ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Καταγγελία της ισπανικής Λίγκας κατά της Παρί για τις επιδοτήσεις από το Κατάρ

Η ισπανική Λίγκα κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των προμηθειών δαπανών της Παρί Σεν Ζερμέν, σημειώνοντας ότι ο γαλλικός σύλλογος που υποστηρίζεται από το Κατάρ, στρεβλώνει τις αγορές μέσω επιδοτήσεων από το κράτος του Κόλπου.

Οι πρακτικές επέτρεψαν στην Παρί Σεν Ζερμέν, που ανήκει στην Qatar Sports Investments από το 2011, να αποκτήσει κορυφαίους παίκτες και προπονητές «πολύ πάνω από τις δυνατότητές της σε μια κανονική κατάσταση της αγοράς», ισχυρίζεται η LaLiga στην καταγγελία που κατατέθηκε χθες Σάββατο (12/8).

Η LaLiga ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η Παρί Σεν Ζερμέν έχει λάβει ξένες επιδοτήσεις από το κράτος του Κατάρ, γεγονός που της επέτρεψε να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση, δημιουργώντας έτσι σημαντικές στρεβλώσεις σε αρκετές εθνικές αγορές και την κοινοτική».

Ένας κανονισμός της Επιτροπής σχετικά με τις ξένες επιδοτήσεις που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα της δίνει «την εξουσία να διερευνά τις οικονομικές συνεισφορές που χορηγούνται από τρίτες χώρες σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ και να αποκαθιστά, εάν χρειαστεί, τις στρεβλωτικές τους επιπτώσεις».

«Η Παρί Σεν Ζερμέν αποκτά πόρους με μη αγορανομικούς όρους που στρεβλώνουν αρκετές στενά συνδεδεμένες αγορές», ανέφερε η LaLiga. «Είναι επίσης σε θέση να εξασφαλίσει εισόδημα χορηγίας που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της αγοράς.

Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση, καθώς και να επηρεάσουν την ικανότητα των αντίπαλων συλλόγων. Ως εκ τούτου, η LaLiga πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρη σε αυτό το νέο ρυθμιστικό εργαλείο, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη των στρεβλώσεων της αγοράς, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, που βλάπτουν σοβαρά το αθλητικό οικοσύστημα».

Πέρυσι, η LaLiga υπέβαλε καταγγελία στην UEFA κατά της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Σίτι, ισχυριζόμενη ότι παραβίασαν τους κανονισμούς του οικονομικού fair-play.

Η Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει, μεταξύ άλλων, ποσό- παγκόσμιο ρεκόρ 222 εκατομμυρίων ευρώ για το Βραζιλιάνο επιθετικό Νεϊμάρ το 2017 και 180 εκατομμύρια ευρώ για το Γάλλο επιθετικό Κιλιάν Μπαπέ το 2018.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button