Ποδόσφαιρο

Μήτρογλου: Μία εξαετία αξίας 45.000.000 ευρώ

Ο Κώστας Μήτρογλου επιστρέφει στην Ελλάδα και τον Άρη έπειτα από έξι χρόνια ξενιτιάς στα οποία επενδύθηκαν 45.5 εκατομμύρια ευρώ για χατίρι του, σε βάθος εξαετίας!   

Είναι αυτό που συχνά πυκνά αναφέρεται στην καθομιλουμένη του ποδοσφαίρου περί της σημασίας αλλά και της… αξίας του γκολ. Πληρώνεται και μάλιστα αδρά, αυτό επιβεβαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό στην περίπτωση του Κώστα Μήτρογλου.

Ο 32χρονος φορ ετοιμάζει βαλίτσες για Θεσσαλονίκη, με την προσδοκία ότι θα εξελιχθεί σε πόλη σταθμός στην καριέρα του αλλά και η αφετηρία για μια νέα αρχή που έχει κατά νου. Αυτό αποδείχθηκε εξάλλου και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι συνέβη στον πρότερο βίο του Έλληνα φορ και μεταξύ των ομάδων που διαπραγματεύτηκαν την αγορά ή την πώληση των δικαιωμάτων του. Γιατί τα deal ήταν ισχυρά και τα λεφτά… πάρα πολλά, φτάνοντας τα 45.5 εκατομμύρια ευρώ

Σωστά διαβάσατε γιατί αυτό το ποσό επενδύθηκε για χατίρι του Κώστα Μήτρογλου με αρχή εκείνα τα 15.2 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Φούλαμ στον Ολυμπιακό για να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή εκείνον τον Γενάρη του 2014. Είχαν προηγηθεί και κάποιες… πενταροδεκάρες (σ. σ. σε σύγκριση με τα ποσά που ακολούθησαν) που είχαν δώσει οι Πειραιώτες για να τον αποκτήσουν από την Γκλάντμπαχ. Τι πραγματικά συνέβη στο νησί και αντί για Γη της Επαγγελίας εξελίχθηκε σε τόπο κολάσεως για να τον Έλληνα φορ είναι κάτι που δεν θα απασχολήσει στο συγκεκριμένο άρθρο. Έχει όμως αξία το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός προχώρησε στην επινοικίαση του ποδοσφαιριστή έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ έπειτα από περίπου επτά μήνες. Με την απλή μαθηματική πράξη της πρόσθεσης, στις αγοροπωλησίες μεταξύ Ολυμπιακού και Φούλαμ, το κοντέρ έγραψε 18.7 εκατομμύρια ευρώ

Σε επίπεδο αγωνιστικής προσφοράς, δεν υπήρξε ποτέ απόσβεση της επένδυσης του αγγλικού συλλόγου. Οικονομικά όμως, δεν βγήκε ζημιωμένη. Γιατί ο δανεισμός του ποδοσφαιριστή στην Μπενφίκα προηγήθηκε της πώλησης και η επινοικίαση κόστισε περί των 800.000 ευρώ. Σχεδόν έναν χρόνο μετά (τον Ιούλιο του 2016), η πορτογαλική ομάδα πήρε τη μεγάλη απόφαση κι έχοντας στα χέρια της εξαιρετικά αποτελέσματα από την αγωνιστική δράση του παίκτη, έδωσε περί των 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Φούλαμ για την απόκτησή του. Δηλαδή, σε σχέση με την επένδυσή της τον Γενάρη του 2014, ο σύλλογος του Λονδίνου έχασε ελάχιστα χρήματα γιατί πήρε πίσω περί των 14.5 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση και τους δανεισμούς. Τούτο έχει σημασία γιατί επιβεβαιώνει ότι ακόμη και μετά από μια κακή χρονιά, η αξία του παίκτη στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (ουσιαστικά) παρέμεινε αναλλοίωτη. 

Η Μαρσέιγ θαμπώθηκε από τις επιδόσεις του ποδοσφαιριστή και το καλοκαίρι του 2017 προχώρησε στη δική της ισχυρή επένδυση με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν το τίμημα της αγοράς των δικαιωμάτων του από την Μπενφίκα. Στον γαλλικό σύλλογο έκανε μια καλή χρονιά, στη συνέχεια οι Μαρσεγιέζοι  τον έβαλαν στη βιτρίνα και εξασφάλισαν ένα ποσό της τάξεως των 1.25 εκατομμυρίων ευρώ από τον δανεισμό του στην Αϊντχόφεν. Αν κανείς προσθέσει όλα τα ποσά, θα καταλήξει στο ποσό των 45.5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό επενδύθηκε μόνο για την απόκτηση των δικαιωμάτων ή τον δανεισμό του παίκτη. Οι μισθοί λειτουργούν προσθετικά αυτού του ποσού. 

Υπολογίζοντας κατά προσέγγιση, οι μισθοί του ποδοσφαιριστή στην ίδια εξαετία (2014-20) ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι ετήσιες απολαβές του στη Φούλαμ και στα δυόμισι χρόνια ισχύς του συμβολαίου του, ήταν 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Στη διετία παρουσίας του στην Μπενφίκα υπολογίζεται ότι εισέπραξε ένα ποσό περί των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για να ακολουθήσει η απόλυτη εκτόξευση. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, οι μηνιαίες απολαβές του Μήτρογλου στην ομάδα της Μασσαλίας άγγιζαν τα 300.000 ευρώ. Αυτό το συμβόλαιο ήταν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και πριν από λίγες ημέρες! 

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ & ΚΙΝΑ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ «ΣΠΑΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ 

Η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά, αν ο Κώστας Μήτρογλου ενέδιδε στα 9.000.000 ευρώ που του έδινε η Τιανγίν Κουανγιάν το 2017. Είναι η εποχή κατά την οποία ο παίκτης ανήκε στην Μπενφίκα, η ρήτρα του συμβολαίου του έφτασε στα 45 εκατομμύρια ευρώ κι ενώ θεωρούταν αδύνατο να καλυφθεί, ξαφνικά εμφανίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα της Κίνας. Μάλιστα πρόσφερε cash όλο το ποσό, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τον Έλληνα φορ. Ο τελευταίος απέρριψε 27 εκατομμύρια ευρώ καθώς το συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Κινέζοι είχε διάρκεια τριών χρόνων. 

πηγή: gazzeta.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button