ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: 15.60.75 Numbers Band – “Jimmy Bell”

“Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε επιτυχίες, μας ενδιαφέρει να γράψουμε ιστορία”, Robert Kidney

Οι μισοτραγουδισμένες, μισομιλημένες διακηρύξεις του Robert Kidney είναι γεμάτες χαρακτήρες, διηγήματα, θρήνους κι ερωτήσεις. Δημιουργία που επιβεβαιώνει τη ζωή και αντανακλάται στον μισό αιώνα – μια “σκοτεινή” ομάδα καλλιτεχνών πραγματικά απαλλαγμένη από τους περιορισμούς της συντηρητικής επιχειρηματικής νοοτροπίας της μουσικής βιομηχανίας. Είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που έδωσαν μέρος της ζωής τους για να στηρίξουν αυτή τη μουσική.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Jimmy Bell” από τους 15.60.75 Numbers Band. Κυκλοφόρησε το 2000 μέσα από το άλμπουμ “Jimmy Bell’s Still in Town”, ένα μεθυστικό και υπνωτικό κομμάτι που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ…

15.60.75 Numbers Band

Ο μακροχρόνιος συνδυασμός μπλουζ-ροκ, οι Numbers Band δημιουργήθηκαν στο Κεντ στα μέσα του 1969 από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Robert Kidney και τον σαξοφωνίστα Terry Hynde, οι οποίοι παρέμειναν μαζί ο πυρήνας του συγκροτήματος τις δεκαετίες ύπαρξής του. Άλλαξε ονομασία σε 15 60 75, αλλά πάντα αποκαλούνταν απλά Numbers Band από το κοινό και παρέμειναν πιστοί στις αξίες τους όλα αυτά τα χρόνια. Πολλοί θαυμαστές έχουν την εντύπωση ότι το συγκρότημα παραμένει στην αφάνεια από επιλογή, στην πραγματικότητα όμως ποτέ δεν τους προσφέρθηκε συμβόλαιο από καμία δισκογραφική εταιρεία.

Δεν είχαν ποτέ βλέψεις για χρήματα ή φήμη, τα τραγούδια τους ηχογραφήθηκαν εκτός και χωρίς την επιρροή των προτύπων της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας. Επιτρέποντας όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβολές της τεχνολογίας γίνεται, χωρίς τη χρήση ακουστικών, απομόνωση και επανάληψη. Είναι γεμάτο λάθη και γνησιότητα όπως είναι οι αληθινές παραστάσεις…

15.60.75 Numbers Band

Η μουσική “δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί”, “δεν μπορεί να οριστεί”, “είναι πολύ πρωτότυπη”. Η μουσική βιομηχανία δεν ασχολείται πια με τη μουσική. Πρόκειται για πώληση προϊόντων με τα οποία μπορεί να συνδεθεί το κοινό, είναι επιχείρηση. Ακόμα και η “εναλλακτική” μουσική έχει γίνει ταμπέλα.

“Η μουσική βιομηχανία, τα μέσα ενημέρωσης και η τηλεόραση καθορίζουν για το αμερικανικό κοινό τι είναι καλή μουσική παίζοντας και υποστηρίζοντας μόνο αυτό που είναι κερδοφόρο. Μας έχουν μάθει να αγνοούμε τα πάντα. Αυτό έξω από τη φιλοσοφία μας. Παίζουμε μόνο για τη μουσική”, Robert Kidney.

Έτσι, το συγκρότημα συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται έξω από το κατεστημένο του “Rock & Roll”. Η πλειοψηφία των ηχογραφήσεων χρηματοδοτήθηκε από φίλους που αγαπούσαν τη μουσική τόσο ώστε να βάζουν τα δικά τους χρήματα.

Ο Robert Kidney πήρε μια κιθάρα και άρχισε να μαθαίνει να παίζει στα 16 του. Αγόρασε έναν δίσκο 45άρι που ονομαζόταν Guitar Boogie Shuffle και ο ξάδερφός του, Larren Hesson, δίδαξε στον Robert να παίζει. Στα 17 του, έπαιζε σόλο σε καφετέριες και επίσης σε πολλές παραστάσεις στο La Cave στο Κλίβελαντ. Δεν βρήκε ποτέ τον χρόνο να μάθει να διαβάζει μουσική. Μετά από μια σύντομη θητεία στην υπηρεσία στο Σικάγο, επέστρεψε στο βορειοανατολικό Οχάιο την άνοιξη του 1969. Ένας φίλος, ο Gary Hawk, είχε δημιουργήσει ένα συγκρότημα με το όνομα Pig Iron στο Wadsworth του Οχάιο. Μετά από κάποιες κοινές εμφανίσεις του πρότειναν να γίνει ο Frontman της μπάντας. Ο Robert άλλαξε το όνομα του συγκροτήματος σε 15 60 75.

15.60.75 Numbers Band

Ο τίτλος του συγκροτήματος πάντα προκαλούσε την περιέργεια των θαυμαστών. Οι θαυμαστές τους αποκαλούσαν The Numbers γιατί ήταν πιο εύκολο από το να προσπαθήσουν να βάλουν σωστά τα στοιχεία. Οι αριθμοί δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε ένα όνομα πριν, και το πολιτικό κλίμα το 1970 ήταν αρκετά οργουελικό. Ο Robert διάλεξε μια ακολουθία αριθμών που αναφέρονται σε ένα βιβλίο που έγραψε ο Paul Oliver που ονομάζεται The Blues Fell This Morning.

Το συγκρότημα κατοικεί στο βορειοανατολικό Οχάιο. Έχουν πολλές ηχογραφήσεις στο ενεργητικό τους και περισσότερη μουσική από όση μπορούν να κυκλοφορήσουν. Ο Robert έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει με τον Anton Fier και τους Golden Palominos. Μαζί με τον αδελφό του Jack έχουν κάνει δύο περιοδείες στην Ολλανδία, ταξίδεψαν επίσης στο Λονδίνο το 1998 για να εμφανιστούν στο Disastodrome παραγωγή David Thomas. Όλο το συγκρότημα εμφανίστηκε στο Royal Festival Hall το 2000.

15.60.75 Numbers Band

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button