Ποδόσφαιρο

Στήριξη της UEFA στον Κλάτενμπεργκ!

Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA στην Ελλάδα μιλά για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του για ΕΠΟ, Κλάτενμπεργκ, Ζαγοράκη και την ολιστική μελέτη.

Αναλυτικά όσα δημοσιεύτηκαν στο «Gazzetta.gr»:

“Επί τρία χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA / UEFA στην Ελλάδα. Θεωρούνταν πιο «αυστηρός» ο Αυστριακός δικηγόρος Χέρμπερτ Χούμπελ από τον Τσέχο Πέτερ Φούσεκ, ο οποίος είχε το ρόλο του «τοποτηρητή»-εμπειρογνώμονα στην ΕΠΟ. Είδαν πολλά τα μάτια του, άκουσαν πολλά τ’ αυτιά του. Επί των ημερών του εγκαθιδρύθηκε το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο (πριν από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες…), επί των ημερών του ήρθε στη χώρα μας ο Βίτορ Μέλο Περέιρα και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, επί των ημερών του έγιναν πολλά που δεν περιποιούν τιμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ισως κάποια στιγμή, προφανώς όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, θελήσει να μιλήσει ο Χέρμπερτ Χούμπελ για όλα εκείνα τα αλησμόνητα της τριετίας του, όταν άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο, αλλά συνέβησαν και ουκ ολίγα ντροπιαστικά που έφεραν την Ελλάδα δις προ του ποδοσφαιρικού «Grexit». Ισως και όχι! To «Grexit» τελικά δεν έγινε ποτέ, η περίφημη «Monitoring Committee» αποχώρησε. Ο Χούμπελ είναι πλέον επικεφαλής της “Governance and Compliance Committee” (Επικεφαλής της Επιτροπής Xρηστής Διοίκησης και Συμμόρφωσης) στην UEFA. Κάτι σαν «υπερπαρατηρητής», σαν «υπερτοποτηρητής» των πάντων. Και όπως θα αντιληφθείτε από τη μίνι συνέντευξή του στο Gazzetta, παρατηρεί ακόμα τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ασκεί κριτική στην ΕΠΟ η οποία ακόμα περιμένει τουλάχιστον 6 (ή και 8) εκατ. ευρώ από την UEFA διότι το καταστατικό της δεν έχει εναρμονιστεί με την «Ολιστική Μελέτη», δείχνει ενημερωμένος για τα πάντα σαν άλλος “Big Brother”, μιλάει για τον Θοδωρή Ζαγοράκη και την ανάγκη πρόσληψης ενός έμπειρου CEO στην ΕΠΟ και υπερασπίζεται τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, του οποίου η εβδομαδιαία κριτική πολύ περισσότερο από τις επιλογές στους ορισμούς και την απόδοση των ξένων διαιτητών έχουν προκαλέσει εφέτος «γκρίνια» κατά διαστήματα από διαφορετικές ομάδες. Τονίζει, μάλιστα, μεταξύ άλλων ότι η UEFA προτίθεται να του ανανεώσει το συμβόλαιο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά γι’ αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο είναι πως Ελληνα δεν θα δούμε ως επικεφαλής της ΚΕΔ σύντομα!Η μίνι συνέντευξη έχει ως εξής…

– Κύριε Χούμπελ ποια είναι η εικόνα σας για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή και ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή ΕΠΟ;

Προφανώς, βλέπουμε ότι υπάρχει συνεχής ένταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και καιρό. Μεταξύ των συλλόγων, των περιφερειακών ενώσεων, της ΕΠΟ, του Υπουργείου Αθλητισμού, ακόμη και στην εθνική ομάδα. Αυτή η ένταση δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να σταθεροποιηθούν.

Η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν τεράστιες δυνατότητες. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η UEFA και η FIFA συμβουλεύουν την ομοσπονδία, έστειλαν ειδικούς, ετοίμασαν σχέδια, την Ολιστική Μελέτη, αλλά δυστυχώς, βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο. Χρειάζεται δουλειά και χρόνος αλλά αν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Επιπρόσθετα, μετά και την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα, είδαμε πολλά περιστατικά βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αυτό ξεπερνά το ποδόσφαιρο, χρειάζεται και η υποστήριξη της κυβέρνησης.

– Τι προσπάθησαν να κάνουν οι FIFA/UEFA με τη σύνταξη της Ολιστικής Μελέτης και πώς βλέπετε την εφαρμογή της;

Η FIFA και η UEFA υπέγραψαν τη Δήλωση Προθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν πάντα τις ομοσπονδίες-μέλη τους. Η Ολιστική Μελέτη είναι ένας οδηγός, περιλαμβάνει συστάσεις που βασίζονται σε καλές πρακτικές στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το καθήκον τους και τώρα εναπόκειται στους ενδιαφερόμενους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου να εφαρμόσουν αυτά τα εργαλεία και να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές.

Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο και μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή ειδικά μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Για παράδειγμα, το Καταστατικό έχει εγκριθεί τον Αύγουστο και δεν είναι ακόμη ενεργό. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Oλο αυτό δημιουργεί απογοήτευση στην Ελλάδα και ανησυχίες στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν τη θέλησή τους να εξελιχθούν και να αλλάξουν τα πράγματα.

Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι κλειδί για εμάς. Πιστεύουμε ότι ένας έμπειρος άνθρωπος μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδία στη νέα εποχή.

Η μελέτη είναι ένας οδηγός – απλά πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα και να εφαρμοστεί.

Η διοίκηση της UEFA και της FIFA παρείχε στην Ελλάδα όλα τα εργαλεία, και πιστέψτε με, περισσότερο από κάθε άλλη Ομοσπονδία. Συνεπώς τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρότι η FIFA και η UEFA δεν ασχολούνται πλέον με τις καθημερινές εργασίες της ΕΠΟ, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και έτσι η χρηματοδότηση εξακολουθεί να περιορίζεται στην ομοσπονδία -λόγω των περιορισμένων εξελίξεων.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη διαιτησία, που είναι ανέκαθεν ένα από τα πιο ακανθώδη και φλέγοντα ζητήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν όχι το πιο ευαίσθητο. Κάθε εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας δηλώσεων, λεκτικών επιθέσεων σε διαιτητές και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και σωματικών επιθέσεων. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η διαιτησία χρειάζεται ανάπτυξη, υποστήριξη και ανεξαρτησία.

Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχει διαφυλαχθεί με το διορισμό ξένων εμπειρογνωμόνων που βοήθησαν επίσης στην εξάλειψη των προκαταλήψεων εναντίον της. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ένα πολύ δυνατό όνομα στη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να ευγνωμονεί που έχει έναν τόσο έμπειρο επαγγελματία στις υπηρεσίες του. Ηταν από τους κορυφαίους επαγγελματίες διαιτητές πολλά χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάνει εξαιρετική δουλειά και κρατά τις ισορροπίες όπως πρέπει σε ένα τόσο αγχωτικό και εχθρικό περιβάλλον.

Ο Μαρκ έχει την πλήρη υποστήριξη της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και από όσο γνωρίζω, η UEFA θέλει να παρατείνει το συμβόλαιό για επιπλέον 1-2 χρόνια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαιτησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει πλήρως στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ και η UEFA δεν θέλει με κανένα τρόπο να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

– Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή με βάση την εμπειρία σας υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες;

Πάντα υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει έδαφος για να αναπτυχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά χρειάζεται δουλειά, συνεργασία και αφοσίωση. Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να είναι ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη. Η ΕΠΟ θα πρέπει να αξιοποιήσει την εξαιρετική υποστήριξη που έχει πάρει από την FIFA και την UEFA και όλα τα εργαλεία που την έχουν δοθεί. Να ενεργεί και να υλοποιεί πιο γρήγορα»”.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button