ΓενικάΣινεμά

Το Yellow προτείνει: “Λώξη’, των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή

Όταν η “συμπερίληψη” έχει γίνει μέχρι και εταιρικό μότο, η απάντηση είναι η ζωή και οι πραγματικοί άνθρωποι. Η καθεμιά με τις ιδιαιτερότητες της.

Η Λωξάντρα Λούκας δεν είναι κάποιο συνηθισμένο άτομο με σύνδρομο ντάουν. Δεν ανήκει καν στο 5% των ατόμων με σύνδρομο ντάουν που απασχολούνται μερικώς σε κάποια δουλειά.

Του Κώστα Καρδερίνη:

“Λώξη’, των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή

Είναι μια ταλαντούχα ηθοποιός, χορεύτρια και εικαστικός, η οποία κατάφερε πολλές και δύσκολες πρωτιές, αν και διαθέτει μόνον το 13% των ικανοτήτων του φυσιολογικού ανθρώπου. Όλοι την θαυμάσαμε στα Ερωτευμένα άλογα της σούπερ ομάδας Εν Δυνάμει, παράσταση που παρουσιάστηκε και στην Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

“Λώξη’, των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή

Έγινε ο πρώτος συνάνθρωπός μας με σύνδρομο ντάουν που έκλεισε συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο, με κεντρικό ρόλο στη Φουέντε Οβεχούνα. Πρωτιά και στην Επίδαυρο με τις Τρωάδες του Κ.Θ.Β.Ε. Πρωταγωνίστησε επίσης, μαζί με το αγόρι της, στο σίριαλ Ο γιατρός. Και, επιπλέον, «έτρεξε» πανεπιστημιακό εργαστήρι art therapy, υπό τον συντονισμό της [μητέρας της] καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας Εν Δυνάμει Ελένης Δημοπούλου, του [πατέρα της] σκηνογράφου Ρίτσαρντ Άντονι Λούκας και της επίκουρης καθηγήτριας Αικατερίνης Κατσιάνα.

Το Yellow προτείνει: “Λώξη’, των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή

Ο μεγαλύτερος άθλος της ήταν η προσωρινή μετοίκηση και η συμμέτοχη στις εκτός έδρας [ζει στην Θεσσαλονίκη] εξαντλητικές πρόβες και τις παραστάσεις του Εθνικού για τη Φουέντε Οβεχούνα του Λόπε δε Βέγα. Αυτόν τον άθλο παρακολουθούν από πολύ κοντά οι σκηνοθέτες Ζάχος και Καφετζής στο φερώνυμο ντοκιμαντέρ Λώξη. Καταγράφουν όλη την πορεία μέχρι την πρεμιέρα της παράστασης, καθώς και τις προσωπικές και τις οικογενειακές σχέσεις, τις αρετές, τις αδυναμίες, το πείσμα, την υπομονή, το τσαγανό και το δυναμικό έργο όλων των συντελεστών «για χάρη της αγάπης».

“Λώξη’, των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή

Η αξία του σκηνοθέτη Δημήτρη Ζάχου είναι εγνωσμένη από τις πολύ ιδιαίτερες ως και εξαίρετες μικρού μήκους δουλειές του [Πιγκουίνοι, Επιχείρηση Ξένιος Ζευς, Αυστραλία, Βούτα, Roll & Rock, Χυμός πορτοκάλι]. Ο δε Θανάσης Καφετζής έχει στο ενεργητικό του ένα πολύ πρωτότυπο ντοκιμαντέρ [Το γκόσπελ του Μιχίελ]. Οι δυο τους ένωσαν δυνάμεις για να καταγράψουν εκ του σύνεγγυς το πολύπλευρο φαινόμενο της Λωξάνδρας Λούκας, της Λω και της Lloxy. Τα κατάφεραν; Χώρεσε η προσωπικότητά της σε 87 λεπτά; Και ναι και όχι! Όμως μας έδωσαν να δοκιμάσουμε κατιτίς από τις φακές και την Λώξη του μέλλοντός μας, από τη συμπερίληψη που δεν έφτασε ακόμη αλλά πορεύεται μέσω αυτού του σπάνιου πλάσματος.

Εκτός από τις μουσικές της παράστασης, ακούμε και τις συνθέσεις των Kolida Babo, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Αριδαία και τα κάλαντα της Μπάμπως [Κόλιντα Μπάμπω] και έφτασαν να ενταχθούν στο δυναμικό της λονδρέζικης εταιρίας MIC [Music Inspires Change].

ΠΗΓΗ: www.mic.gr

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button