ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Με Ελληνικές ρίζες, μια ομάδα φαινόμενο γιορτάζει σήμερα 115 χρόνια

Κόντρα στα δεδομένα της εποχής… μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών ίδρυσαν ένα από τα ισχυρότερα παγκοσμίως σωματεία, την Μπόκα Τζούνιορς.

Και σήμερα, 3 Απριλίου του 2020, είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε 115 χρόνια δόξας και επιτυχίας ενός αρκετά αγαπητού συλλόγου.

View this post on Instagram

Tiempo de aguantar… #YoMeQuedoEnCasa

A post shared by Boca Juniors (desde 🏡) (@bocajrsoficial) on

Σαν σήμερα, το 1905, ιδρύθηκε η Μπόκα Τζούνιορς ή απλά Μπόκα. Είναι ένας αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην συνοικία Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Είναι κυρίως γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, η οποία έχει στεφθεί 34 φορές πρωταθλήτρια Αργεντινής και έχει κατακτήσει 13 φορές τοπικό κύπελλo. Στις επιτυχίες της συμπεριλαμβάνονται επίσης, 22 διεθνείς τίτλοι.

Είναι η μοναδική ομάδα της Αργεντινής που δεν έχει υποβιβαστεί από την Α’ Κατηγορία.

115 χρόνια πριν ξεκινήσει το όνειρο…

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία του 20ου αιώνα που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η «Κλούμπ Ατλέτικο Μπόκα Γιούνιορς» ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1905 από μια παρέα Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Esteban Gablietto (ιδρυτικό μέλος του συλλόγου) με σκοπό την ίδρυση του σωματείου. Οι παρευρισκόμενοι ήταν οι Alfredo Scarpatti, Santiago Sana, οι αδερφοί Ιωάννης (Juan) και Θεόδωρος (Teodoro) Φαρέγκας από τη Χίο και ο Κωνσταντίνος Καρούλιας από τη Σάμο.

Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής κρατάει από το 1750, όταν το μοναδικό ελεύθερο λιμάνι της Μεσογείου ήταν η Γένοβα. Τότε, τα αγόρια της νησιωτικής Ελλάδας που δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στον οθωμανικό στρατό, έφευγαν για τη Γένοβα και από εκεί για τη Λατινική Αμερική. Εκεί λοιπόν, οφείλεται το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes) αφού η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η καρδιά της παροικίας των προερχόμενων από την Γένοβα.

Πρώτο χρώμα της ήταν το ροζ που σύντομα αντικαταστάθηκε από λευκές και κόκκινες κάθετες ρίγες. Όμως τα ίδια χρώματα διεκδικούσε και μια ακόμα ομάδα της περιοχής. Αποφασίστηκε έτσι να γίνει φιλικός αγώνας, με την (εν συνεχεία) μισητή και αιώνια αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ, και ο νικητής θα κρατούσε το ερυθρόλευκο. Για…καλή της τύχη η Μπόκα έχασε και υιοθέτησε από τότε τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι και έκτοτε η ομάδα φοράει μπλε και κίτρινα, από την σημαία της Σουηδίας.


Τα σοκολατάκια που έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γήπεδα του κόσμου…

Την πρώτη δεκαετία της ιστορίας της, η Μπόκα αγωνιζόταν σε διάφορα γήπεδα στη Λα Μπόκα και την Αβεγιανέδα. Το 1916 άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδό της, όπου έμεινε έως το 1924, όταν άνοιξε η σημερινή της έδρα. Το 1938 οι ξύλινες εξέδρες αντικαταστάθηκαν από τσιμεντένιες, ενώ το 1953 προστέθηκε ένα τρίτο διάζωμα πάνω από τα προϋπάρχοντα. Επειδή στη νέα μορφή τους οι εξέδρες έμοιαζαν με κουτί από σοκολατάκια (στα ισπανικά bombonera), το γήπεδο αποκαλείται έκτοτε «Μπομπονέρα». Οι επεκτάσεις ολοκληρώθηκαν μόλις το 1996.

Το στάδιο είναι ευρέως αποδεκτό ως ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικά ποδοσφαιρικά στάδια του πλανήτη.


Οι κορυφαίες μορφές που πέρασαν ποτέ από την Μπόκα…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και τον Φεβρουάριο του 1981 υπογράφει στην ομάδα της καρδιάς του, την Μπόκα Τζούνιορς. Ιδανικό ήταν και το ντεμπούτο του στις 22 του ίδιου μήνα, όπου πέτυχε δυο γκολ στο νικηφόρο 4-2 εναντίον της Ταγιέρες.

Ο Λατόρε ήταν ο πρώτος που έφερε τον βαρύ τίτλο του νέου “Μαραντόνα”. Είχε παρόμοια κοψιά με τον Ντιέγκο, φορούσε το ίδιο νούμερο, ενώ αποτελούσε και αυτός αστέρι της Μπόκα Τζούνιορς.

Ο Αντόνιο Ρατίν, ο σκληροτράχηλος μέσος ήταν μια από τις σημαίες της Μπόκα, παίζοντας για την ομάδα που υποστήριζε από παιδί για 15 χρόνια και κατακτώντας 5 πρωταθλήματα.

Ο Μαρτίν Παλέρμο που είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, στον οποίο αγωνίστηκε μέσω του Μαραντόνα από το 1997 μέχρι το 2000 και από το 2004 έως το 2011.

Χουάν Ρομάν Ρικέλμε μια ιστορική μορφή, που πρόσφερε πάρα πολλά στον σύλλογο τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και όλοι τον αποκαλούσαν ” το μεγαλύτερο είδωλο στην ιστορία της Μπόκα “. Η Μπόκα ήταν η γυναίκα της ζωής του. Και  δεν παρέλειψε να της είναι πιστός και να της κάνει δώρα: Τίτλους και δολάρια.

Μεταξύ αυτών και οι Δελφίν Μπενίτες Κάσερες “Μετσετέρο”, Άνχελ Κλεμέντε Ρόχας, Ρομπέρτο Μόουσο, Ούγκο Γκάτι, , Κάρλος Ναβάρο Μοντόγια.

Μια ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στον Κάρλος Αλμπέρτο Τέβες ή Καρλίτος ή «Απάτσι», ο οποίο ξεκίνησε και θα τελειώσει στην Μπόκα Τζούνιορς

Ο Κάρλος Τέβες ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπόκα Τζούνιορς και έμελε να επιστρέψει άλλες δύο φορές στους «Γενοβέζους». Με την Μπόκα ο «Απάτσι» ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, λατρεύτηκε και θα βάλει τον επίλογο της πλούσιας καριέρας του.

Συνολικά με την Μπόκα έχει κατακτήσει έως τώρα τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής, ένα Copa Libertadores, ένα Copa Sudamericana, ένα Intercontinental Cup, ένα Copa Argentina κι ένα Supercopa Argentina.

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Μπόκα

Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Μπόκα από το 1997, ο Καρλίτο έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα στις 21 Οκτωβρίου 2001 εναντίον της Ταγιέρες ντε Κόρντομπα και σιγά σιγά έφτασε στο σημείο να λατρευτεί, να κατακτήσει τίτλους και να θεωρηθεί κομμάτι του συλλόγου.

Στην πρώτη του θητεία έγραψε συνολικά 75 εμφανίσεις και 26 γκολ. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι ο Τέβες χαρακτηρίστηκε και διάδοχος του Ντιέγκο Μαραντόνα, καθώς φορούσε και το «10», αριθμός άρτια συνδεδεμένος με τον Ντιεγκίτο.

Στη δεύτερη θητεία του στην Μπόκα ο κόσμος τον δέχθηκε πίσω με ανοιχτές αγκάλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ήταν στις εξέδρες, αναρτώντας ένα πανό που έλεγε: «Ευχαριστούμε που γύρισες Καρλίτος», τη μέρα της επίσημης παρουσίασης του με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.

Ο «Απάτσι» αγωνίστηκε μόλις έναν χρόνο στην Αργεντινή και σε 34 αγώνες έβαλε 14 γκολ. Όπως και στην πρώτη θητεία έτσι και τώρα η Μπόκα κατέκτησε ξανά τίτλο με τον Τέβες.

Η Κίνα, οι αντιδράσεις και η αλήθεια της απόφασης

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 ο Κάρλος Τέβες αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση της Κίνας και να υπογράψει το παχυλό συμβόλαιο της Σαγκάη Σενχούα διάρκειας πέντε ετών. Μια απόφαση ωστόσο που προκάλεσε αντιδράσεις από αρκετό κόσμο, αλλά ο ίδιος ήθελε να προσφέρει σε όλους του τους συγγενείς ένα καλύτερο μέλλον.

την Κίνα δεν πήγε, για να παίξει ποδόσφαιρο αλλά για να κάνει διακοπές. Επίσης, δεν του άρεσε καθόλου ούτε η χώρα γι’ αυτό και έφυγε σε περίπου ένα χρόνο από τον ερχομό του.

Η τελευταία του επιστροφή στους «Γενοβέζους»

Ο Κάρλος Τέβες δεν άργησε να επιστρέψει για τρίτη και τελευταία φορά στην αγαπημένη του ομάδα, στο σύλλογο που νιώθει σπίτι του. Ο Καρλίτος ήθελε και θέλει να δώσει μια τελευταία παράσταση μπροστά στο κοινό της Μπόκα μέσα στο «La Bombonera».

Ο «Απάτσι» έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής 48 φορές και έχει σκοράρει 18 φορές, με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.


Η Μπόκα φέτος δεν μπορεί δυστυχώς να γιορτάσει τα γενέθλια της όπως θα ήθελε, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού. Έχει λίγες μέρες, όμως, που ξεκίνησε να γιορτάζει με τον δικό της τρόπο αναρτώντας στα social media διάφορα κουίζ για τους φίλους της ομάδας και βιντεάκια των παικτών που εύχονται για την 3η Απριλίου.

Δώρα Λάμπρου

Η αγάπη για τον Άρη ήταν δεδομένη, το πάθος της για τον αθλητισμό αδιαπραγμάτευτο, κάπου εκεί προστέθηκε το...μικρόβιο της δημοσιογραφίας, με το Yellow Radio να αποτελεί το "εφαλτήριο" για το ταξίδι της ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button