Ποδόσφαιρο

Μαστροθύμιος: “Νόμιμη 100% η ΠΑΕ, μας έκαναν φύλλο και φτερό! Δεν επηρεάζει η εκκαθάριση”

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή “Αθλητικό X-Press” φιλοξενήθηκε ο γνωστός νομικός, Παναγιώτης Μαστροθύμιος.

Αναλυτικά όσα είπε στον Γιώργο Τότσικα:

Πως συστάθηκε η νέα ΠΑΕ Άρης

Τα έζησα τόσο έντονα που ακόμα και τώρα θυμάμαι μέχρι και αριθμούς πρωτοκόλλου, τις ημερομηνίες. Ήταν πολύ έντονη εκείνη η περίοδος.

Έγιναν σωστά οι διαδικασίες για την πτώχευση και την εκκαθαρίση της παλιάς ΠΑΕ;

Και τότε λέγαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποκλίνουμε από το τι προβλεπόταν σε κανονισμούς ή νόμους και να μην το βρούμε μπροστά μας ή το να μην μπουν εμπόδια · όχι απλά ακολουθήσαμε κατά γράμμα ότι έλεγε ο αθλητικός νόμος, για την σύσταση της νέας ΠΑΕ,. Με αγωνία περιμέναμε 27 Ιουλίου γιατί εξ αρχής η συζήτηση για την ίδρυση της ΠΑΕ είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από Μάρτιο – Απρίλιο του 2016, όπου στην γενική συνέλευση της 31η Μαΐου εξελέγη 5μελής επιτροπή. Όλο εκείνο το διάστημα υπήρξαν συμβούλια στον ΑΣ, που τα βάζαμε κάτω,τα μελετούσαμε. Η αλήθεια είναι και οι νομικοί που μαζευόμασταν το ίδιο λέγαμε · ότι είναι ότι είναι ασαφές το θέμα με την εκκαθάριση, αν πρέπει αν δεν πρέπει και συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή. Όντως στις 27 Ιουλίου υπήρξη μια τροπολογία που έβαλε ένα τέλος.

Άνοιξε λοιπόν ο δρόμος και θυμάμαι ότι ήταν 15 Αυγούστου, μιλώντας με τον πρόεδρο την επόμενη μέρα με το πρώτο αεροπλάνο ήμουν Αθήνα. Με το που άνοιξε το ΓΕΜΗ ήμουν εκεί με έναν πληρέστατο φάκελο και 11 παρά τηλεφώνησα στον πρόεδρο λέγοντας του ότι το ραντεβού με τον πρόεδρο και τον εισηγητή πήγε πολύ καλά. Ζήτησαν και έλεγξαν εξονυχιστικά τα πάντα · από την γενική συνέλευση, από τα μέλη του ΑΣ , το ποίοι ψήφισαν, ποίοι εξελέγην, πως πάρθηκαν οι αποφάσεις, πότε άνοιξε ο λογαριασμός, πότε δόθηκε το ΑΦΜ, πότε μπήκαν τα χρήματα στο κεφάλαιο.

Δεν υπήρχε περίπτωση να πηγαίναμε κάπου να αποκλίνουμε και να μη βρίσκαμε αρκετούς εχθρούς που δεν ήθελαν αυτήν την ΠΑΕ. Ακολουθήσαμε τα πάντα κατά γράμμα και φτάσαμε στις 17 Αυγούστου, επιστρέφοντας από την Αθήνα, όπου έγινε η δημοσίευση της σύστασης με αριθμό πρωτοκόλλου για την ΠΑΕ Άρης. Στις 23 Αυγούστου, γιατί αμέσως η 5μελής επιτροπή θεωρηθήκαμε και ήμασταν το πρώτο προσωρινό συμβούλιο της νέας ΠΑΕ, όπου συγκαλέσαμε την συνέλευση των μετόχων και από τότε προέκυψε ο νέος μεγαλομέτοχος και στην συνέχεια πήγαμε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που επίσης ξαναδόθηκαν όλα τα έγγραφα, όλοι οι φάκελοι από την αρχή. Όλα ακολουθήθηκαν και έγιναν κατά γράμμα και σύμφωνα με την τελευταία τελεία του αθλητικού νόμου.

Όταν άρχισαν φίλοι και γνωστοί μέσα σε μια μέρα να μου μεταφέρουν ότι βγαίνουν στο ραδιόφωνο διάφοροι να λένε, όχι μόνο ότι δεν έγινε η πιστοποίηση κεφαλαίου αλλά ότι τραβιούνται χρήματα, δεν γνώριζαν προφανώς ότι αφού καταθέσαμε όλα τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ ξεκίνησε μια διαδικασία και ήμουν σε επικοινωνία με ορκωτούς λογιστές που όρισε το κράτος για τον έλεγχο της πιστοποίησης κεφαλαίου, γιατί εμείς Αρειανοί είμαστε θα πει κανείς και κάναμε ένα πρακτικό και είπαμε ότι πιστοποιήθηκε αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτσι τα πράγματα. Αφού πήγαμε όλα τα χαρτιά, ήταν εντάξει και προχωρήσαμε στην σύσταση παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και ορκωτοί λογιστές του κράτους οι οποίοι με την σειρά τους ζήτησαν όλα τα έγγραφα, επικοινώνησαν με την τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα έστειλε όλα τα έγγραφα, η ΠΑΕ Άρης τους έστειλε όλα τα έγγραφα και ξεσκόνισαν και την τελευταία κατάθεση μικρομετόχου- μέλος του ΑΣ. Δεν ήταν μόνο η κ. Καρυπίδου, που έβαλε φυσικά το μεγαλύτερο ποσό, αλλά υπήρχαν και κάποια μικρο ποσά. Μέχρι και αυτά ελέγχθηκαν.

Και όταν εκδόθηκε το κρατικό πιστοποιητικό κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου ήταν και το καλύτερο χαρτί που είχε η οικογένεια Καρυπίδη στην διάθεση της στο δικαστήριο που έγινε όπου επίσης δικαιώθηκε κατά κράτος.

Δεν μεταφέρονται χρέη από ΠΑΕ που είναι υπό εκκαθάριση

Υπήρχε μια ασάφεια, διότι αν θυμάστε προηγήθηκε η διαδικασία που ακολούθησε η ΠΑΕ Άρης και από άλλες ΠΑΕ τις προηγούμενες χρονιές, όπου εκεί ακολουθήθηκαν διαφορετικές οδοί. Είδαμε σε άλλες να ολοκληρώνεται η εκκαθάριση και σε άλλες να μην ολοκληρώνεται και να προχωράει το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι όταν είσαι Άρης είναι δεδομένο ότι θα βρεις καλοθελητές μπροστά σου. Υπήρχε μια ασάφεια στο άρθρο 1 που έλεγε πως αν χρειάζεται η εκκαθάριση ή όχι μέσα στο ίδιο άρθρο αναφερόταν ότι η εκκαθάριση είναι απαραίτητη και αμέσως μετά ότι θα μπορούσε να μην γίνει να γίνει μετά. Είναι σαν να έχουμε ένα άρθρο του ΚΟΚ που να λέει ότι απαγορεύεται σε όλους να περνάνε με κόκκινο αλλά αν κάποιος που βλέπει ότι δεν προλαβαίνει να σταματήσει μπορεί να περάσει. Έτσι είναι ο νόμος και ενώ λέγαμε ότι ερμηνεύτηκε για άλλες ΠΑΕ με τον Α τρόπο όλοι φοβόμασταν ότι όσον αφορά τον Άρη θα ερμηνευτεί με τον άκρως αντίθετο. Εκεί λοιπόν με την τροπολογία που υπήρξε, δηλαδή έγινε παρέμβαση σε αυτό καθε α΄το το άρθρο που αφορά την εκκαθάριση και εμείς και ο ΟΦΗ που ήμασταν την ίδια χρονιά, που ακολούθησε και ο ΟΦΗ την ίδια διαδικασία για εμάς ξεκαθάριζε πλέον το ζήτημα ότι θα μπορούσε η εκκαθάριση να μην θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.

Είναι βάση των νόμων καθαρή η νέα ΠΑΕ, το νέο ΑΦΜ, το νέο νομικό πρόσωπο;

Σήμερα το εθνικό δίκαιο είναι τέτοιο που από το οποίο προκύπτει ότι η νέα ΠΑΕ Άρης είναι λεαν ενετελώς διαφορετικό πρόσωπο από την παλιά και καμία σχέση δεν έχει η μια με την άλλη πόσο μάλλον για την μεταφορά παλαιών χρεών από την προηγούμενη στην καινούργια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά το εθνικό δίκαιο και αυτό έγινε δεκτό και από την ΕΥΑΘ και από την ΔΕΗ. Το πρώτο διάστημα της σύστασης της ΠΑΕ υπήρξαν δηλαδή και ζητήματα με το ίδιο το κράτος, με υπηρεσίες κρατικών φορέων που αμφισβητούσαν ή μου έστελναν σε email το προηγούμενο καθεστώς.Αφού έλαβαν την απάντηση είδαν πως από το νέο ΑΦΜ δεν μπορούν αν διεκδικήσουν τίποτα γι’ αυτό και πολλά πράγματα πέσαν στο κεφάλι του ΑΣ (ΕΥΑΘ,ΔΕΗ). Με την νέα ΠΑΕ δεν ασχολήθηκε κανένας γιατί το εθνικό δίκαιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε αυτό.

Πως νομιμοποιείται ο Καρυπίδης να πληρώσει τα παλιά χρέη;Οι πιστωτές διεκδικούν τα χρήματα τους από συγκεκριμένα πρόσωπα:

Τα ίδια νομικά μπλεξίματα έχουν όχι μόνο οι τότε ιθύνοντες της ΠΑΕ Άρης αλλά όλοι οι ιθύνοντες ανωνύμων εταιρειών που χρεοκόπησαν και ακολούθησαν αυτήν την διαδικασία της πτώχευσης της προηγούμενης και σύστασης της νέας. Όλοι λοιπόν οι προηγούμενοι, πρόεδροι, μέλη Δ.Σ., εκτελεστικοί σύμβουλοι, όλοι είχαν το ίδιο ζήτημα · ήρθε το κράτος αν μιλάμε για χρέη προς το δημοσιο είτε ήρθαν ιδιώτες και τους κυνήγησαν γνωρίζοντας πως από την νέα ΠΑΕ δεν θα μπορούν να έχουν απαιτήσεις.

Για την FIFA

Όταν πρωτοβγήκε ήρθα σε επαφή γιατί γνωρίζω πως η FIFA δεν έρχεται ξαφνικά, σε ενημερώνει και σου θέτει μια προθεσμία να απαντήσεις και να εκθέσεις τις δικές σου απόψεις προκειμένου να αποφανθείς. Χωρίς να έχω δει έγγραφα που αφορούν την ΠΑΕ ή έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην ΠΑΕ νομίζω πως το πρόβλημα ξεκινάει ενώ ο Άρης έχει 100% δίκιο ότι στο κρίσιμο χρονικό διάστημα της προθεσμία της FIFA για να δει και την αντίθετη γνώμη, και η ΕΠΟ και ο Άρης σύμφωνα με το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, φοβάμαι πως τελεσιδίκησε μια απόφαση που αν από νωρίς χτυπούσαν καμπάνες.

Για την ΕΠΟ

Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν γιατί δεν έχω δει τα έγγραφα της FIFA προς στον Αρη, ή τα έγγραφα που αφορούν στον Άρη και επίσης έχω πολύ εμπιστοσύνη στο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση. Όταν ειδικά έχει αντιδικία και φτάνεις στο σημείο να εκτιμάς τον συνάδελφο που έχει αντιδικία νομίζω πως εκεί είναι μεγαλύτερη η πεποίθηση μου ότι θα το πιάσουν και θα το δουν από όλες τις πλευρές.

Η λύση του προβλήματος

Από εδώ και πέρα κάθε πρόβλημα έχει την λύση του. Είναι δεδομένο ότι για την τελική λύση, την απαλλαγή υπάρχουν 2-3 διαφορετικοί δρόμοι, άρα σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα plan A. To Plan A αφορά τα έγγραφα μέσα και τα δικαστήρια που πρέπει να γίνουν, τo plan B αφορά δεύτερους δρόμους. Πρέπει να υπάρξει και ένα Plan C. Νομίζω πως η λύση που θα δοθεί καλό είναι να μην βγει στον αέρα. Πρέπει οι χειρισμοί μας να είναι προσεκτική.

Βλέπω ότι και στο αγωνιστικό τον ίδιο δρόμο ακολουθούμε ότι δηλαδή είχαμε ένα πλάνο βλέπουμε τι ανατρέπεται και αρχίζουμε να έχουμε κι άλλα. Είμαι σίγουρος πως οι δικηγόροι, που πλέον έχουν πλήρη γνώμη όλων των εγγράφων, έχουν εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα κι αν υπάρχει διαφορά και στην αντιμετώπιση του δεδικασμένου.

Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο πρέπει να είμαστε εκεί.

Αν μπορεί να κινηθεί νομικά εις βάρος της ΕΠΟ

Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε κάποια προτροπή από την ΕΠΟ με κάποιο sms ή με κάποιο email ή με κάποιο έγγραφο, αν και δεν νομίζω, αποτελεί στοιχείο που πρέπει να προσκομιστεί τώρα. Από εκεί και πέρα αν μπορεί να αποδείξει το δεν αδιαφόρησε, ήρθε ο φάκελος και έδειξε αδιαφορία μια ΠΑΕ που πέρασε και βολόδερνε 3 χρόνια στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και που κινητοποιήθηκε τόσος κόσμος. Μπορεί και κάποιος μέσα από την ΕΠΟ να είναι έτοιμος να δηλώσει πως αναλαμβάνει την ευθύνη.

Γι΄ αυτό πρέπει να χτίζεις το πλάνο σιγά-σιγά, το πως να κινηθείς να το προετοιμάζεις από πριν ώστε να κοιτάξεις να πετύχεις το γρηγορότερο και καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να φτάσεις στο Plan D για να δικαιωθεί απλά πρέπει να ξες το πρόγραμμα.

Δώρα Λάμπρου

Η αγάπη για τον Άρη ήταν δεδομένη, το πάθος της για τον αθλητισμό αδιαπραγμάτευτο, κάπου εκεί προστέθηκε το...μικρόβιο της δημοσιογραφίας, με το Yellow Radio να αποτελεί το "εφαλτήριο" για το ταξίδι της ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button