Γενικά

Επίσημο: Νέες BMW M3 Sedan και M4 Coupé (video)

Οι νέες M3 και M4 μπορεί να διχάζουν τους φίλους της BMW με τη μεγάλη γρίλια όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι άκρως εντυπωσιακά.

Μετά από μακροσκελή εκστρατεία teaser και αρκετές διαρροές μέσα στους προηγούμενους μήνες, η BMW παρουσίασε επίσημα τις M3 Sedan (G80) και M4 Coupé (G82) μαζί με τις αντίστοιχες Competition. Αυτή είναι η έκτη γενιά M3 στα 35 χρόνια ιστορίας του μοντέλου, και η δεύτερη γενιά M4 (ως το μοντέλο που διαδέχθηκε την M3 Coupé).

BMW M3

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, τα δύο μοντέλα μοιράζονται τη μάσκα, τα φτερά και το ανασχεδιασμένο αεροδυναμικό πακέτο. Μπροστά, πρωταγωνιστεί η μεγάλη γρίλια που φτάνει μέχρι χαμηλά στο νέο προφυλακτήρα, διακόπτωντας τη μεγάλη εισαγωγή αέρα που πλαισιώνεται από δύο μικρότερες για την ψύξη των φρένων. Έχουμε επίσης ένα ανθρακονημάτινο σπλίτερ, και δύο φουσκώματα στο καπό με ενσωματωμένες εσοχές.

BMW M3

Στο προφίλ (με δύο πόρτες στη M4 και με τέσσερις πόρτες στη M3) βρίσκουμε τροχούς μεγαλύτερης διαμέτρου με νέα σχέδια, φουσκωμένα εμπρός και πίσω φτερά, νέους καθρέφτες με χαρακτηριστικό σχήμα M, ανθρακονημάτινες προεκτάσεις των μαρσπιέ και μια νέα εσοχή πίσω από τους εμπρός τροχούς που μοιάζει με προέκταση της δυναμικής γραμμής στο κάτω μέρος των θυρών.

Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 275/40 ZR18 στον εμπρός άξονα και 285/35 ZR19 στον πίσω, ενώ στις εκδόσεις Competition έχουν σφυρήλατες ζάντες μεγαλύτερης διαμέτρου με διαστάσεις ελαστικών 275/35 ZR19 εμπρός και 285/30 ZR20 πίσω.

BMW M3

Στην ουρά, ο σπορ προφυλακτήρας είναι κοινός και στα δύο μοντέλα, και περιλαμβάνει ένα μεγάλο διαχύτη πλαισιώμένο από ανθρακονήματα, τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης και κάθετα τοποθετημένους ανακαστήρες στις δύο πλευρές του. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα για χαμηλότερο κέντρο βάρους ενώ στην κορυφή της πίσω πόρτας υπάρχει και μια διακριτική αεροτομή. Το υπόλοιπο αμάξωμα διαφέρει στις M3 και M4 καθώς τα φώτα LED, το καπό και το πίσω παρμπρίζ προέρχονται από τις αντίστοιχες 3 Series και 4 Series.

BMW M3

Οι M3 Sedan και BMW M4 Coupé φορούν εξακύλινδρο σε σειρά twin-tubro κινητήρα χωρητικότητας 3,0 λίτρων με τεχνολογία M TwinPower Turbo, που αποδίδει 480 PS και 550 Nm μεταξύ 2.650-6.130 rpm. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων με τη βοήθεια διαφορικού περιορισμένης ολίσθισης Active M Differential. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 4,2″ και τα 0-200 km/h έρχονται σε 13,7″.

Στις ισχυρότερες εκδόσεις Competition, ο κινητήρας αποδίδει 510 PS στις 6.250 rpm και 650 Nm στις 2.750-5.500 rpm. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς αποκλειστικά μέσω του αυτόματου κιβωτίου M Steptronic 8 σχέσεων με Drivelogic και τρια προγράμματα λειτουργίας. Από το καλοκαίρι του 2021 θα διατεθούν και οι τετρακίνητες εκδόσεις των M3 Competition και M4 Competition με το σύστημα τερτακίνησης M xDrive που δίνει έμφαση στον πίσω άξονα (λειτουργίες 4WD, 4WD Sport και 2WD) σε συνεργασία με το διαφορικό Active M Differential. Η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 3,9″ και τα 0-200 km/h έρχονται σε 12,5″.

BMW M3

Σε όλα τα μοντέλα, η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h ενώ με το προαιρετικό M Driver’s Package ο κόφτης ανεβαίνει στα 290 km/h.

Οι μηχανικοί της BMW ενίσχυσαν την ακαμψία του πλαισίου των δύο μοντέλων με επιπλέον εξαρτήματα στο χώρο του κινητήρα, το πάτωμα και τα εμπρός και πίσω υποπλαίσια. Η ενεργή ανάρτηση Adaptive M suspension με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, το σύστημα Dynamic Stability Control (DSC) με λειτουργία M Dynamic, το ρυθμιζόμενο M Traction Control, το τιμόνι M Servotronic με μεταβλητό λόγο και τα φρένα M Compound (δίσκοι 380 mm εμπρός με εξαπίστονες δαγκάνες και 370 mm πίσω με μονοπίστονες πίσω) είναι στάνταρ σε όλες τις M3 και M4.

Το προαιρετικό πακέτο M Race Track Package περιλαμβάνει φρένα M Carbon ceramic (δίσκοι 400 mm εμπρός και 380 mm πίσω), ελαφρύτερες ζάντες και bucket καθίσματα M Carbon που μειώνουν το βάρος κατά 25 kg. Οι εκδόσεις Competition εξοπλίζονται επίσης με διαφορετική εξάτμιση που έχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κλαπέτα για πιο έντονη ηχητική εμπειρία.

BMW M3

Στο εσωτερικό βρίσκουμε καθίσματα M sport με ενσωματωμένα προσκέφαλα και επενδύσεις από Merino leather (προαιρετικά διατίθενται και τα bucket καθίσματα M Carbon με πλάτες από ανθρακονήματα), σπορ τριάκτινο τιμόνι με paddles αλλαγής σχέσεων για τις αυτόματες εκδόσεις και δύο πλήκτρα συντομεύσεων M, επενδύσεις από ανθρακονήματα στην κεντρική κονσόλα, ψηφιακό πίνακα οργάνων BMW Live Cockpit Proffessional, κεντρική οθόνη αφής και προαιρετικό BMW Head-Up Display με διαφορετικά γραφικά M. Το σύστημα M Drive Professional που περιλαμβάνει τα υποστήματα M Drift Analyser, M Laptimer και M Traction Control, δίνει πρόσβαση σε στοιχεία τηλεμετρίας επιτρέποντας στον οδηγό να βελτιώσει τις επιδόσεις του εντός πίστας.

BMW M3

Το στάνταρ πακέτο συστημάτων υποβοήθησης και ασφαλείας περιλαμβάνει τα Park Distance Control, Front Collision Warning, Lane Departure Warning και Speed Limit Info. Προαιρετικά διατίθενται τα Driving Assistant Professional με Steering και Lane Control Assistant, Active Navigation, Emergency Lane Assistant, Parking Assistant με Reversing Assistant και BMW Drive Recorder.

Οι κορυφαίες εκδόσεις των 3 Series και 4 Series αναμένεται να κυκλοφορήσουν από το Μάρτιο του 2021 με τις τετρακίνητες εκδόσεις να ακολουθούν το καλοκαίρι. Η BMW δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τιμές τους στην ελληνική αγορά.

Πηγή: BMW

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button