνολό του, με το νέο κεφάλαιο να επενδυθεί στην ψηφιοποίηση και μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα περιεχομένου (40% ), γήπεδα, ακαδημίες νέων και άλλες υποδομές συλλόγων (45%) και οι υπόλοιπες ελεύθερες επενδύσεις σε παίκτες (15%).

Γιατί υπήρξε τέτοια αντίθεση;

Ωστόσο, τα σχέδια, τα οποία αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, γρήγορα αντιμετώπισαν αντιδράσεις από υποστηρικτές, αλλά και από ορισμένους συλλόγους, ιδίως από τις Κολωνία και Ζανκτ Πάουλι, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες για τα επίπεδα επιρροής ενός πιθανού επενδυτή σε αντάλλαγμα μιας εισφοράς μετρητών καθώς και αμφιβολίες σχετικά με τη διανομή των χρημάτων.

«Με τη σύναψη συνεργασίας με έναν επενδυτή ιδιωτικών μετοχών για μια περίοδο 20 ετών, οι σύλλογοι της Bundesliga θα έχαναν μέρος της ελευθερίας τους να λαμβάνουν αποφάσεις», αναφέρεται σε δήλωση της Κολωνίας, απορρίπτοντας την ιδέα.

Οι Βάτσκε, Χέλμαν και Λέκι είχαν επανειλημμένα επιμείνει ότι η επιρροή ενός επενδυτή θα ήταν αυστηρά περιορισμένη και ότι δεν θα είχαν καμία επιρροή στη μορφή του διαγωνισμού, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τους φόβους για περαιτέρω διάσπαση του εβδομαδιαίου προγράμματος προς όφελος της τηλεόρασης, αντικοινωνικές ώρες έναρξης που ταιριάζουν στο ξένο κοινό ή την προοπτική ανταγωνιστικών παιχνιδιών στο εξωτερικό.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, εμπιστευτικά έγγραφα DFL που διέρρευσαν στο Sportschau αποκάλυψαν ότι ένας επενδυτής θα είχε πράγματι μια μορφή βέτο σε “σημαντικά θέματα”. Τα αιτήματα προς την Ομοσπονδία για διευκρινίσεις σύμφωνα με πληροφορίες, έμειναν αναπάντητα.

Πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ζανκτ Πάουλι, είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR ότι ο σύλλογός του θα εξέταζετο ενδεχόμενο να συζητήσει με έναν επενδυτή «αν ήταν απολύτως σαφές τι θα συμβεί με τα χρήματα, ότι δεν θα διανεμηθούν απλώς άδικα όπως τώρα και δεν θα κατέστρεφε περαιτέρω τον ανταγωνισμό».

Νίκη για τους οπαδούς – η Ντόρτμουντ οδηγεί τον δρόμο

Ενώ η απόρριψη των επενδυτικών σχεδίων της DFL μπορεί να θεωρηθεί ως ήττα για το αφεντικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Βάτσκε, αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη για τους οργανωμένους υποστηρικτές της ομάδας, οι οποίοι ηγήθηκαν των διαμαρτυριών σε εθνικό επίπεδο κατά της επενδυτικής συμφωνίας τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη και ένας εκπρόσωπος οπαδών της Μπάγερν Μονάχου είπε: «Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Ντόρτμουντ. Καμία άλλη σκηνή οπαδών δεν έβαλε τόση δουλειά στο θέμα των επενδυτών».

Για τρία συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια, οι οπαδοί της Ντόρτμουντ μεταμόρφωσαν τον περίφημο Κίτρινο Τείχος τους σε μια θάλασσα από πανό και σημαίες που σκιαγραφούσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συνεργασία στο πρωτάθλημα με έναν επενδυτή ιδιωτικών μετοχών — ακριβώς κάτω από τη μύτη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ομάδας!

Αλλά δεν ήταν μόνο πιασάρικα μηνύματα στα πανό. Υπήρχαν επίσης διαδικτυακά άρθρα, φυλλάδια και αυτοκόλλητα που διανεμήθηκαν σε παιχνίδια, podcast και συνεντεύξεις για να εξηγήσουν το περίπλοκο ζήτημα σε άλλους θαυμαστές, ακόμη και μια συζήτηση με τους ίδιους τους εμπνευστές της ιδέας.

«Το άνοιγμα σε επενδυτές, ιδιαίτερα σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν μέγιστο κέρδος, κινδυνεύει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους, ενδεχομένως ενάντια στα συμφέροντα των φιλάθλων και των θεατών του σταδίου», δήλωσε ο Jan van Leeuwen, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του επίσημου τμήματος φιλάθλων της Ντόρτμουντ, σε δήλωση που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους στην αίθουσα τύπου ενόψει του εντός έδρας αγώνα με την Ουνιόν Βερολίνου.

«Στο μέλλον, οι κορυφαίοι αγώνες θα μπορούσαν να παίζονται στις 22:30 ώρα Γερμανίας προς όφελος του αμερικανικού ακροατηρίου prime-time, όπως συμβαίνει ήδη στην Ισπανία ή ακόμα και στο εξωτερικό, εάν βοηθήσουν στο άνοιγμα νέων ροών εσόδων για τον επενδυτή», πρόσθεσε ο Claas Schneider, εκπρόσωπος της Südtribüne Dortmund, εκπρόσωπος ενός συνδέσμου οργανωμένων που αριθμεί χιλιάδες μέλη.

«Δεν είναι επίσης σαφές πώς ακριβώς η δέσμευση ενός επενδυτή υποτίθεται ότι θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος», συνέχισε. «Αν η κατανομή των επιπλέον εσόδων σταθμιστεί υπέρ των συλλόγων που είναι ήδη ισχυρότεροι, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να ανταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα χρησιμεύσει μόνο για να εδραιώσει τις υπάρχουσες άνισες δομές και θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τους μικρότερους συλλόγους.».

Η εκστρατεία έλαβε μέρος από αντίπαλους υποστηρικτές. Οπαδοί της Γκλάντμπαχ, της Μπάγερν, της Βέρντερ σήκωσαν πανό και ζήτησαν από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των συλλόγων τους να καταψηφίσουν την πρόταση.

Σε μια έρευνα με περισσότερους από 56.000 οπαδούς που διεξήχθη από το περιοδικό Kicker στις αρχές Μαΐου, το 67,65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν εναντίον ενός επενδυτή στο πρωτάθλημα, με μόνο το 24,47% υπέρ.

Μόνο στην Λειψεία που υποστηρίζεται από τη Red Bull ήταν υπέρ της η πλειοψηφία των οπαδών (53,42%) κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.

50+1 σε δράση: Το γερμανικό ποδόσφαιρο ακολουθεί διαφορετική διαδρομή

Και έτσι, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν, ιδιοκτησίας του Κατάρ, συνεχίζει να απογοητεύει τους υποστηρικτές της στη Γαλλία, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι, ιδιοκτησίας του Άμπου Ντάμπι, γιορτάζει τον πέμπτο τίτλο της Premier League σε έξι χρόνια, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται για 115 κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του πρωταθλήματος, και ενώ η Τσέλσι μάχεται με τις συνέπειες από τον αναγκαστικό χωρισμό τους από τον ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς στον απόηχο της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, το γερμανικό ποδόσφαιρο ψήφισε για άλλη μια φορά να διατηρήσει τον έλεγχο της μοίρας του.

Σε ένα παράδειγμα του κανόνα 50+1 στην πράξη, οι εκπρόσωποι 16 συλλόγων ενθαρρύνθηκαν να ενεργήσουν σύμφωνα με τις επιθυμίες των μελών τους και να καταψηφίσουν μια συνεργασία με μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, και τώρα θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες, για καλό και κακό.

Πηγή: gazzetta.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button