Γενικά

Στεργίου (φοιτητής ΑΠΘ): Αυτά έγιναν στην Πρυτανεία, σε λίγο οι αστυνομικοί θα είναι περισσότεροι από τους φοιτητές

Ο Λευτέρης Στεργίου, ένας εκ των 31 συλληφθέντων τις 22/2 στο κτήριο Διοίκησης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Yellow Radio 101.7 FM για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και το φοιτητικό κίνημα.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Σουτ μπανάνα στο γάμα» με τους Θωμά Νικολό, Εύη Αλεξίου και Πέτρο Γαβριηλίδη:

Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ: «Είμαι φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο 6ο έτος και τελειώνω φέτος. Είμαι μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου. Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα προχωρούν σε μαζικές δράσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των φοιτητικών συλλόγων προχωρήσανε ορισμένοι σύλλογοι σε κατάληψη της Πρυτανείας. Δεν προκαλούσαμε κάτι και ενημερωθήκαμε ότι ο Πρύτανης είχε προχωρήσει σε ενημερώσει της εισαγγελέα και καλούσε σε παρέμβαση. Να πούμε ότι ο Πρύτανης δεν εμφανίστηκε ποτέ στον χώρο, δηλαδή όσα ισχυρίζεται σε φθορές είναι αβάσιμα και ψευδή. Απορούμε πώς τα έμαθε αφού δεν ήταν στον χώρο. Επικαλούταν πώς έχουν μπει εξωπανεπιστημιακοί, που δεν ισχύει. Τα ΜΑΤ εισέβαλλαν και προχώρησαν σε προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και εγώ. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ήμασταν σε φοιτητές, δεν έγινε καμία φθορά, κανείς εργαζόμενος δεν τραμπουκίστηκε. Θέλω να τονίσω ότι οι κατηγορίες που μας προσάπτει ο πρύτανης είναι ανυπόστατες».

Για το εάν έγιναν φθορές: «Δεν έχω δει καμία φθορά. Άλλο το ότι γίνονται φθορές στο πανεπιστήμιο, δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας αγώνα. Ο πρύτανης με την Κεραμέως προχωρήσανε σε μία πρόβα τζενεράλε σε αυτό που πάνε να περάσουνε.

Για τον νόμο που πέρασε για την πανεπιστημιακή αστυνομία: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι ένα νομοσχέδιο που είναι αντιδραστικό. Οι πιο βασικές διατάξεις είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι κάμερες, οι πειθαρχικές για διαγραφές φοιτητών, η ελάχιστη βάση εισαγωγών. Οι φοιτητές αποκλείονται από το μάθημα όχι γιατί αγωνίζεται. Αυτό που διεκδικούμε είναι να υπάρχει στο πτυχίο και αυτό να είναι η προϋπόθεση για την άσκηση της εργασίας».

Στη συνέχεια τόνισε για την έξοδο από τα δικαστήρια και τον κόσμο που περίμενε εκεί πώς «μας έδωσε μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία. Καλούμε τον κόσμο να παλέψει. Αν ήμουν μόνος μπορεί όντως να μην κρατούσα την ίδια στάση. Ο συλλογικός αγώνας είναι αυτός που σου δίνει δύναμη να παλέψεις για τη συνέχεια. Χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια. Περίμενα ότι θα έχει κόσμο, φαίνεται ότι οι σύλλογοι έχουν αντανακλαστικά και κάνουν τέτοιες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, όπως και οι καθηγητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματα. Καταλαβαίνουμε ότι σε λίγο οι αστυνομικοί θα είναι περισσότεροι από τους φοιτητές».

Για τις κατηγορίες που δέχθηκε: «Απείθεια, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά δημόσιας περιουσίας». Στη συνέχεια υπογράμμισε πώς «δεν επιτέθηκα σε κανέναν άνδρα της ΕΛΑΣ. Στον χώρο της Πρυτανείας δεν όρμισα σε κανέναν. Εκεί που ήμουν μέσα στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, έπεσαν πάνω μου πέντε αστυνομικοί, με χτύπησαν με μπουνιές με έριξαν κάτω. Δεν ήμουν ο μόνος που δέχθηκα τη βία».

Για την επόμενη ημέρα μετά από όλα αυτά: «Εμείς θα συνεχίσουμε, οργανώνουμε την Πέμπτη νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης στις 1 στο άγαλμα Βενιζέλου. Ρίχνουμε το βάρος στο ζωντάνεμα των σχολών μας, έναν χρόνο τώρα έχουμε υποχρεωθεί να είμαστε έξω από τον φυσικό μας χώρο. Μας ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση, μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας περισσότερο από την κυβέρνηση. Να ανοίξουν οι σχολές μας, οργανωμένη απειθαρχία που περνάει μέσα από τις σχολές. Η κυβέρνηση ποντάρει στα κλειστά πανεπιστήμια. Παρόλο τα εμπόδια οι φοιτητικοί σύλλογοι καταφέραμε να είμαστε εκεί και να αντιδρούμε».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button