Η Basket League ήταν η 2η γηραιότερη λίγκα της FIBA την σεζόν 2019/20
Η FIBA δημοσίευσε την ετήσια έρευνα που κάνει στις 16 πιο δημοφιλείς λίγκες του κόσμου που βρίσκονται υπό την αιγίδα της, με την Basket League να είναι η 2η γηραιότερη λίγκα και αυτή που δίνει ελάχιστες ευκαιρίες στους νέους παίκτες.
Υπάρχουν στιγμές που οι αριθμοί μπορούν να δείξουν πολλά. Πάρα πολλά για την ακρίβεια. Αυτό γίνεται σαφές για την Basket League στο Migration report της FIBA, την ετήσια έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στις 16 δημοφιλέστερες λίγκες που βρίσκονται υπό την αιγίδα της.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε και έχει μέγεθος 82 σελίδων, μπορεί να βρει κάποιος αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία δείχνουν πολλά σχετικά με την πορεία που ακολουθεί πλέον το ελληνικό μπάσκετ.
Το πρώτο που τραβάει το βλέμμα είναι ότι την σεζόν 2019/20 η Basket League ήταν η δεύτερη γηραιότερη λίγκα στον κόσμο από αυτές που διεξάγονται υπό την αιγίδα της FIBA, με τους παίκτες να έχουν μέσο όρο ηλικίας 27.4 χρονών, με την Ιαπωνία (28.5 χρονών) να είναι πρώτη και την πεντάδα να κλείνουν η Ισπανία (27.4 ετών), Ιταλία (27.3 ετών) και VTB League (27.4 ετών). Σημαντικό ρόλο σε αυτή την θέση της Ελλάδας έπαιξε ο Ήφαιστος Λήμνου, ο οποίος πέρυσι είχε ένα ρόστερ με μέση ηλικία 30.1 ετών.
Επειδή ωστόσο το κριτήριο του μέσου όρου ηλικίας δεν είναι το μόνο που μπορεί να δείξει πράγματα, είναι δύο άλλα νούμερα:
1. Στην Basket League, μόνο το 13.5% των παικτών είχε ηλικία μέχρι 21 ετών, γεγονός που την έφερε στην 10η θέση της σχετικής λίστας, πάνω από Ιαπωνία (4.4%), Ισπανία (6.4%), Ιταλία (8.9%), Αυστραλία (9.6%) και VTB League (10.9%).
2. Ο μέσος χρόνος συμμετοχής γηγενών παικτών κάτω των 21 ετών στην Ελλάδα ήταν μόλις 4 λεπτά μέσο όρο (4η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 16 λίγκες), με τις Ιταλία (1.8%), Γαλλία (3.3%) και Αυστραλία (3.9%) να είναι οι μόνες χειρότερες.
Στην πραγματικότητα ωστόσο η θέση της Ελλάδας θα ήταν χαμηλότερη, αφού οι μεν Αυστραλοί έχουν πολλούς παίκτες σε Κολέγια, οι δε Γάλλοι φροντίζουν τα ταλέντα τους είτε να τα στέλνουν στο ΝΒΑ, είτε να τους δίνουν άπλετο χρόνο συμμετοχής στις δεύτερες ομάδες τους.
Για την ακρίβεια, αν δεν υπήρχε ο Κολοσσός να δίνει σχεδόν 14 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα στον 20χρονο Δημήτρη Μωραΐτη (7η ομάδα ανάμεσα στις λίγκες όλου του κόσμου στις ευκαιρίες που έδωσε σε παίκτες κάτω των 21 ετών χάρη σε αυτό) και ο Προμηθέας 11 λεπτά συμμετοχής σε 9 παιχνίδια στον 16χρονο Λευτέρη Μαντζούκα, τότε η Ελλάδα θα είχε ακόμα χαμηλότερο μέσο όρο συμμετοχής.
Όπως και να έχει, γίνεται σαφές και από τους αριθμούς αυτό που δυστυχώς υποψιάζονταν όλοι: Η Basket League είναι ένα πρωτάθλημα που σε γενικές γραμμές δίνει ελάχιστες ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Σαφώς και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Από την έλλειψη ταλέντου των νέων φουρνιών και αντίστοιχου άγχους των προπονητών για νίκες. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο την ανησυχητική πραγματικότητα.