Ποδόσφαιρο

1926 – Κανάρης: Η φιλικά προσκείμενη ομάδα στον Άρη και η σημαντικότητα της!

Όπως έχουμε πεί και παλιότερα, ο Άρης, από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του δεν υπήρξε απλά και μόνο ένας Ποδοσφαιρικός Σύλλογος αλλά εξελίχτηκε αμέσως και πολύ γρήγορα σε ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο με πολύ μεγάλη επιρροή σε ολόκληρη τη χώρα.

Πάνω σ’αυτή τη προοπτική οι άνθρωποι του Άρη φρόντισαν από την αρχή να δώσουν το στίγμα του μεγαλείου και ένας από τους τρόπους για να γιγαντώσει ο Σύλλογος ήταν η δημιουργία κάποιων ομάδων-φυτωρίων με φιλικά προσκείμενο χαρακτήρα.

Ο Άρης από τα πρώτα κιόλας χρόνια είχε τα “τσικό” του αλλά εκτός απ’αυτά είχε και κάποιες ομάδες που καλλιεργούσε για την εκγύμναση και δημιουργία ταλέντων και νεαρών ποδοσφαιριστών.

Σπινθήρ, Κίτρινη Θύελλα και Κανάρης είναι μερικές απ’τις ομάδες που ο Άρης είχε υπό τον έλεγχο του και για να μην παρεξηγηθούμε, αυτές δεν συμμετείχαν στα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης, καθώς μιλάμε για πολύ νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά είχαν δικό τους ανεπίσημο πρωτάθλημα, κάτι σαν πρωτάθλημα Ακαδημιών.

Ο Κανάρης είναι η ομάδα που μας απασχολεί και μέχρι σήμερα οι πληροφορίες που είχαμε γι’αυτόν ήταν εντελώς συγκεχυμένες.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο τύπος της εποχής, τα δημοσιεύματα και η αθλητική στήλη και κάποια στοιχεία έρχονται και πάλι στο φώς της δημοσιότητας 95 χρόνια μετά…

Ο μισός Κανάρης στις αρχές του 1926 ήταν μισός Άρης καθώς στο ρόστερ του βρίσκουμε 6 νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι αργότερα φόρεσαν τη κιτρινόμαυρη φανέλα!

Γκουντέλιας, Κοσματόπουλος, Κολωνιάρης (Χρήστος), Παίων, Βογδάνου και Καλτέκης έπαιζαν στον Κανάρη την αγωνιστική περίοδος 1925-1926 και όπως είναι λογικό (με τόσους σπουδαίους ποδοσφαιριστές) μοίραζαν 5αρες και 6αρες στις υπόλοιπες ομάδες (Ολυμπίκ, Αετός, Εθνικός Τούμπας, Μελιτέας, Μακεδονικός Αστήρ).

Ο Κανάρης, όπως είναι φυσιολογικό, φορούσε κιτρινόμαυρα και βάσει αποτελεσμάτων κατακτούσε το ανεπίσημο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου, όμως οι άνθρωποι του Ηρακλή, οι οποίοι κάποιοι απ’αυτούς είχαν διάφορα πόστα σε καίριες θέσεις στη τοπική ομοσπονδία της Θεσσαλονίκης είχαν διαφορετική άποψη.

Το ανεπίσημο πρωτάθλημα το κατοχύρωσαν στον Μελιτέα για αστείους λόγους και φυσικά το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν είχε αποδέκτη τον Άρη!

Γι’αυτό υπάρχει λόγος, καθώς στις 10 Ιανουαρίου του ίδιου έτους σε φιλικό αγώνα μεταξύ του Άρη και του Εθνικού (ήττα με 0-5) υπήρξαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων (του Άρη και του Ηρακλή) για το οποίο θα ασχοληθούμε κάποια άλλη μέρα με νέο άρθρο.

Η ουσία είναι ότι ο Κανάρης υπήρξε ένα από τα Σωματεία εκείνα που τροφοδοτούσε τον μεγάλο Άρη με ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερα ονόματα αυτά των Ιορδάνη Βογδάνου και τον θρυλικό “Νιόνιο” του Συλλόγου, Διονύση Καλτέκη.

Το παρακάτω δημοσιεύμα είναι στις 8 Φεβρουαρίου 1926 όταν και ο Κανάρης νίκησε τον Μελιτέα με 3-1 οπου στη σύνθεση του εντοπίζονται οι μετέπειτα ποδοσφαιριστές του Άρη!

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί (ακόμη) φωτογραφία του Κανάρη από εκείνη την εποχή αλλά στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης στοιχείων και φωτογραφιών ίσως έχουμε τη τύχη μια μέρα να δούμε μετά από σχεδόν 100 χρόνια μία από τις ομάδες που έδωσαν το δικό τους “στίγμα” για το μεγαλείο του Άρη μας!

πηγή: retro1914.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button