Μπάσκετ

ΕΣΑΚΕ: Το νέο φορμάτ της Λίγκας και η πρόταση του Άρη

Σχεδόν ένα μήνα πριν το πρωτάθλημα, οι ομάδες έμαθαν το φορμάτ της νέας σεζόν, ενώ σήμερα θα διεξαχθεί και η κλήρωση του πρωταθλήματος.

Το νέο πρωτάθλημα περιλαμβάνει 12 ομάδες, κάτι που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 22 αγωνιστικές.

Όμως, ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε επιπλέον πέντε αγώνες, μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας και πριν τα πλέι οφ. Οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε 1-6 και 7-12. Οι πρώτες θα παλέψουν για καλύτερο πλασάρισμα και υπόλοιπες για τις δύο πρώτες θέσεις, δηλαδή την 7η και την 8η, που θα διαμορφώσουν την οκτάδα των πλέι οφ, ενώ η ομάδα που θα τερματίσει 12η μετά την επιπλέον πεντάδα αγώνων, θα αποχαιρετήσει τη κατηγορία.

Οι ομάδες 1,2,3 και 7,8,9 στα αντίστοιχα γκρουπ τους, θα αγωνιστούν τρεις φορές εντός έδρας και δύο εκτός.

Πάμε μήνες πίσω, εκεί όπου ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ανακοίνωσε στη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου πριν τους ημιτελικούς, την ύπαρξη νέου φορμάτ για τη νέα σεζόν.

Εκεί είχε γίνει λόγος για όμιλους 1-6 και 7-12, όπου όλοι θα έπαιζαν με όλους δύο φορές στο γκρουπ τους, με το ζευγάρι του τελικού να προκύπτει από τους δύο πρώτους της κατάταξης.

Ο Άρης ήταν και η μοναδική ομάδα που φρόντισε να στείλει επιστολή στη Λίγκα, προτείνοντας νέο φορμάτ, με κύριο μέλημα ο 7ος και ο 8ος να μην μένουν στα πλέι άουτ, αλλά να βλέπουν τα πλέι οφ, σε μια περίοδο που παγκοσμίως φροντίζουν οι διοργανώσεις να βάζουν play-in, για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διεκδίκηση των τελευταίων θέσεων.

Αυτό το κομμάτι φαίνεται πως υιοθετήθηκε από τη Λίγκα, αφού οι ομάδες στο γκρουπ 7-12 θα διεκδικήσουν τα δύο τελευταία εισιτήρια για τα πλέι οφ.

Για την ιστορία, ο Άρης είχε προτείνει οι δύο πρώτοι να περνούν στην επόμενη φάση και να γίνονται σειρές πλέι οφ μεταξύ των 3-10. Στη συνέχεια, οι νικητές των ζευγαριών που θα προκύπταν από το 3-10, να αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, μέχρι να προκύψει η τελική δυάδα που θα αντιμετωπίσει τους δύο πρωτοπόρους.

Παράλληλα, προέβλεπε υποβιβασμό της 13ης ομάδας (13 αναμενόταν να έχει το νέο πρωτάθλημα, πια έχουμε 12) και μάχη μεταξύ της 11ης και της 12ης για τη σωτηρία.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν μεγάλες μάχες στο γκρουπ 1-6 και συγκεκριμένα στις θέσεις 3-6, για το ποιος θα αποκτήσει καλύτερο πλασάρισμα στα πλέι οφ που θα ακολουθήσουν.

Πάντως, ασχέτως αν πέρασε η πρόταση του Άρη ή όχι, οι κιτρινόμαυροι έδειξαν (και δείχνουν αντανακλαστικά) σε οτιδήποτε προτείνεται στη Λίγκα. Παλαιότερα το “μοίρασμα” της τηλεοπτικής πίτας (όπου ο Άρης έθεσε μέσα και τα στοιχεία τηλεθέασης, εμπορικότητας, εισιτηρίων), αλλά και λίγο αργότερα οι συνθήκες αδειοδότησης για τις ΚΑΕ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button