Ποδόσφαιρο

Όταν ο Άρης έκανε οπαδικες εκδρομές στην Τουρκία

Ο προπολεμικός ποδοσφαιρικός Άρης έχει γράψει αμέτρητες χρυσές σελίδες και έχουν τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως σελίδες που θα πρέπει να μνημονεύονται για πάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Μία απ’αυτές τις πολύ όμορφες και συνάμα ένδοξες και χρυσές σελίδες είναι το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Άρης στη Τουρκία τον Οκτώβριο του 1930.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και να μη λησμονηθούν από κανέναν τα γεγονότα του 1922 με τη καταστροφή της Σμύρνης αλλά και η ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, γεγονότα που είναι πολύ νωπά στις μνήμες του ελληνικού λαού και σε πολιτικό επίπεδο (βρισκόμασταν σε μια φάση ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία).

Το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δυο χωρών υπεγράφη τελικά στις 30 Οκτωβρίου 1930 και ο Άρης ταξίδεψε στη γείτονα χώρα μόλις 7 μέρες νωρίτερα, στις 23 Οκτωβρίου 1930, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο συνέβαλαν με μπροστάρη τον Άρη στην εν γένει ομαλοποίηση των δύο σχέσεων.

Ο Άρης φτάνει στη Πόλη και τυγχάνει θερμής υποδοχής από χιλιάδες Έλληνες! Οι ομάδες με τις οποίες όμως έπαιξε ο Άρης μαρτυρούν και το μεγαλείο του εγχειρήματος.

Οι κατά τεκμήριο ιστορικότερες, λαοφιλέστερες και πιο ένδοξες ομάδες στη Τουρκία είναι η Φενερμπαχτσέ και η Γαλατασαράϊ. Ο Άρης τέθηκε αντιμέτωπος και με τις δύο ως ο ισχυρότερος και σπουδαιότερος εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις 24 Οκτωβρίου 1930 θα αντιμετωπίσει στο στάδιο Ταξίμ τη Φενερμπαχτσέ και θα έρθει ισόπαλος 2-2 (Αγγελάκης 18′, Αργυριάδης 55′).

Δυο μέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1930, θα έρθει η βαριά ήττα από τη Γαλατασαράϊ με 5-1 αλλά ο Άρης ήδη θα γράψει ιστορία καθώς θα γίνει ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός Σύλλογος που θα ταξιδέψει στη Τουρκία για αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται και στον τύπο της εποχής, ότι την ομάδα ακολούθησαν και 60 περίπου οπαδοί με την ίδια αμαξοστοιχία ενώ και στους δυο αγώνες ο Άρης είχε γενικότερα και τη συμπαράσταση 2-3 χιλιάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στις κερκίδες.

Τα μέλη που ταξίδεψαν στη Τουρκία είναι οι ποδοσφαιριστές Κώσ.Βικελίδης, Βογδάνου, Κίτσος, Νικ.Βικελίδης, Οπλοποιός, Κατσαούνης, Αγγελάκης, Γκικόπουλος, Οικονόμου, Γεωργιάδης, Αργυριάδης, Καλτέκης, Κωσταρόπουλος, Κουμπλής, ο Τσέχος προπονητής Ντε Βαλέρ ενώ από πλευράς διοίκησης το παρόν έδωσαν οι Κατράντζος (παράγοντας) και ο πρόεδρος του Άρη Ιωάννης Αγγέλου.

Φώτο1: Ο Άρης παρατεταγμένος πλήρης στο στάδιο Ταξίμ στις 24 Οκτωβρίου 1930 αντιμέτωπος με τη Φενερμπαχτσέ.

Φώτο2: Ο τύπος της εποχής από την άφιξη του Άρη.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button