“Πυρά” Κλάτενμπεργκ στην ΚΕΔ για τους ορισμούς διαιτητών
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ εξαπέλυσε “πυρά” κατά της ΚΕΔ και τον τρόπο λειτουργίας της, κατά την παρουσία του πλάνου για την επαγγελματική διαιτησία στο Δ.Σ. της Superleague.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορηγίας για τη διαιτησία, είπε πως: «Στο παρελθόν, από την προηγούμενη εμπειρία μου… εμείς ως Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναζητούσαμε χορηγία για τη διαιτησία στη φανέλα των διαιτητών, στον πίνακα αλλαγής και στο σύστημα VAR, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι η ΕΠΟ δεν μπορούσε να βρει χορηγό επειδή η εικόνα της διαιτησίας έχει υποστεί φθορά λόγω καχυποψίας και γενικότερα το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο».
Σχετικά με τον ρόλο των ΕΠΣ, σημείωσε ότι: «Από την πείρα μου, οι ΕΠΣ συμμετέχουν σε θέματα διαιτησίας. Για παράδειγμα, οι πρόεδροι των ΕΠΣ ζητάνε να προωθηθούν οι διαιτητές , όχι με βάση την απόδοση τους. Αυτό που είναι αποδεκτό και κατανοητό είναι οι τοπικές επιτροπές διαιτησίας να υποστηρίζουν τους εκεί τοπικούς διαιτητές και να συνεργάζονται με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για την προώθηση των διαιτητών και κανένας άλλος.
Ωστόσο, όπως είδαμε τον Ιούλιο του 2022 όταν οι λίστες των διαιτητών δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από προέδρους των ΕΠΣ. Τότε, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ έκανε δήλωση ότι θα λύσει αυτός το θέμα με το που συγκροτηθεί η νέα η Επιτροπή Διαιτησίας .
Πράγματι είδαμε, με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας που ήταν επίσης μέλος και στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας που αποφάσισε τις λίστες των διαιτητών τον Ιούλιο του 2022 να κάνει τελικά αυτές τις αλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές περιλάμβαναν διαιτητές αγώνων που συμφωνήθηκε να προωθήσουν χωρίς αγώνες, δηλαδή χωρίς να έχουν αρχίσει τα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Επίσης, αυτές οι προαγωγές διαιτητών δεν έγιναν σύμφωνα με την απόδοση τους και όχι με βάση τον πίνακα κατάταξης που συμπεριλαμβάνει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης . Ένα παράδειγμα αυτού ήταν ότι ένας διαιτητής αγώνα που προήχθη ήταν 97ο στον πίνακα κατάταξης.
Θέλω να αναφέρω ένα σαφές παράδειγμα:
Όλα τα ξένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ήταν υπεύθυνα μόνο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο επιλεγμένα από την UEFA. Η υποεπιτροπή ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αποτελούνταν από ελληνικά μέλη με έδρα τα γραφεία της Ε.Π.Ο.
Στις τροποποιημένες λίστες που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, είδα έναν παρατηρητή που ανέβηκε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κατευθείαν στη Super League 1, χωρίς προηγουμένως τα υπεύθυνα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να έχουν συνεργαστεί με τον εν λόγω παρατηρητή και να γνωρίζουν την δουλειά του. Επίσης, αυτή η αναβάθμιση ήταν ενάντια στους κανονισμούς διαιτησίας».
Ακολούθως μάλιστα αναφέρθηκε σε αλλαγή διαιτητή που έγινε σε αγώνα, εννοώντας προφανώς το φετινό Παναθηναϊκός-ΑΕΚ.
Δείτε τις σημειώσεις του Κλάτενμπεργκ όπως ο ίδιος τις παρουσίασε στη διοργανώτρια: «Γίναμε επίσης μάρτυρες όταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έκανε αλλαγή ορισμού διαιτητή όταν ο Πρόεδρος της ΕΠΟ μετά από συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ έκανε προσωπικό τηλεφώνημα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας για να συζητηθεί αλλαγή ορισμού διαιτητών. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο ορισμός άλλαξε.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;;;
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ;;;
ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ;;;»
Και κατέληξε στο ότι:
«Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπήρξε κάποια επιρροή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και επομένως είναι σημαντικό η νέα εταιρεία να παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και να διασφαλιστεί ότι κανένας φορέας στην Ελλάδα δεν θα έχει επιρροή στην επαγγελματική διαιτησία ούτε η Super League 1 ούτε και η Ομοσπονδία. Η εταιρεία θα παρέχει επίσης σταθερότητα μεταξύ των δύο φορέων».