Γενικά

Επίσημο: Νέο Nissan Qashqai (video)

Πρεμιέρα για την τρίτη γενιά του Nissan Qashqai με νέα αισθητική, υβριδική γκάμα κινητήρων και πιο ευρύχωρη, ποιοτική και τεχνολογικά προηγμένη καμπίνα.

Nissan Qashqai

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την ολοκαίνουργια, τρίτη γενιά του Qashqai, του δημοφιλούς C-SUV που από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια μονάδες στην Ευρώπη.

Το νέο Qashqai υιοθετεί αεροδυναμική σιλουέτα με δυναμική σχεδίαση και αυξημένες διαστάσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Πιο συγκεκριμένα το μήκος είναι 4.425 mm (+35 mm), το πλάτος 1.838 mm (+32 mm), το ύψος 1.635 mm (+10 mm) και το μεταξόνιο 2.666 mm (+20 mm).

Δυναμική σχεδίαση

Στο ρύγχος, η γρίλια V-Motion δανείζεται στοιχεία από το Juke, ενώ τα λεπτά φώτα με τεχνολογία Intelligent LED θυμίζουν το πρωτότυπο IMQ (2019). Το ίδιο ισχύει και για τις κάθετες σχισμές στον προφυλακτήρα, με την κεντρική εισαγωγή αέρα να αποτελεί αισθητική συγγένεια με την προηγούμενη γενιά.

Στο προφίλ ξεχωρίζει το έντονο ανάγλυφο με την γραμμή χαρακτήρα να έχει κλίση προς τα εμπρός αγκαλιάζοντας τους τονισμένους πίσω ώμους. Η γραμμή παραθύρων που ενώνεται με το πίσω παρμπρίζ δημιουργεί το εφέ της “αιωρούμενης οροφής” που ενισχύεται από τη διχρωμία (11 αποχρώσεις και συνολικά 16 συνδυασμοί εξωτερικών αποχρώσεων). Την σπορ εμφάνιση ενισχύουν οι τροχοί μεγάλης διαμέτρου με νέα σχέδια, οι οποίοι για πρώτη φορά σε Qashqai φτάνουν τις 20″.

Nissan Qashqai

Η αυξημένη κλίση του πίσω παρμπρίζ που σκεπάζεται από μεγάλη αεροτομή, τα ψηλά τοποθετημένα επιθετικά φώτα και η εσοχή για την θέση της πινακίδας στην πίσω πόρτα δημιουργούν ένα μυώδες σύνολο για την ουρά, το οποίο συμπληρώνεται από την ποδιά σε απόχρωση αλουμινίου στον προφυλακτήρα.

Νέα πλατφόρμα

Το Qashqai βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-C της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi. Το αμάξωμα θα είναι κατά 60 kg ελαφρύτερο χάρη σε προηγμένες μεθόδους παραγωγής και εκτενή χρήση ελαφριών υλικών, αλλά και 41% πιο άκαμπτο από το μοντέλο που αντικαθιστά. Πιο πίσω πόρτα από σύνθετα υλικά θα είναι 2,6 kg ελαφρύτερη, ενώ οι πόρτες, τα εμπρός φτερά και το καπό θα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο εξοικονομώντας ακόμα 21 kg βάρους. Παράλληλα, 50% περισσότερο ατσάλι Ultra High Strength Steel έχει χρησιμοποιηθεί στη δομή του οχήματος η οποία σχεδιάστηκε για μέγιστη ασφάλεια με πιο αποδοτικές ζώνες απορρόφησης ενέργειας σε πιθανή σύγκρουση.

Nissan Qashqai

Η ανάρτηση των προσθιοκίνητων εκδόσεων του νέου Qashqai με τροχούς έως και 19″ θα αποτελείται από γόνατα MacPherson και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ οι εκδόσεις με τροχούς 20″ όπως και όλες οι τετρακίνητες εκδόσεις θα έχουν πολλαπλούς συνδέσμους. Η ρύθμισή της έγινε με γνώμονα την οδηγική εμπειρία που προσφέρουν τα μικρομεσαία hatchback αλλά και τα καλύτερα C-SUV του ανταγωνισμού, με στόχο μια ισοροπία ανάμεσα σε άνεση και αμεσότητα για μια ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Νέα είναι και η ρύθμιση του συστήματος διεύθυνσης για μεγαλύτερη αμεσότητα και καλύτερη αίσθηση.

Υβριδική γκάμα κινητήρων

Η γκάμα κινητήρων του νέου Qashqai θα περιλαβάνει ήπια υβριδικές και πλήρως υβριδικές εκδόσιες.

Ξεκινάμε από την ήπια υβριδική τεχνολογία που θα διατεθεί κατά το λανσάρισμα του μοντέλου και θα ενσωματωθεί σε μια βελτιωμένη έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1.3 DiG-T, σε δύο εκδόσεις ισχύος. Η πρώτη θα αποδίδει 140 PS και 240 Nm ενώ θα συνδυάζεται με κίνηση στους εμπρός τροχούς και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η δεύτερη θα αποδίδει 160 PS στις 5.500 rpm και 260 Nm με χειροκίνητο κιβώτιο και κίνηση εμπρός, ή 270 Nm στις 1.750 rpm με το αυτόματο Xtronic CVT. Η ισχυρότερη αυτόματη έκδοση είναι η μόνη που θα συνδυάζεται με το βελτιωμένο σύστημα τετρακίνησης, με λειτουργίες οδήγησης Standard, ECO, Sport, Snow και Off-Road και ταχύτερη απόκριση.

Nissan Qashqai

Σε κάθε περίπτωση, μια μπαταρία 12V ALiS (Advanced Lithium-ion battery System) που φορτίζει από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, τροφοδοτεί με ενέργεια έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα. Αυτός με τη σειρά του ενισχύει τη ροπή (+6 Nm για έως και 20″), βελτιώνει τη λειτουργία του συστήματος start/stop για πιο συχνό σβήσιμο του θερμικού μοτέρ και ταχύτερη επανεκκίνηση, ενώ στην περίπτωση συνδυασμού με το αυτόματο κιβώτιο CVT, επιτρέπει coasting με σβηστό μοτέρ για μικρά χρονικά διαστήματα. Ο ήπιος εξηλεκτρισμός θα επιβαρύνει το όχημα με 22 kg όμως θα συμβάλλει σε μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές CO2 κατά -4g/km.

Όσον αφορά το πλήρως υβριδικό σύστημα e-POWER που θα ακολουθήσει στο μέλλον, αυτό θα συνδυάζει βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων (157 PS), ηλεκτροκινητήρα (140 kW), μετατροπέα και μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 190 PS και τα 330 Nm, που μεταδίδονται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω του ηλεκτροκινητήρα καθώς ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή ενέργειας. Ο οδηγός έχει πρόσβαση σε τρεις λειτουργίες – Standard, Sport και Eco που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του υβριδικού συστήματος δίνοντας προτεραιότητα είτε στις επιδόσεις, είτε στην οικονομία.

Σύμφωνα με τη Nissan, τα εξαρτήματα είναι παρόμοια με αυτά ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης χωρίς την ανάγκη φόρτισης σε πρίζα. Το θερμικό μοτέρ λειτουργεί σε χαμηλά rpm με αποτέλεσμα χαμηλά επιπεδα θορύβου και κατανάλωσης, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας θα προσφέρει άμεση απόκριση. Όπως το ηλεκτρικό LEAF, έτσι και το Qashqai e-POWER εξοπλίζεται με σύστμα e-Pedal, με το όχημα να επιβραδύνει χρησιμοιώντας αποδοτικά το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι, επιτρέποντας οδήγηση με ένα πεντάλ στο 90% των περιπτώσεων.

Τεχνολογίκή και ποιοτική αναβάθμιση στο εσωτερικό

Σημαντική είναι η αναβάθμιση στο εσωτερικό όσον αφορά το σχεδιασμό, την ποιότητα και την τεχνολογία, με το νέο ψηφιακό περιβάλλον οδήγησης (όπως και στο συγγενικό X-Trail) να περιλαμβάνει παραμετροποιήσιμο ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3″, οθόνη αφής 9″ στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας για το infotainmennt (υποστήριξη Android Auto and Apple CarPlay) και Head-Up Display 10,8″ στο παρμπρίζ.

Nissan Qashqai

Το ταμπλό καλύπτεται από μαλακά υλικά με έντονο ανάγλυφο, το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι έχει ενσωματωμένα πλήκτρα με απλοποιημένη διάταξη, τα καθίσματα έχουν προαιρετικές επενδύσεις από Nappa Leather και λειτουργία μασάζ, ενώ στο κεντρικό τούνελ βρίσκουμε το νέο λεβιέ ταχυτήτων.

Nissan Qashqai

Η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων έχει οδηγήσει σε πιο ευρύχωρη καμπίνα. Πιο συγκεκριμένα οι πίσω επιβάτες έχουν περισσότερο χώρο για τα γόνατα και ευκολότερη πρόσβαση χάρη στις πόρτες που ανοίγουν σε γωνία 90 μοιρών. Σημαντικά μεγαλύτερος είναι και ο χώρος αποσκευών με διπλό πάτωμα που πλέον φτάνει τα 504 lt (+74 lt).

Από τον εξοπλισμό δε λείπει η νέα γενιά του πακέτου συστημάτων υποβοήθησης ProPILOT της Nissan με Navi-link που θα είναι διαθέσιμη από τις μεσαίες εκδόσεις του μοντέλου. Συνδυάζοντας δεδομένα από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και από τους αισθητήρες περιμετρικά του οχήματος, το ProPILOT θα επιταχύνει και θα επιβραδύνει αυτόματα το όχημα στον αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας το παράλληλα στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης θα εχει τη δυνατότητα να ακινητοποιεί πλήρως το όχημα σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης και να ξεκινά από μόνο του αν η στάση διαρκέσει έως 3″. Επιπλέον, όταν το SUV περνά από περιοχές με χαμηλότερο όριο ταχύτητας θα διαβάζει τη σήμανση και θα προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του στα νόμιμα όρια. Το ίδιο θα συμβαίνει όταν ο οδηγός έχει ενεργοποιημένο το ενεργό cruise control και πλησιάζει εξόδους στον αυτοκινητόδρομο ή απότομες στροφές, με το όχημα να επιβραδύνει αυτόματα. Αν οι ασθητήρες στα τυφλά σημεία αντιληφθούν διερχόμενο όχημα το σύστημα θα επεμβαίνει στο τιμόνι διορθώνοντας πιθανό λάθος του οδηγού κατά την αλλαγή λωρίδας.

Η εμπορική πορεία του νέου Nissan Qashqai θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, αρχικά με τις ήπια υβριδικές εκδόσεις. Οι τιμές του μοντέλου θα ανακοινωθούν πιο κοντά στο λανσάρισμα.

Nissan Qashqai

Πηγή: Nissan

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button