Φασούλας: «Ο Γκάλης με έκανε να κλάψω ύστερα από 33 χρόνια»
Ο Παναγιώτης Φασούλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στάθηκε στην δήλωση του Νίκου Γκάλη και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τα όσα είπε.
Ο «γκάνγκστερ» του ελληνικού μπάσκετ θέλοντας να σταθεί στα σενάρια που τον ενέπλεξαν με την ΕΟΚ είπε ότι δεν πρόκειται να προδώσει ποτέ τους συμπαίκτες του και ο Παναγιώτης Φασούλας δεν το άφησε ασχολίαστο.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Over Fm 104,9 αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΕΟΚ και έκανε ειδική αναφορά στα όσα είπε ο Νίκος Γκάλης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Για το κίνητρο για την υποψηφιότητά του:
«Γινόταν συζήτηση αρκετό καιρό τώρα γιατί δεν βγαίνουν μπροστά οι αθλητές, οι πρώην αθλητές. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κι εγώ μπας και βρεθεί κάποιος άλλος, να δω κάποια κινητικότητα. Δεν υπήρχε με τους περισσότερους που μιλούσα να μου λένε “γιατί δε βγαίνεις εσύ μπροστά;”. Και έτσι το αποφάσισα, γιατί θεωρώ ότι το μπάσκετ είναι κάτι το οποίο, τουλάχιστον με τους ανθρώπους που συζητάω, τους μπασκετικούς που έχουμε μεγαλώσει μαζί, είτε ως προπονητές είτε ως παίκτες, το μπάσκετ είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να μας ενώσει. Τα τελευταία χρόνια μας λείπει αυτή η καλή συζήτηση για το μπάσκετ, η καλή διάθεση του κόσμου απέναντι στο μπάσκετ, οι καλές ειδήσεις από το μπάσκετ».
Για την επιβεβλημένη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας:
«Η Ομοσπονδία του μπάσκετ οφείλει να είναι πιο εξωστρεφής, πιο διαφανής και οφείλει να εξηγεί στον κόσμο τις αποφάσεις που παίρνει. Και οφείλει να απολαμβάνει τα εύσημα των φιλάθλων και των υπόλοιπων Ελλήνων, αλλά και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ειδικά σε κακές στιγμές. Κακές στιγμές θα υπάρχουν πάντα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν και καλές από εδώ και πέρα. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή εγώ θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει στην Ομοσπονδία είναι να λειτουργεί ως οργανισμός, όχι ως επιχείρηση. Ένας οργανισμός που έχει οργανόγραμμα, που έχει γενικό διευθυντή, που αναλαμβάνουν άνθρωποι να κάνουν πράγματα και που έχουν την ευθύνη αυτών των πραγμάτων».
Για τους πρώην συμπαίκτες και συνεργάτες που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό του:
«Είναι τεράστια τιμή για μένα που τόσα παιδιά είναι υποψήφιοι. Δεν είναι ψήφος δημοφιλίας. Απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κόσμο. Αυτοί που είναι μαζί μου δεν είναι απλά πρώην αθλητές, έχουν εκλεγεί βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει προστιθέμενη αξία το γεγονός ότι έχουν ζήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τις χαμηλότερες βαθμίδες μέχρι και το κορυφαίο επίπεδο. Ξέρουμε τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι, τί προσπάθεια χρειάζεται για να διατηρήσεις σοβαρή ομάδα μπάσκετ».
Για τη φιλοσοφία του για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό μπάσκετ:
«Το έχω πει από την πρώτη μέρα. Το ζήτημα που εμείς θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο είναι ότι πρώτα είναι το μπάσκετ και μετά όλοι εμείς οι άλλοι. Είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητές, είτε ως παράγοντες, αντιλαμβανόμαστε ότι μεγαλύτερο από όλους μας είναι το μπάσκετ.
Τείνουμε να το ξεχάσουμε τα τελευταία χρόνια, το μπάσκετ είναι αυτό που μας ενώνει, δίνει προοπτική και ελπίδα σε παιδιά να βγουν από μια μονότονη ζωή και να αναδείξουν τα προσόντα τους. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο πράγματα για να κερδίσει κανείς από το μπάσκετ. Μόνο στην Ελλάδα το “πρώην αθλητής” είναι μειονέκτημα για κάποιον».
Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διαιτησία:
«Έχουμε καταθέσει ολόκληρο πρόγραμμα για τη διαιτησία, το οποίο θα λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο. Εμείς πιστεύουμε καταρχήν ότι στον αθλητισμό όλοι τιμωρούνται, όλοι υποβιβάζονται. Μόνο οι διαιτητές έχουν ανοδική πορεία. Θεωρώ ότι έχουμε πολλούς καλούς διαιτητές. Αλλά το σύστημα ορισμού και αξιολόγησης τους, αλλά και των παρατηρητών, είναι απαρχαιωμένο».
Για τις επαφές που έχει κάνει με τους προέδρους των Ενώσεων:
«Από την αρχή έχω τη διάθεση και πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα με όσους είναι υποψήφιοι και βλέπουμε τα σωματεία ένα-ένα ξεχωριστά και βεβαίως τους προέδρους των Ενώσεων. Πιστεύω πραγματικά στο ρόλο των Ενώσεων και με τιμά η επιστολή που έστειλαν, γιατί βγήκαν μπροστά και είπαν ότι θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας».
Για τις πιέσεις που έχουν δεχθεί οι Ενώσεις που είναι στο πλευρό του, στηρίζοντας την υποψηφιότητά του:
«Προφανώς και δέχονται πιέσεις. Δεν είμαι εδώ για να γκρινιάξω για τις πιέσεις, είναι μεγάλοι άνθρωποι και ισχυροί παράγοντες στο ελληνικό μπάσκετ. Επιμένω, δεν εκφράζουν τις Ενώσεις, εκφράζουν τον εαυτούς τους. Ένα άλλο θέμα είναι το πώς χρηματοδοτούνται οι Ενώσεις. Υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος; Λαμβάνουμε υπόψη τον αριθμό των αθλητών; Την τελευταία φορά που κοίταξα το μητρώο των αθλητών ήταν 520.000. Σ’ αυτό το μητρώο πρέπει να είμαι ακόμα εγώ γραμμένος. Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση σε ό,τι αφορά την καταγραφή των αθλητών».
Για τη θητεία του στο Δήμο του Πειραιά:
«Αν δεν υπήρχαμε εμείς, δε θα υπήρχε Δημοτικό Θέατρο. Έχουν γίνει πράγματα στον Δήμο Πειραιά. Πάντα με ρωτάνε γι’ αυτό και εγώ πρέπει να απαριθμώ πράγματα που έγιναν και να απολογούμαι για πράγματα που δε γίνανε. Σκοτωθήκαμε για να γίνουν πράγματα εκείνη την εποχή. Ο Γιάννης Μώραλης έχει κάνει αρκετά πράγματα για τον Πειραιά».
Για τη στήριξη του Νίκου Γκάλη στην υποψηφιότητά του και τη σχέση του με τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα:
«Με συγκίνησε πραγματικά ο Νίκος. Μίλησα μαζί του, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω κι εγώ εκ μέρους όλων των υπολοίπων, γιατί ήταν μια αντρίκια, παλικαρίσια δήλωση από τον άνθρωπο που πραγματικά είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων στην Ελλάδα όσον αφορά στο μπάσκετ. Το μήνυμα που του έστειλα ήταν ότι με έκανε και έκλαψα ξανά μετά από 33 χρόνια. Ήταν εξαιρετική τιμή γιατί ο Νίκος Γκάλης ανήκει στην ΕΟΚ, όταν, όπως, όποτε κι όπου θέλει αυτός».
Για τη θέση του μπάσκετ στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων:
«Το μπάσκετ πρέπει να ξαναπάρει τη θέση που είχε στις καρδιές των Ελλήνων, που ήταν κάτι ευχάριστο για να ασχολούνται μαζί του. Τα επεισόδια, οι διαιτησίες, οι γκρίνιες, αυτά πρέπει να τελειώσουν. Έχει Προολυμπιακό τουρνουά το καλοκαίρι, Θεού θέλοντος θα έχει Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να ασχοληθούμε με τις εθνικές ομάδες. Υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση για το γυναικείο μπάσκετ κι εδώ ακόμα λέμε ότι “εντάξει έχουμε και γυναικείο μπάσκετ”».
Για τα νέα παιδιά που πηγαίνουν στο εξωτερικό, σε κολλέγια, και αποδεικνύουν πώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αθλητές και αθλήτριες έχουν τεράστιες δυνατότητες:
«Αυτό το κέρδισαν μέσα από το μπάσκετ, με πολύ σκληρή δουλειά και πάλεψαν γι’ αυτό. Αυτά τα παιδιά έχουν κάνει ήδη την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρω αν θα παίξουν σε πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματικά, αλλά έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία».
Για το όραμά του για την επόμενη ημέρα της ΕΟΚ και γενικότερα του ελληνικού μπάσκετ:
«Υπάρχουν πράγματα που κάνουν οι άλλες Ομοσπονδίες και είναι εύκολο να γίνουν και σε μας. Δεν είμαστε οι… Αϊνστάιν, είμαστε οι τεχνοκράτες του μπάσκετ στην Ελλάδα. Το άλλο όραμα που έχω για το ελληνικό μπάσκετ είναι να συμμετάσχει με τους ανθρώπους των άλλων ομοσπονδιών, τον Κιριλένκο, τον Σαμπόνις, τον Ράτζα, τον Τούρκογλου. Με όλους αυτούς μοιραζόμαστε μια αγωνία για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, που παραπαίει κάθε μέρα μέσα από την άγονη κόντρα μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA».