ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Στο στόχαστρο ερευνών η Νάπολι για τη μεταγραφή του Οσιμέν

Η Νάπολι βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, για την υπόθεση της μεταγραφής του Βίκτορ Οσιμέν από τη Λιλ, το 2020.

Η έρευνα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται, εντός των ημερών να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, την ώρα που η Γιουβέντους τιμωρήθηκε με αφαίρεση 15 βαθμών, για μία υπόθεση μεταγραφικής υπεραξίας.

Η Γιουβέντους δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα που… απασχόλησε την FIGC, καθώς η εισαγγελία της Νάπολης ζήτησε εξάμηνη παράταση για την διερεύνηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περίοδο 2020-2021 του συλλόγου της Καμπανίας, σχετικά με την μεταγραφή του Οσιμέν. Η ιταλική Δικαιοσύνη, ενημέρωσε πρόσφατα όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης για την επέκτασης των ερευνών, προκειμένου να επικεντρωθεί σε μια σειρά πτυχών που σχετίζονται με το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Νιγηριανός, αλλά και άλλοι πρώην παίκτες που εντάχθηκαν στους «παρτενοπέι» αυτήν την περίοδο.

Με σχετική επιστολή του, ο εισαγγελέας της Νάπολης, Φραντσέσκο Ντε Φάλκο, απευθύνθηκε στην διοίκηση του ναπολιτάνικου συλλόγου που εμπλέκεται στις έρευνες για την αγορά του παίκτη από την γαλλική Λιλ.

Η επίσημη συμφωνία υπολογίσθηκε, τουλάχιστον στα… χαρτιά, στα 71 εκατομμύρια ευρώ (52 εκατομμύρια σε μετρητά και πώληση του Ελληνα τερματοφύλακα, Ορέστη Καρνέζη και τριών παικτών της Primavera), για την οποία στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές αναλύσεις και άλλες διασταυρώσεις από την Guardia di Finanza στην Νάπολη, αλλά και από την αντίστοιχη γαλλική μονάδα έρευνας που ερευνά τους λογαριασμούς των «Λιλουά». Τεχνικά, η εισαγγελία της Νάπολης θα μπορούσε να κλείσει την έρευνα την ερχόμενη άνοιξη, ενώ, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αλληλογραφίας με τους Γάλλους, θα μπορούσε να αναδείξει την εγκληματική ενέργεια, με σκοπό την έναρξη της δίκης.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν email και συμβόλαια που αφορούσαν στην αγορά του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή, αλλά και άλλα στοιχεία, που σχετίζονται κυρίως με την μεταγραφή από την Νάπολι στην Λιλ, του Καρνέζη και άλλων τριών νεαρών παικτών. Η αξιολόγηση των τριών παικτών της Primavera, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στην ομάδα της Λιλ, αμφισβητεί όλο και περισσότερο τους ερευνητές που συντονίζει ο αναπληρωτής, Βιντσέντζο Πιστσιτέλι.

Οπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα, η αξία των τεσσάρων παικτών, είναι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα η πορεία της καριέρας τους, αναδεικνύει μια πολύ διαφορετική οικονομική πραγματικότητα. Πρόκειται δηλαδή, για υπερτιμολόγηση που θα επηρέαζε τον καθορισμό των προϋπολογισμών των δύο συλλόγων που συμμετέχουν στην συμφωνία.

Το έργο των Γάλλων δικαστών, σε συνδυασμό με την καταγγελία των νέων διοικούντων την Λιλ για ορισμένες πράξεις των προκατόχων τους, κατέστησαν δυνατή την συμπλήρωση του φακέλου. Ο Οσιμέν, αποκτήθηκε για 52 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην συνέχεια συμπληρώθηκε με την πώληση του τερματοφύλακα, Ορέστη Καρνέζη (ο οποίος έπαιξε μόνο ένα ματς σε δύο σεζόν στην Λιλ πριν λύσει το συμβόλαιό του το περασμένο καλοκαίρι) και τρεις παίκτες από την ομάδα Primavera της εποχής, οι οποίοι μάλιστα, δεν υπέγραψε ποτέ συμβόλαιο με τον γαλλικό σύλλογο. Πρόκειται για τον Λουίτζι Λιγκουόρι (παίζει στο περιφερειακό πρωτάθλημα με την Καζόρια), τον Κλαούντιο Μάντσι (παίζει στην Τούρις στη Serie C) και τον Τσίρο Παλμιέρι (παίζει στην Νόλα στη Serie D), με προϋπολογισμό 21,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί με το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης στις οικονομικές καταστάσεις, εικάζονται και δόλιες δηλώσεις, αδίκημα που αφορά τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, για μέρος του ποσού που καταβλήθηκε στην Λιλ, δηλαδή λίγο πάνω από 21 εκατ. ευρώ, επί του οποίου καταβλήθηκαν 4,6 εκατ. ως φόρος προστιθέμενης αξίας.

Η αθλητική Δικαιοσύνη της Ιταλίας έχει τελειώσει το έργο της σε αυτήν την υπόθεση, καθώς ο εισαγγελέας της FIGC, Τζιουζέπε Τσινέ, υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να ζητήσει από την εισαγγελία της Νάπολης τα έγγραφα στην υπόθεση Οσιμέν, σε ένα… σενάριο που φαίνεται τουλάχιστον επαναλαμβανόμενο. Παράλληλα, ο Ναπολιτάνος ποινικός δικηγόρος, Φάμπιο Φουλτζέρι, ο οποίος εκπροσωπεί την Νάπολι, δήλωσε προ μηνών στην τοπική εφημερίδα «Il Mattino»: «Σε αυτήν την περίπτωση, ο ναπολιτάνικος σύλλογος είναι απολύτως ήρεμος, επειδή η υπόθεση έχει αντιμετωπισθεί από τα δικαστήρια». Ο Φουλτζέρι, αναφερόταν στην αθώωση από δικαστήριο της Νάπολης, όταν εμφανίσθηκαν οι πρώτες υποψίες σχετικά με το ιστορικό του συμβολαίου του Οσιμέν πριν από δύο χρόνια.

Από εδώ και πέρα αναμένονται ποινικοί και πειθαρχικοί έλεγχοι, ακόμη κι εάν αυτό, σημαίνει συγκρίσεις με την κατάσταση της Γιουβέντους, ως υπερασπιστική γραμμή. Ωστόσο, προς το παρόν, για την υπόθεση Οσιμέν, δεν εχουν εντοπισθεί τηλεφωνικές υποκλοπές από τις οποίες θα προέκυπτε η υποτιθέμενη μέθοδος που χρησιμοποιούσε ο σύλλογος της Γιουβέντους για την κατασκευή αμφίβολων ισολογισμών.

Πρόκειται για μια λεπτομέρεια, που πιθανώς θα κάνει την διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων, αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι «παρτενοπέϊ», την ώρα που η FIGC περιμένει υπομονετικά τους εισαγγελείς για να παραλάβει τα σχετικά έγγραφα, όπως συνέβη και με τον φάκελο των «μπιανκονέρι».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button