Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για το 1/4 των θανάτων από ζέστη στην Αθήνα
Η έρευνα δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου οι ακραίες θερμοκρασίες και τα συχνότερα κύματα καύσωνα τα καλοκαίρια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους.
Περισσότεροι από έναν στους τρεις θανάτους (37%), στους οποίους η ζέστη έχει παίξει ρόλο κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μπορούν να αποδοθούν ήδη στην άνοδο της θερμοκρασίας λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Η έρευνα δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου οι πιο ακραίες θερμοκρασίες και τα συχνότερα κύματα καύσωνα τα καλοκαίρια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται σταδιακά στις πιο ζεστές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.
Το ποσοστό «ενοχής» της κλιματικής αλλαγής ποικίλει από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη του κόσμου. Στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμάται ότι το 26,1%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θανάτους, οι οποίοι σχετίζονται με τη ζέστη, μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άνα Βισέδο-Καμπρέρα του Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1991-2018 από 732 τοποθεσίες σε 43 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις πόσο συμβάλλει πραγματικά η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην αύξηση της θνητότητας λόγω της ζέστης. Στη μελέτη, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρική Σχολής του ΕΚΠΑ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Η έρευνα εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 37% των θανάτων τα καλοκαίρια εξαιτίας των κυμάτων καύσωνα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στην Κεντρική και Νότια Αμερική (φθάνει π.χ. το 76% στον Ισημερινό και στην Κολομβία), καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία (μεταξύ 48% και 61% ανάλογα με τη χώρα).
Όσον αφορά συγκεκριμένες πόλεις, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν 189 επιπρόσθετοι θάνατοι στην Αθήνα (το 26,1% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη γενικότερα), 172 στη Ρώμη (32%), 156 στο Τόκιο (36%), 177 στη Μαδρίτη (32%), 146 στη Μπανγκόκ (53,4%), 82 στο Λονδίνο (33,6%) και 141 στη Νέα Υόρκη (44,2%).
Όπως είπε η κ. Καμπρέρα, «αναμένουμε το ποσοστό των σχετιζόμενων με τη ζέστη θανάτων να συνεχίσει να αυξάνει εάν δεν κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή ή δεν προσαρμοστούμε. Μέχρι στιγμής, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου, που είναι ένα κλάσμα αυτού που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, εάν οι εκπομπές (αερίων) συνεχίσουν να αυξάνουν ανεξέλεγκτες».
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η κλιματική επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων με πολλούς τρόπους, άμεσους και πιο έμμεσους, από το θερμικό στρες του σώματος, τις πυρκαγιές και την αυξημένη ρύπανση του αέρα έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την εξάπλωση ασθενειών από έντομα. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά σε μεγάλες θερμοκρασίες τότε αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ