Ποδόσφαιρο

Τι ισχύει με τον Παναθηναϊκό και την αναστολή που θέλει να ζητήσει

Πολύ δύσκολο έως απίθανο θεωρείται το να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πετύχει την αναστολή της ποινής του.

Με το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μερικώς η τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταχωρήθηκαν την Δευτέρα στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) και αναφέρονται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προκηρυχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2019 και έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

Και ενώ ήδη “τρέχει” από την 13η Ιανουαρίου 2020 νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. Ευρώ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει συγκεντρωτικά εδώ και ενάμιση έτος (από τις 9/7/2018 έως και 3/2/2020) το ποσό των 34,6 εκατ. Ευρώ μέσω έξι διαδοχικών ΑΜΚ στην Πράσινη ΠΑΕ! Κι’ όχι μόνο αυτό. Μετά την ιστορική “στάση πληρωμών” τον Σεπτέμβριο του 2017 (με Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο) και τη διάλυση της ομάδας που είχε χτιστεί τότε, η ΠΑΕ δεν έχει πλέον βαρύ δάνειο στην “καμπούρα” της. Τα δύο σημαντικότερα δάνειά της αποπληρώθηκαν λόγω… Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, καθώς ένας από τους όρους που είχε βάλει ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας για την πρόοδο (τότε…) του deal με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ήταν ακριβώς αυτή η αποπληρωμή των δανείων: εξαφανίστηκε… άπραγος, αλλά εμμέσως ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό το club.

Το χρέος της ΠΑΕ είναι πλέον μικρότερο των 18 εκατ. Ευρώ και ενδέχεται στο τέλος της σεζόν να προσεγγίσει τα 12-14 εκατ. Ευρώ. Σίγουρα, όμως, δεν θα πέσει κάτω από 10 εκατ. Ευρώ. Αρκεί αυτή η εντυπωσιακή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα απομείωσή του για να ζητήσει ο Παναθηναϊκός με σοβαρές προσδοκίες την αναστολή της “ευρωπαϊκής” ποινής του και να επιστρέψει άμεσα, από την επόμενη σεζόν, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Οχι!

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταβληθεί… “ντούκου” σημαντικό ποσό του χρέους (το ακριβές ύψος του οποίου είναι άγνωστο) που θα καλύπτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις οφειλές της ΠΑΕ μέχρι το 2017, δηλαδή μέχρι το χρονικό σημείο στο οποίο επιβλήθηκε η σχετική ποινή. Χώρια που σύμφωνα με το ενδεδειγμένο μοντέλο διαχείρισης των ποδοσφαιρικών εταιρειών, τα έσοδα ενός κλαμπ πρέπει να προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ίδιες πηγές και όχι από το πορτοφόλι του αφεντικού: υπ’ αυτή την έννοια το λες και “μπούμερανγκ” για τον Παναθηναϊκό το βασικό “όπλο” του αν ζητήσει αναστολή της “ευρωπαϊκής” ποινής του.

Σε κάθε περίπτωση, οι διοικούντες την ΠΑΕ σκέφτονται σοβαρά, αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα κάνουν κίνηση προς το αρμόδιο τμήμα της UEFA (Club Financial Control Body – CFCB). Αν την κάνουν τελικά, το καλό “πρόσωπο” του Παναθηναϊκού προς τα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και οι όποιες συζητήσεις είχε έως τώρα ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Ζόραν Λάκοβιτς, τον Χέρμπερτ Χούμπελ και τον Πετρ Φούσεκ περί των τεκταινόμενων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα παίξουν απολύτως κανέναν ρόλο στην υπόθεση της τιμωρίας του συλλόγου. Εκεί, σ’ αυτές τις υποθέσεις, μετρούν μόνο τα νούμερα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button