Γενικά

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη οδεύει σε lockdown – Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Σενάρια ενός πανευρωπαϊκού lockdown θα εξετάσουν απόψε το βράδυ οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με κύριο θέμα τον κορωνοϊό, ενώ επί του παρόντος στην Αθήνα εξακολουθούν να προσανατολίζονται σε επιπλέον, αυστηρότερα, μέτρα, όχι όμως κλείσιμο της οικονομίας.

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη και έτσι αν και υπήρχε άτυπη συμφωνία μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ να μην υπάρξει δεύτερη καραντίνα για οικονομικούς λόγους, η Γαλλία μπαίνει σε πανεθνικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, με ανοιχτά μόνο σχολεία, σουπερμάρκετ και φαρμακεία, ενώ η Γερμανία σε μίνι lockdown, με μέτρα όπως κλείσιμο καφέ και εστιατορίων και απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερα από δύο νοικοκυριά, ώστε να αναγκαστούν οι πολίτες να δημιουργήσουν τις λεγόμενες “φούσκες” (bubbles) και να περιοριστεί η μετάδοση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία που δοκιμάζονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Στόχος των μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ άλλων να περιοριστεί μέσα στο Νοέμβριο η εξάπλωση του κορονοϊού, ώστε να μην υποστεί συντριπτική ζημιά η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Και η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια.

Μετά και τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα στη χώρα μας, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αποφάσισε τις νέες συστάσεις προς τον πρωθυπουργό. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούνται η χρήση μάσκας παντού και εκτός των περιοχών που είναι στο τρίτο επίπεδο (πορτοκαλί), περιορισμός των μετακινήσεων πιθανότατα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και από νομό σε νομό. Οι ειδικοί έχουν επίσης προτείνει κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και περιορισμό της κυκλοφορίας ακόμη νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει, θέλει να αποφύγει ένα νέο lockdown. Βεβαίως εάν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει πανευρωπαϊκά μέτρα, η Αθήνα σε ένα βαθμό θα ακολουθήσει και φυσικά ένα lockdown είναι πάντα στο τραπέζι, αλλά ως το έσχατο μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστεί η πορεία της πανδημίας, καταρχάς Θεσσαλονίκη και Λάρισα θα ανέβουν στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο 4 συναγερμού, με όλα τα προβλεπομενα μέτρα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button