Γενικά

Το τελευταίο αντίο του τεράστιου Ένιο Μορικόνε (video)

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε, σε κλινική στη Ρώμη, όπου νοσηλευόταν καθώς είχε σπάσει τον μηρό του

Ο Ιταλός συνθέτης που έκανε γνωστά τα “σπαγγέτι γουέστερν” άφησε ένα αποχαιρετιστήριο κείμενο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του.

Σε μια ανάρτησή στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε ολόκληρο το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Ένιο Μορικόνε, όπου χαιρετά καλούς φίλους (μεταξύ των οποίων τον Πεπούτσο, όπως αναφερόταν χαϊδευτικά στον Τζουζέπε Τορνατόρε), τα παιδιά και τα εγγόνια του, αλλά και στον έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του, Μαρία, στην οποία αφήνει το πιο επίπονο αντίο.

Ennio Morricone

“Εγώ, ο Ένιο Μορικόνε, πέθανα.

Το ανακοινώνω έτσι σε όλους τους φίλους, που βρίσκονταν πάντα κοντά μου αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται λίγο πιο μακριά, τους οποίους αποχαιρετώ με πολλή αγάπη. Είναι αδύνατον να τους κατονομάσω όλους.

Αλλά μια ειδική αναφορά θα κάνω στους Πεπούτσο και τη Ρομπέρτα, τους αδελφικούς φίλους που ήταν παρόντες στα τελευταία χρόνια της ζωής μας.

Υπάρχει μόνο ένας λόγος που με σπρώχνει να τους χαιρετίσω όλους με αυτόν τον τρόπο και να έχω μια κηδεία σε κλειστό κύκλο: δε θέλω να ενοχλώ.

Αποχαιρετώ με πολλή αγάπη την Ίνες, τη Λάουρα, τη Σάρα, τον Έντζο και τον Νόρμπερτ, με τους οποίους εγώ και η οικογένειά μου μοιραστήκαμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τις αδερφές μου, Αντριάνα, Μαρία και Φράνκα, και τους αγαπημένους τους, και να τους θυμίσω πόσο τις αγαπούσα.

Ένα βαθύ και έντονο αντίο στα παιδιά μου, Μάρκο, Αλεσάντρα, Αντρέα και Τζιοβάνι, στη νύφη μου, Μόνικα και στα εγγόνια μου, Φραντσέσκα, Βαλεντίνα, Φραντσέσκο και Λούκα.

Ελπίζω να έχουν καταλάβει πόσο πολύ τους αγάπησα.

Αφήνω τελευταία (αλλά όχι λιγότερο σημαντική) τη Μαρία. Θυμάμαι ξανά την εξαιρετική αγάπη που μας κράτησε μαζί και στεναχωριέμαι που την αφήνω. Σε αυτήν, το πιο επίπονο αντίο”.

Ennio Morricone

Συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και τρομπετίστας, ο Μορικόνε είχε γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής.

Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.

Ennio Morricone

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και Μίνα. Έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-75) για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).

Ο Ένιο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το “The Ecstasy of Gold”, μουσικό θέμα της ταινίας “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”, το “A Man with Harmonica”, το “Here’s to You”, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ, και το “Chi Mai”. Έγραψε ακόμη το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

Ennio Morricone

Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλυγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν.

Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως “Days of Heaven”, “The Mission”, “Οι Αδιάφθοροι”, “Cinema Paradiso” και “Bugsy”. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε. Στον 21ο αιώνα, έγραψε μουσική για ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).

Ennio Morricone

Το 2007 παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ “για την πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες”. Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης, απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας “Μισητοί 8”. Ο Μορικόνε είχε αποσπάσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

https://youtu.be/iCiCIpxTmVM
https://youtu.be/hLe9gTKQ4LU

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button