Γενικά

Ρωσία: «Εξτρεμιστική οργάνωση» η Meta λέει το δικαστήριο. Τέλος Facebook και Instagram

Το Facebook και το Instagram δεν είναι έτοιμα να θα επανεμφανιστούν στα smartphone των Ρώσων χρηστών του Διαδικτύου. Τη Δευτέρα, ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τα δύο κοινωνικά δίκτυα αφού η μητρική τους εταιρεία Meta αναγνωρίστηκε ως εξτρεμιστική οργάνωση.

«Δεχόμαστε το αίτημα της εισαγγελίας για απαγόρευση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Meta», της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, απεφάνθη το δικαστήριο, σύμφωνα με τα πρακτορεία. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει επίσης στη Meta, δεν επηρεάζεται από αυτό το μέτρο. Ο αμερικανικός όμιλος δεν έχει γραφείο στη Ρωσία.

Η Δικαιοσύνη ακολούθησε το αίτημα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας. «Οι δραστηριότητες της Meta (μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) στρέφονται κατά της Ρωσίας και των ενόπλων δυνάμεών της. Απαιτούμε την απαγόρευσή του και την υποχρέωση άμεσης εφαρμογής αυτού του μέτρου», δήλωσε εκπρόσωπος της FSB κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ένας εισαγγελέας ζήτησε επίσης την απαγόρευση του Meta, «λόγω ξεκάθαρων ενδείξεων εξτρεμιστικής δραστηριότητας».

Η νομική δράση ξεκίνησε λίγο αφότου το Reuters αποκάλυψε ότι ο όμιλος Meta είχε αλλάξει τους κανόνες μετριοπάθειας στην Ουκρανία και σε πολλές γειτονικές χώρες. Οι συντονιστές έλαβαν οδηγίες να μην κατεβάζουν αναρτήσεις που καλούσαν σε μίσος ή βία κατά του ρωσικού στρατού, καθώς και εκκλήσεις για το θάνατο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μέτα, ο οποίος αναγνώρισε αυτές τις πληροφορίες, πίστευε ότι ήταν ζήτημα σεβασμού της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης των πληθυσμών που υφίστανται στρατιωτική εισβολή.

Ως αντίποινα, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του Instagram, καθώς και νομικές ενέργειες για να χαρακτηριστεί η Meta ως εξτρεμιστική οργάνωση. Η αμερικανική ομάδα έχει αναθεωρήσει την πολιτική μετριοπάθειάς της επιτρέποντας μόνο στους Ουκρανούς να εκφράσουν το μίσος τους για τον εισβολέα και υπενθυμίζοντας ότι η ρωσοφοβία απαγορεύτηκε στην πλατφόρμα της.

Η Ρωσία είχε ήδη λάβει μέτρα κατά του Facebook, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο αφού η μητρική του εταιρεία μπλόκαρε τους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων RT και του Sputnik στην Ευρώπη. Το Twitter υπέστη την ίδια κύρωση.

Το YouTube μπορεί να είναι επόμενο στη λίστα. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή φορολογούσε την Παρασκευή τον αμερικανικό γίγαντα Google και την υπηρεσία βίντεο «τρομοκρατικών» δραστηριοτήτων της.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button