Γενικά

«Κάνει τον κορωνοϊό, συνάχι»: Το ιατρικό θαύμα της Κούβας δίνει άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην πανδημία

Τη στιγμή που ένας τεράστιος εμπορικός πόλεμος αναφορικά με τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί εναντίον του κορωνοϊού έχει ξεσπάσει σε όλο τον δυτικό κόσμο, μια μικρή χώρα απέναντι από τις ΗΠΑ, εκεί όπου το κράτος κάνει κουμάντο και άρα η υγεία δεν είναι μονοπώλιο και εμπόρευμα των ιδιωτικών εταιριών, έχει αναπτύξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια παγκοσμίως. Ο λόγος για την Κούβα.

Εκεί, ανακοινώθηκε πρόσφατα πως ένα από τα πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, το εμβόλιο που λέγεται «Soberana 2», έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 91,2% έπειτα από τη χορήγηση των τριών προβλεπόμενων δόσεων. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο διευθυντής του εργαστηρίου που το δημιούργησε. Πρόκειται για αποτελεσματικότητα που ουσιαστικά μετατρέπει τον κορωνοϊό σε μια ακίνδυνη ασθένεια.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παραγάγουμε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 91,2%», ήταν τα ακριβή λόγια του Βισέντε Βέρες, διευθυντή του Ινστιτούτου Φίνλεϊ. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος άνθρωπος είχε πει στις αρχές του Ιούνη πως το ίδιο εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 62% αλλά έπειτα από δύο δόσεις. Η τρίτη δόση ωστόσο αναβαθμίζει τόσο καθοριστικά την προστασία από τον κορωνοϊό που ουσιαστικά γίνεται πραγματικότητα αυτό που έλεγε ο Βισέντε Βέρες στις αρχές του καλοκαιριού, όταν και υπογράμμιζε πως «ο θεμελιώδης σκοπός αυτού του εμβολίου αυτού είναι να εξασφαλίσει πως για τον ασθενή, ο νέος κορωνοϊός θα μετατραπεί σε συνάχι»!

Τα νέα για την επιδραστικότητα του «Soberana 2» έρχονται σε μια στιγμή που η Κούβα των περίπου 11,3 εκατ. κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ημερησίως. Για την ακρίβεια, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα έχει φθάσει μέχρι αυτή τη στιγμή τους 1.431 νεκρούς σε ένα σύνολο 218.396 μολύνσεων.

Το θαυματουργό «Soberana 2» είναι το ένα εκ των δυο εμβολίων που έχει ολοκληρώσει πρακτικά την τελική φάση των κλινικών δοκιμών -το άλλο είναι το «Abdala»- σε ένα σύνολο πέντε εμβολίων που δοκιμάζονται στη χώρα. Και όσον αφορά το έτερο εμβόλιο που είναι έτοιμο για χρήση πάντως, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί με την δημόσια φαρμακευτική εταιρεία «BioCubaFarma» να γνωστοποιεί πως έπειτα από τρεις δόσεις έχει αποτελεσματικότητα 92,28%!.

«Κάνει τον κορωνοϊό, συνάχι»: Το ιατρικό θαύμα της Κούβας δίνει άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην πανδημία

Όπως όλα δείχνουν το «Abdala» αναμένεται πολύ σύντομα να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις κουβανικές αρχές της Κούβας, καθώς παρά τη μη έγκρισή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη να εμβολιάζουν μαζικά τον πληθυσμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο και σκοπός της κυβέρνησης της χώρας είναι να εμβολιαστούν μέσα στο 2021 ουσιαστικά όλοι οι Κουβανοί!

Φυσικά, ένα τεράστιο ερώτημα γύρω από όλα αυτά: θα καταφέρει η Κούβα να εξασφαλίσει πωλήσεις εμβολίων σε άλλες χώρες; Ήδη έχει ανακοινωθεί πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αγοράσει 12 εκατομμύρια δόσεις του «Abdala», ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν δηλώσει Βιετνάμ, Ιράν και Αργεντινή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κούβα άρχισε να φτιάχνει δικά της εμβόλια στα 80s εξαιτίας του εμπάργκο που της επιβάλλουν οι ΗΠΑ από το 1962,. Σήμερα το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης παράγεται εντός Κούβας.

πηγή: menshouse.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button