Γενικά

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για την πανδημία

Τι θα ισχύσει από Δευτέρα για εργασία, είσοδο σε κλειστούς χώρους, αθλητισμό, ταξίδια, πιστοποιητικά, τεστ.

Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την αρχή της εβδομάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναδεικνύοντας την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε βασικό εργαλείο για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, αλλά και τον έλεγχο της πανδημίας γενικότερα.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των πολιτών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσίασε μικρή μείωση έπειτα από μέρες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, δείχνει σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας προς το παρόν.

Στα 10 ευρώ ορίζεται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες η ανώτατη τιμή για την πραγματοποίηση rapid test, ενώ η ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ ορίζεται στα 60 ευρώ. Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα. 

Από τη Δευτέρα 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με ίδιο κόστος. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση, σε τηλεοπτικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού και άθλησης θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ αντιγόνου ή μοριακό.

Ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε δημόσιες δομές πριν ταξιδέψουν. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση.
Όσον αφορά την άθληση, στα κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία μπορούν να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι, όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης έως έξι μήνες μετά τη διάγνωση και οι ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν αρνητικό rapid test έως 48 ώρες πριν. Ωστόσο είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται στην είσοδο έλεγχος πιστοποιητικών και ταυτοπροσωπίας με τη χρήση του COVID free app.

Τα γυμναστήρια που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους ή όσους διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 100% του χώρου τους. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζομένους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button