Γενικά

Μικρή άρση του lockdown 14-21 Δεκεμβρίου – «Χριστούγεννα… μεταξύ μας στο σπίτι»

Έντονη ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το lockdown και την β’ φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πάντως, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο όπως κάθε χρόνοι. Και οι επιστήμονες επιμένουν να ζητούν την τήρηση των μέτρων και τον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown που λήγει 6 Δεκεμβρίου.

«Να μην γίνουν Θεσσαλονίκη και οι άλλες πόλεις»

Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.

Χριστούγεννα: Δύο οικογένειες το μάξιμουμ

Παρότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα σημάνει λήξη του lockdown θα παρθούν από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ιδιαιτερότητα των φετινών Χριστουγέννων θα πρέπει να εμπεδωθεί γρήγορα από τους πολίτες, καθώς οι όροι εορτασμού θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Ζέρβας: «Κατά της άρσης του lockdown»

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα».

Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας πρότεινε την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, «ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα», καθώς η αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων εξελίσσεται σταθερά, αλλά αργά.

Πηγή: iefimerida.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button