Ποδόσφαιρο

Η ραγδαία ανάπτυξη των E-Sports και πώς επηρεάζουν τα παραδοσιακά αθλήματα

Η βιομηχανία των E-Sports παρουσιάζει απίστευτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται πώς το 2020 για πρώτη φορά, ο τζίρος του τομέα θα ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται καν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που αποτελούν επίσης ένα διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ενός δισεκατομμυρίου προέρχεται από τα δικαιώματα των παιχνιδιών, καθώς επίσης και από χορηγίες.

Η Κίνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα, με έσοδα κοντά στα 385 εκατομμύρια δολάρια και η Βόρεια Αμερική βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με περίπου 253 εκατομμύρια δολάρια (τα ποσά αποτελούν εκτιμήσεις για το 2020). Συνολικά, σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 495 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθούν τα E-Sports από την τηλεόραση ή από το διαδίκτυο.

Οι λάτρεις των esports ξοδεύουν περίπου 122 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε εισιτήρια και σε αγορές προϊόντων που σχετίζονται με τα αγαπημένα τους παιχνίδια, ενώ περίπου άλλα τόσα χρήματα εισρέουν από τις επενδύσεις των εταιρειών που δημιουργούν τα παιχνίδια, κυρίως μέσα από τη διεξαγωγή τουρνουά, στο διαδίκτυο και σε φυσικούς χώρους.

Η διάδοση του διαδικτύου και τα E-Sports

Φυσικά, οι νεότερες γενιές γνωρίζουν πολύ καλύτερα το διαδίκτυο, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Πολλοί είναι συνδεδεμένοι 24/7, παίζουν περισσότερα παιχνίδια On-Line, χρησιμοποιούν υπηρεσίες Streaming όπως το YouTube, το Spotify, το Netflix και το Τwitch, Καθώς επίσης και εφαρμογές για κινητά, τόσο για να επικοινωνήσουν όσο και για λόγους ψυχαγωγίας.

Η διάδοση του διαδικτύου αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους κύριους λόγους ανάπτυξης του τομέα των E-Sports. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε πως το 2000 μόλις το 48% των Αμερικανών χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο, ενώ σήμερα υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό βρίσκεται πλέον κάτω από το 10%. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και για την Ελλάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει αυξηθεί και η ταχύτητα των συνδέσεων των χρηστών, γεγονός που βοηθάει επίσης, καθώς στο Streaming των αγώνων είναι απαιτητικό όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων. Και στην Ελλάδα πλέον οι συνδέσεις των 50 και 100Mbps είναι διαθέσιμες σχεδόν παντού και όχι ιδιαίτερα ακριβές.

Στη χώρα μας τα πράγματα αναφορικά με τα E-Sports είναι ακόμα σε «εμβρυακό» θα λέγαμε επίπεδο. Αθλητικοί σύλλογοι όπως είναι ο Άρης ήταν από τις πρώτες που δημιούργησαν τμήματα E-Ssports, ενώ συνεχώς προσθέτουν νέα παιχνίδια και αναπτύσσονται σε επίπεδο παικτών και επιτυχιών. Σίγουρα έχουμε πολλά να δούμε από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα από τις ομάδες στην Ελλάδα, στον τομέα των esports τα προσεχή χρόνια.

Γιατί τα E-Sports σταδιακά αρχίζουν να υπερισχύουν των παραδοσιακών αθλημάτων

Υπάρχουν πραγματικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα E-Sports και στα παραδοσιακά αθλήματα. Στα παραδοσιακά αθλήματα για παράδειγμα, το ενδιαφέρον είναι κυρίως τοπικό, σε εθνικό δηλαδή επίπεδο για την κάθε χώρα, αν και υπάρχουν σποραδικά διεθνείς διοργανώσεις. Αντίθετα, από την αρχή τα E-Sports ανέπτυξαν έναν πιο διεθνή χαρακτήρα, με αγώνες ανάμεσα σε παίκτες και σε ομάδες από κάθε γωνιά της Γης.

Αυτή η παγκόσμια διείσδυση άνοιξε τον δρόμο σε μία μεγαλύτερη πληθυσμιακά αγορά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και γενικά προσφέρονται πιο πολλές επιλογές και ευκαιρίες σε όλους. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να έρθει σε επικοινωνία και να παίξει ακόμα και με τους κορυφαίους παίκτες των αγαπημένων παιχνιδιών του, πράγμα που φυσικά δεν είναι εφικτό στα παραδοσιακά αθλήματα. Η συμμετοχή είναι πολύ πιο εύκολη και δίνεται με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία σε όλους να γίνουν από απλοί παρατηρητές ακόμη και πρωταγωνιστές των παιχνιδιών.

Το τοπίο είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ίδια τη βιομηχανία των esports, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα της και έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περεταίρω ανάπτυξης. Αντίθετα, τα παραδοσιακά αθλήματα έχουν σχεδόν κορεστεί όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρουν σε οικονομικές επενδύσεις και σε πωλήσεις. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αθλήματα, ο καιρός και οι εποχές του χρόνου δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν, από την άλλη πλευρά, σημαντικούς φυσικούς περιορισμούς για τα περισσότερα «παραδοσιακά» αθλήματα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button