Ποδόσφαιρο

Πού ποντάρουν σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία για Μουντιάλ τριών ηπείρων με την Ελλάδα!

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί σφόδρα την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 και προχωρά στη δημιουργία φουτουριστική πόλης, με τεχνητό φεγγάρι (!!!) με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ιπτάμενα drones που θα αντικαθιστούν τα ταξί.

Χωρίς την Ελλάδα ωστόσο και την Αίγυπτο η υποψηφιότητα δεν συγκεντρώνει πιθανότητες επιτυχίας αφού μεσολαβούν μόλις 8 χρόνια από το Μουντιάλ του Κατάρ (επίσης χώρας της Μέσης Ανατολής).

Το τρελό σενάριο που θέλει την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, με την αρωγή της Ελλάδας να επεξεργάζονται σχέδιο κοινής υποψηφιότητας για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030 έπεσε σαν «βόμβα» στην βορειοαφρικανική χώρα, αλλά και στην Μέση Ανατολή την στιγμή που στη χώρα μας αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, αλλά και θυμηδία.

Ένα τόσο ακραίο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά; Δύσκολο να προβλέψει κανείς στην παρούσα φάση, ωστόσο σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία φαίνεται πως το πιστεύουν ακράδαντα έχοντας βάλει εδώ και μήνες στο τραπέζι των συζητήσεων και την χώρα μας, προκειμένου να γίνει πράξη του άκρως φιλόδοξου εγχειρήματος για το πρώτου Μουντιάλ που θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Ασία).

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες του αραβικού Συνδέσμου, αλλά και η στρατηγική γεωγραφική της θέση, την καθιστούν ως απαραίτητη δύναμη στον σχεδιασμό για την συγκεκριμένη συνυποψηφιότητα.

Πρόκειται, άλλωστε για ευσεβή πόθο της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας που επιχειρεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κατάρ, σε μια προσπάθεια η χώρα της Μέσης Ανατολής να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ρόλο της στην περιοχή, ως ανερχόμενη αθλητική δύναμη, δημιουργώντας εμπορικό, αλλά και πολιτικό όφελος από μια τέτοια δυσθεώρητου επιπέδου διοργάνωση.

Στη Σαουδική Αραβία τονίζεται μάλιστα πως η κοινή παρουσία Αιγύπτου και Ελλάδας θα επιτρέψει στη FIFA να ξεπεράσει την όποια διστακτικότητα της στο να ανατεθεί το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να μπει δυναμικά στην διεθνή πολιτική σκηνή κάτι που αποτυπώνεται από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην χώρα, αλλά και την παρουσία του του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπτουλαζίζ αλ Σαούντ σε Γαλλία, αλλά και Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο έχει πραγματοποιήσει και η Αίγυπτος με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες (Μακρόν, Σολτς), αλλά και επικεφαλής αραβικών κρατών.

Οι δύο χώρες προχωρούν στη δημιουργία νέων αθλητικών και μη πρότζεκτ σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις υποδομές τους προετοιμάζοντας έτσι την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια για την «The Line», την πρώτη κάθετη πόλη χωρίς αυτοκίνητα, μιας επιχειρηματικής ζώνης 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Επίσης δημοσιοποιήθηκε video με έναν καλυμμένο με ανακλαστικές επιφάνειες ουρανοξύστη, ύψους 500 μέτρων, ο οποίος προορίζεται για να φιλοξενήσει 9 εκατ. ανθρώπους!

Θα πρόκειται για μια φουτουριστική πόλη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ιπτάμενα drones που θα αντικαθιστούν τα ταξί, αλλά ακόμη την ύπαρξη τεχνητού φεγγαριού!

Σε ότι αφορά την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αθλητισμού της χώρας, Μοχάμεντ Φαουζί έχει δηλώσει πως συνεχίζονται οι επαφές προκειμένου να επισημοποιηθεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τίθεται υπό εξέταση. Μετά τις επιτυχείς διοργανώσεις που ανέλαβε η Αίγυπτο, είναι είμαστε έτοιμοι για μελετήσουμε το πλάνο και να δούμε τι προοπτική υπάρχει».

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Αιγύπτου, Ασράφ Σομπί έχει προχωρήσει τις επαφές με τον Σαουδάραβα ομόλογο του για θέματα που αφορούν την αθλητική σύνδεση των δύο χωρών, έχοντας ως μακρινό ορίζοντα να τεθεί συνυποψηφιότητα για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βορειοαφρικανική χώρα τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει πλήθος αθλητικών τουρνουά σε ποδόσφαιρο και χάντμπολ τα οποία ωστόσο σχετίζονται αποκλειστικά με την «Μαύρη Ήπειρο».

‘Όπως είχε αποκαλύψει το SDNA, Το θέμα της συνυποψηφιότητας Ελλάδας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 συζητήθηκε, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την υποβολή της συνυποψηφιότητας είναι αναγκαία η στήριξη της UEFA όπως και των υπόλοιπων συνομοσπονδιών στις οποίες ανήκουν Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι μέλος της UEFA, υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: Την συνυποψηφιότητά τους για την ίδια διοργάνωση έχουν ήδη ανακοινώσει η Ισπανία και η Πορτογαλία, που επίσης είναι μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Πηγή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στο SDNA: «Η συνυποψηφιότητα Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Υπάρχει βούληση από τις κυβερνήσεις και των τριών χωρώ για να προχωρήσει».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο σχήμα δημιουργεί παρενέργειες αναφορικά με την Ιβηρική συμμαχία (Ισπανία-Πορτογαλία) που επίσης έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην συγκεκριμένη διοργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα των τριών χωρών αναμένεται να ανακοινωθεί μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του Κατάρ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button