Μπάσκετ

«Ο Λιόλιος είναι ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα – Τα sms του στον Παπαθεοδώρου για τους διαιτητές»

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος αποκάλυψε τα sms του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου προς τον Ηλία Παπαθεοδώρου σχετικά με τη διαιτησία.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία που είχε να παραθέσει η ΚΑΕ Αμαρουσίου στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου σχετικά με ζητήματα γύρω από όλο το ελληνικό μπάσκετ τη φετινή και όχι μόνο σεζόν.

Αναλυτικά

«Ο κ. Λιόλιος είναι πρόεδρος της ΕΟΚ και, ταυτόχρονα, εμφανίζεται ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πάτρας. Αυτό προκύπτει από μηνύματά του, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος στον εαυτό του ως «αφεντικό» της ομάδας. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία του επισημαίνει ότι, όταν ο προπονητής διαπραγματεύεται μεταγραφές, θα πρέπει να μεταφέρει στους παίκτες πως, εφόσον θέλουν να αγωνιστούν στον Προμηθέα, δεν θα πρέπει να προβάλλουν οικονομικές απαιτήσεις, αλλά να δηλώνουν την επιθυμία τους να παίξουν στην ομάδα, με το «αφεντικό», δηλαδή τον ίδιο, να αναλαμβάνει στη συνέχεια να δώσει περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, σε μήνυμα της 18ης Μαΐου 2024 αποκαλεί ρητά τον εαυτό του «αφεντικό» του Προμηθέα.

Παράλληλα, σε μήνυμα της 9ης Απριλίου 2024, ο πρόεδρος της ΕΟΚ —που κανονικά θα έπρεπε να έχει ως κύριο μέλημά του την Ομοσπονδία— αναφέρει ότι «δυστυχώς» δεν κατάφερε να βρεθεί δίπλα στην ομάδα λόγω υποχρεώσεών του στην ΕΟΚ. Η χρήση της λέξης «δυστυχώς» αναδεικνύει την προτεραιότητα που αποδίδει στην παρουσία του στην ομάδα έναντι των καθηκόντων του στην Ομοσπονδία.

Με βάση τα παραπάνω, και δεδομένου ότι προκύπτει άμεση σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στον ρόλο του ως προέδρου της ΕΟΚ και την εμπλοκή του στον Προμηθέα, τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και θα πρέπει άμεσα είτε να αποσαφηνίσει τη θέση του είτε να παραιτηθεί.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλο μήνυμα που αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα για το ελληνικό μπάσκετ: αυτό της διαιτησίας. Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2025, σε γραπτό μήνυμα προς τον κ. Παπαθεοδώρου, ο κ. Λιόλιος αναφέρει ότι θα του αποκαλύψει κάτι «αυστηρά απόρρητο» και προχωρά στη γνωστοποίηση της σύνθεσης των διαιτητών δύο ημέρες πριν αυτή δημοσιευθεί επίσημα. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς ο πρόεδρος της ΕΟΚ οφείλει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και όχι να τη θέτει υπό αμφισβήτηση. Αυτή η σχέση του προέδρου με την επιτροπή διαιτησίας φτάνει μόνο στο να τον ενημερώνουν ποιοι θα είναι οι διαιτητές; Τα νέφη καχυποψίας έχουν ζώσει το ελληνικό μπάσκετ. Όταν θα βγουν τα ονόματα και των τριών συτγκεκριμένων διαιτητών θα δείτε ότι με τον τρόπο τους προκλήθηκαν τεράστια επεισόδια με φιλάθλους του ιστορικού Άρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Είμαστε σε ένα στάδιο που συλλέγουμε στοιχεία και μπορεί να απευθυνθούμε και στον εισαγγελέα για το αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.

Κάνω δημόσια έκκληση στον ηγέτη του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, καθώς και στους ηγέτες του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, αλλά και σε όλους τους διοικητικούς ηγέτες των υπόλοιπων ομάδων, όπως του ΠΑΟΚ, του Άρη και της ΑΕΚ. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά και ελκυστικά πρωταθλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εκατομμύρια φιλάθλους να περιμένουν τους αγώνες, και την ίδια στιγμή να αποδέχονται μια τέτοια κατάσταση.

Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό ότι στον κορυφαίο θεσμό του ελληνικού μπάσκετ, την ΕΟΚ, βρίσκεται στη θέση του προέδρου ένας άνθρωπος, ο οποίος –όπως προκύπτει από τα μηνύματά του– έχει ως κύριο μέλημά του την αγωνιστική πορεία μιας συγκεκριμένης ομάδας, του Προμηθέα Πάτρας. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του προέδρου να εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις μεταγραφών παικτών, ούτε να ενημερώνει προπονητές, δύο ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση, για τη σύνθεση των διαιτητών. Για το τελευταίο, υπάρχει και η ένορκη κατάθεση του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον πρόεδρο του Αμαρουσίου, ο οποίος κατέθεσε χωρίς καμία ιδιοτέλεια. Είναι ταυτισμένος με το ελληνικό μπάσκετ και μοναδική του έγνοια αποτελεί η διασφάλιση της ισονομίας, της διαφάνειας και των έντιμων σχέσεων στον χώρο. Παράλληλα, αξίζουν δημόσια συγχαρητήρια και στον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος, γνωρίζοντας ότι θα δεχθεί επιθέσεις, επέλεξε να φέρει στο φως αυτά τα σημαντικά στοιχεία, με στόχο να συμβάλει στην κάθαρση του ελληνικού μπάσκετ».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button